Fransa Tıp Akademisi: Alkol tüketimi zeka geriliğine ve şiddete neden oluyor.
Çevresel faktörler: Beslenme yetersizliği, yetersiz prenatal bakım, zehirli maddelere maruz kalma (alkol, tütün, uyuşturucu), ciddi çocukluk travmaları veya ihmal gibi çevresel faktörler de zekâ geriliğine katkıda bulunabilir.
Alkol kullanımı beyin işlevlerini azaltır, hafızayı zayıflatır, denge bozukluklarına ve bunamaya yol açar. Yapılan birçok araştırma yüksek miktarda olmasa bile düzenli alkol kullanımının bunamayı tetiklediğini göstermektedir. Uyuşturucu maddeler beynin normal işleyişini bozarak beyni mekanikleştirir.
Öncelikle alkolizm beyin hücrelerinin ölümünü hızlandırarak atrofi dediğimiz küçülmeye neden olur. Hatta bu daha ileriki zamanlarda özel bir demans türü olan “Alkolizme Bağlı Demans”a dönüşür. Beyin hücre ölümünün hızlı gerçekleşmesi beyinin bir bütün olarak iletişimde çalışmasının aksamasına neden olur.
Beyinde ve kardiyovasküler sistemde büyük çaplı ve kalıcı olabilen hasarlar, alkolizm denen alkol bağımlılığı durumunda ve ağır içicilerde görülür. Sosyal amaçlarla ve kontrollü olarak tüketilen alkolün beyne ve kalp/damar sistemine kalıcı hasar verdiğini gösteren araştırmaların sayısı çok kısıtlıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Kronik alkol alışkanlığı sonucunda hayati problemlerin yanı sıra iştah kaybı, enfeksiyon, cinsel iktidarsızlık ve sindirim bozukluğu gibi sorunlar da görülür. Uzun süreli alkol kullanımı yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserlerinin en önemli nedenlerinden biridir.
- Dr. Başak: Her gün düşük dozlarla içmek veya 40 yılda bir sarhoş olmak sizin alkolik olduğunuzu göstermez.
Zihni açar
Yaratıcılığı ve düşünme hızını artırır. Hafızanıza daha rahat ulaşırsınız. alzheimera bile iyi geldiğini gösteren çalışmalar var.
Özellikle beyincik kabuğunda bulunan purkinje adı verilen birtakım hücreler alkole en duyarlı hücrelerdir. Uzun süreli alkol kullanımı bu hücreler üzerinde bilgi alışverişini sağlayan uzantıların zarar görmesine, hücre içi organellerde genişlemeye, bu hücrelerin sayısında azalmaya, çalışmasında bozulmaya neden olur.
Çok fazla alkol tüketerek, evlilik kurumu içerisindeki sorumluluklardan kaçmak ve bu sorumlulukları yerine getirmemek boşanma nedeni olarak kabul edilebiliyor. Bu süreçte Türk Medeni kanunu içinde bulunan ve 166.madde ile ifade edilen maddeye göre boşanma davası açılabiliyor.
Hafif bir alkol tüketimi, libidoyu ve rahatlığı arttıracağı için daha keyifli seks yapılmasına olanak sağlar. Özellikle şarap, likör, absinthe ve bira, seksten önce az miktarda tüketildiği takdirde sekse iyi gelir.
📌Aşırı alkol tüketimi. 📌Aşırı stres. gibi etmenler unutkanlık sebepleri arasında yer alır.
Bilim insanları araştırmada haftada 5 ila 10 bardak alkollü içecek tüketmenin insan ömrünü 6 aya, 18 bardak ve üstünde alkollü içki tüketmenin de 5 yıla kadar kısaltabileceğini tespit etti.
Donuk zeka , zihinsel becerilerde ortalamaların çok hafif altında olduğu durum olarak karşımıza çıkar. Bu düzeyde olan çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri zeka geriliği olan çocuklara göre daha yüksektir. Bu çocuklar geç kavrar ve çabuk unutma eğilimindedir.
Beyninizdeki dopamin seviyelerini arttırarak, alkol sizi gerçekten harika hissettirdiğini düşünerek sizi uyarır. Alkol aynı şekilde beyninizin “fayda merkezi” nde dopamin salınımını artırır.
Zeka geriliği, genetik nedenlerin yanı sıra, Down sendromu gibi kromozomal bozukluklar ya da hipotiroidi gibi metabolik bozukluklar sonucu da ortaya çıkabilir. Annenin, hamilelikte alkol, uyuşturucu kullanması, yetersiz beslenmesi veya bir enfeksiyon geçirmesi de zeka geriliğine neden olabilir.
Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Alkol kullanan kişinin uyku düzeni ve uyku kalitesi bozulur. Alkol kullanımı sık sık uyanmaya ve derin uykuya dalamamaya neden olur. AĞIZ: Alkol, ağız kuruluğu, ağız kokusu, tat alma duyusunda bozulma, ağız içi enfeksiyonlar ve diş eti hastalıklarına yol açar.
Alkol kullanımının cinsellik üzerine etkileri şunlardır: Kronik alkol kullanımı sertleşmeyi bozmakta, boşalmayı geciktirmekte veya engellemektedir. Alkol cinsel istek kaybına ve fertilite azalmasına sebep olabilmektedir. Alkol kullanımı testosteron seviyesinde düşüş yaratabilmektedir.
Alkol bağımlılığının psikolojik nedenleri arasında özgüven eksikliği ve negatif kişilik özellikleri gelmektedir.
Haftada üç-dört kez bir-iki bardak alkol alan kişilerde kalp krizi riskinin daha düşük olduğu görüldü. Bunun, iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü, diyabet riskini gösteren hemoglobin A1c ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan fibrinojen üzerinde alkolün yararlı etkilerinden kaynaklandığı sonucuna varıldı.
Alkolün vücutta su tutulmasını sağlayan antidiüretik hormonun salınımını azaltarak susuzluğa neden olduğunu belirten Yiğit, 'Bu susuzluktan en çok etkilenen bölgelerden biri cildimizdir. 30 gün alkol alınmadığında cilt, ihtiyacı olan neme kavuşacağından daha sağlıklı görünür, ince çizgiler, kırışıklıklar azalır.
Bazı insanlar bütün gün çok içki içerken, diğerleri çok içer ve sonra bir süre ayık kalır. Bağımlılığın nasıl göründüğünden bağımsız olarak, aşırı derecede içme davranışı sergiliyor ve uzun süre ayık kalamıyorsa, bir kişi tipik olarak alkol bağımlılığına sahiptir.
Alkol yoksunluk sendromunun uygun şekilde yönetilmemesi kalıcı beyin hasarına veya ölüme yol açabilir. Alkol yoksunluğuna bağlı beyin hasarının, NMDA antagonistleri, kalsiyum antagonistleri ve glukokortikoid antagonistlerinin uygulanmasıyla önlenebileceği öne sürülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri