Tüm bunlar biliniyor iken alkollü araç kullanarak kaza yapıp yaralama ve ölüme sebebiyet verme hallerinde bilinçli taksir uygulanacaktır. Tüm yolların karla kaplı olduğu bir havada kabak lastikte trafiğe çıkan sürücünün yaptığı kaza ile yaralamaya veya ölüme sebep vermesinde bilinçli taksir söz konusudur.
Alkollü araç kullanmanın cezası TCK m.179'da kasıtlı bir suç olan trafik güvenliğini tehlikeye atma suçu çerçevesinde düzenlenmiştir.
Özet: 100 promilden fazla alkol miktarı güvenli sürüş yeteneğini ortadan kaldıracağından, bilinçli taksir hükümlerinin uygulanması gerektiğinin kabul edildiği, somut olayda sanığın 0,56 promil alkollü olduğunun tespit edildiği dikkat alındığında, sanık hakkında bilinçli taksirin koşullarının oluşmadığı gözetilmeksizin ...
Alkollü sürücü kazada kusurlu değil ise, tazminatı kusurlu sürücünün sigortası ödeyecektir. Kazanın oluşumunda alkollü sürücü kusurlu ise, tazminat ödeyen sigorta şirketi kusurlu ve alkollü sürücüye rücu edebilecektir.
Alkollü ve Aşırı Hızlı Bir Şekilde Motokuryeye Çarpıp Ölümüne Sebep Olma Senaryosu Karar Çalışması Madde 85- (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İlgili 42 soru bulundu
TRAFİK KAZASI SONUCU TAKSİRLE ÖLÜME NEDEN OLMANIN CEZASI
Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır. Taksirle işlenen suçtan dolayı verilecek olan ceza failin kusuruna göre belirlenir.
Bilinçli taksirle işlenen suçlar nedeniyle hükmedilen hapis cezaları 1 yıl veya daha az süreli ise adli para cezasına çevrilebilir. Süresi dikkate alınmadan hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi şeklindeki taksirli suçlara ilişkin kural “bilinçli taksir” halinde uygulanmaz (TCK md. 50/4).
Özellikle aşırı düzeyde alkollü olarak veya uyuşturucu madde etkisi altındayken araç kullanan sürücüler hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun 179/II maddesi gereğince “Trafik Güvenliğini Tehlikeye Düşürme Suçu”ndan dolayı üç aydan iki yıla kadar hapis cezası istemiyle ceza davası açılabilmektedir.
Eğer böyle bir etkenin kazaya neden olduğu tespit edildiyse sigorta şirketinin ödeme yapması söz konusudur. Alkollü kazada trafik sigortası konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, kazada alkolün bir miktar etkisi olsa bile başka etkenler de varsa sigorta ödemesi yapılacağıdır.
Alkollü Araç Kullanma Cezası Sicile İşler mi? Tüm trafik cezaları gibi alkollü araç kullanmaktan ötürü kişi hakkında uygulanan idari para cezası suç değil kabahat teşkil etmektedir. Bu nedenle adli sicil kaydına işlenmez.
TCK 22/3 maddesine göre; Bilinçli taksirle adam öldüren kişi, taksirle öldürme suçunda alacağı cezanın 1/3 ile 1/2 arasında arttırılması ile belirlenir. Örneğin; taksirle adam öldürme neticesinde 2 yıl ceza alacak bir fail, bilinçli taksir halinde 2 yıl 8 ay ile 3 yıl arası ceza alacaktır.
Buna göre, “Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.
Yukarıda da belirtildiği gibi 100 promil üzerindeki işlemler adli olarak kayda geçer ve mahkemeye çıkılır. Araç sürücüsü Türk Ceza kanunun 179.
Araç kullanan bir kişinin o aracı kullanma ehliyetinin bulunması yasal bir koşuldur. 2918 sayılı Kanunda ehliyetsiz araç kullanmanın kabahat nevi cezaya bağlanması hiçbir şekilde verilecek cezaya bilinçli taksirin uygulanmasına engel teşkil edemez.
Alkollü araç kullanma hapis cezası
Bununla birlikte, alkollü araç kullanımı trafik güvenliğini tehlikeye soktuğundan yasa koyucu tarafından yasaklanmış ve belli bir oranı geçen alkol kullanımı trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu (TCK 179) kapsamında değerlendirilmiştir.
Alkolmetre testinde kandaki promil miktarının 50 ile 100 arası olması durumu idari cezalara tabi iken, ölçüm değerinin 100 promolin üzerinde olması durumunda, bir kaza yaşanmasa dahi, alkollü araç kullanmak suç teşkil etmekte olup sürücü hakkında kamu davası açılmasına yol açmaktadır.
Hasar durumunda gerekli evraklar;
Kaza Tespit Tutanağı (KTT), anlaşmalı tutuluyorsa altlarında imzaların olması ve bilgilerin tam doldurulması gerekiyor veya Polis/Jandarma tutanağı (Alkol raporu tasdikli)
Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağının geçerli bulunmadığı haller: Sürücü belgesiz motorlu araç kullanıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanımı Sürücünün yaş kriterine uygun olmaması Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
Tespit edilen duruma göre, 100 promil ve üstü alkollü oldukları belirlenen sürücülerin durumu Türk Ceza Kanunu'nun 179. maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında değerlendirilir. Bu hüküm gereği, mahkeme tarafından yapılan yargılama sonucunda, suçlu bulunan kişilere bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilebilir.
Bu yönetmeliğe göre, şahsın alkollü olması ve sair nedenlerle özgür iradesi ile ifade veremeyecek durumda olanların ancak doktor raporu ile ifade verebilecek durumda oldukları saptandıktan sonra ifade alma işlemine geçilmesi gerekir.
İlk defa alkollü araç kullanma cezası 1.823 TL, ikinci defa 2.286 TL iken üçüncü defa olan durumun cezası ise 3.674 TL'dir.
Taksir- Bilinçli Taksir
Bilinçli taksir ise aynı maddenin üçüncü fıkrasında düzenlenmiştir. Bu madde hükmüne göre bilinçli taksir; kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesidir. Bilinçli taksirde, taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.
b) Bilinçli Taksir Nedir? Bilinçli taksir,failin “öngördüğü” bir sonucu istememesine rağmen, kurallara uymadan ya da şans, kişisel yetenek gibi etkenlere güvenerek hareket etmesi sonucuişlemesidir. Bilinçli taksire örnek olarak sollama yasağı bulunan yolda sollamayaparak ölüme sebep olan kişi verilebilir.
Bilinçsiz taksire somut bir örnek vermek gerekirse; örneğin iş güvenliği açısından gereken tedbirleri almadan işçi çalıştıran bir işveren, iş kazası sebebiyle yararlanmaya sebep olduğu takdirde basit taksirle insan yaralama suçu dolayısıyla cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri