Bu çiçeğin bakımı için ideal ortam sıcaklığı 10 ile 19 derecedir. Güneş ışığına doğrudan maruz bırakmamanız gereken Atatürk çiçeği, aydınlık ortamlardan hoşlanır. Pencerenizin iç pervazlarında doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan hafif serin bir ortam oluşturarak çiçeğinizin bakımını burada yapabilirsiniz.
Saksı tabağında su bırakmamaya özen gösterin, saksı tabağında su bırakırsanız çiçek ya mantarlanır ya da ölür. Atatürk çiçeğinin sağlıklı bir şekilde yetişip büyümesi için yeterince güneş ışığı almasına dikkat ediniz. Pencere önü bunun Atatürk çiçeğinin yaşayabilmesi için uygundur.
Bitkiden ayrılan sağlıklı dalların özellikle mayıs ayında torf bakımından zengin bir toprağa ekilmesi önerilir. Bu dönemde düzenli sulama yapmak gerekir. Sürekli nemli bırakılan toprakta yepyeni bir Atatürk çiçeği kolaylıkla kök salabilir. Çoğaltma işlemi için önerilen oda sıcaklığı ise 17-18 derece civarında seyreder.
Dalların üzerinde bulunan çiçekler solduktan sonra bitkinin tekrar çiçek açabilmesi için solan çiçek ve yapraklar kesilerek budanır. Kesilen bölgenin içerisine hava akımının girmemesi için kesin kısımlar mum, yakıcı olmayan yapışkan ya da soğuk silikon ile kapatılır.
Atatürk çiçeği için toprak ve saksı seçimi:
Yılda 1 kez saksı değişimi yapmanız gerekebilir. Saksı değişimi sırasında saksının bir numara büyüğüne geçmeniz, bitkinin köklerinin daha rahat etmesini sağlayacaktır.
İlgili 34 soru bulundu
Atatürk çiçeği neden yaprak döker, sıklıkla merak edilen bir sorudur. Aşırı soğuk veya aşırı sıcak ortamlarda gelişemeyen bu çiçeğin bakımı oldukça hassastır. Bu gibi ortamlarda bitkinin yaprakları aşağı doğru meyillenir ve solmaya başlar. Yaprak dökme durumunun bir başka sebebi fazla sulama da olabilir.
Atatürk çiçeğinin yetiştirilmesi için en uygun yöntem kökten ayırma işlemi ile çoğaltmanın yapılmasıdır. Yeni filizlenen kök saksıdan alınarak başka bir saksıda yetiştirme işlemine geçilebilir. Çiçeğin daha hızlı şekilde büyümesini istiyorsanız vitamin ve mineral oranı yüksek olan su verebilirsiniz.
Atatürk çiçeği, yapı itibariyle yarı gölge ve aydınlık bir yerde konumlandırılmalıdır. Hassas bir çiçek türü olduğu için doğru yerde bulunması oldukça önemlidir. İç mekân bitkisi olduğu için oda sıcaklığında sağlıklı bir şekilde büyür. Çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda ise yeterli gelişimi gösteremez.
Dolayısıyla bitkinizi hafif serin ama doğrudan güneş almayan pencerelerin iç pervazlarında yetiştirebilirsiniz. Peki Atatürk çiçeği balkonda yetişir mi? Bitki için elverişli ortam mevcutsa Atatürk çiçeği balkonda da yetişebilir.
Bu yüzden kullanılan diğer bir adı da Noel yıldızıdır. Çiçeğin, yıldız şeklinde yaprak deseni Betlehem Yıldızı'nı ve kırmızı rengi, İsa'nın çarmıha gerilişi ile kurban edildiği sırada akan kanı temsil eder.
10 ADET ATATÜRK ÇİÇEĞİ TOHUMU
Tohumlarınızı çimlenip toprak üzerinde görmeye başladığınızda ise güneşli bir yere alınız ve 3 günde bir su vermeye devam ediniz. 10 cm kadar olduğunda ise bardaklardan toprakları ile çıkartarak taşımak istediğiniz yere taşıyarak dikebilirsiniz efendim.
Atatürk çiçeği sulama:
Haftada 1 sulanması yeterli olacaktır. Aynı şekilde kış aylarında Atatürk çiçeğini sularken kullanılacak suyun mutlaka oda sıcaklığında, hatta biraz ılık olmasına dikkat etmelisiniz. Kış aylarında yapacağınız fazla sulama, bitkide mantar gibi hastalıklar oluşmasına neden olabilir, aman diyelim.
Yosunu sulama suyunuza ekleyerek çiçeklerinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz. Muz Kabuğu, Fasulye ve Balık Karışımı: Muz kabuğu, fasulye ve balık artıkları çiçekler için potasyum, azot ve diğer mineralleri sağlar. Bu karışımı toprağınıza ekleyerek çiçeklerinizin sağlıklı büyümesini teşvik edebilirsiniz.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Atatürk çiçeği ya da diğer adıyla ponsetya (poinsettia), renkli yapraklarıyla evlere neşe getiren oldukça popüler bir iç mekan bitkisi.
Atatürk Çiçeği Anlamı Nedir? Atatürk çiçeği, söylentilere göre Mustafa Kemal Atatürk'ün en çok sevdiği çiçeklerden olması nedeniyle bu ismi almıştır. Bir diğer rivayet de ünlü bir botanikçinin Atatürk'e duyduğu hayranlık sonrasında bu çiçeği ona armağan etmesiyle bu ismin oluştuğu yönündedir.
Suda köklenen çiçekler; telgraf çiçeği, kurdele çiçeği, pothos sarmaşığı ve dua çiçeği olarak sıralanmaktadır. Bu çiçek çeşitlerini kolaylıkla suda köklendirebilirisiniz. Çiçeklerin suda köklenmesi için suyun bazı niteliklere sahip olması gerekmektedir.
Atatürk çiçeği, kış aylarında haftada 1 kez sulanmalıdır. Sulamada kullanılacak suyun biraz ılık olması gerekir. Eğer bitkiye çok fazla su verilirse, mantar gibi hastalıklar görülebilir. Bahar ve yaz aylarında ise bitkinin su ihtiyacı artar.
Atatürk çiçeği ne kadar büyür diye düşünüyorsan sana bakımının iyi yapıldığı bir ortamda 5 metreyi bulacağını söyleyebiliriz. Bu iyi bakıma gerektiğinde doğru şekilde yapılan budama da dahildir.
Çok hızlı yayılım gösteren bir çeşit olduğundan dolayı hastalanan bitki diğer bitkilerden çabucak uzaklaştırılmalıdır. Şayet bit miktarı çok az ise bir hortum yardımı ile ya da bitkiye soğuk duş yaptırılarak arındırılabilir.
Çiçek böceklenmesine en bilinen çözüm, aspirinli sudur. Birkaç aspirini eriteceğiniz su toprağı besleyerek böcekleri yok eder. Sigara külü, içeriği sayesinde böcekleri topraktan uzaklaştıracaktır. Toprağın su dengesini sağlamalısınız.
Çayın suyunu ve posasını çiçeklerimize organik gübre olarak kullanabiliriz. | Bi̇tki̇, Çiçek, Organik gübre. Çayın Bitkilere Faydası. Çayın suyunu ve posasını çiçeklerimize organik gübre olarak kullanabiliriz.
Hamur işlerinin vazgeçilmezi kuru mayadır. Çiçek ve bitkilerin kısa zaman içinde sağlıklı ve canlı görünmesine yardım eder. Bu durum için tek yapmanız gereken; üç litre suya bir yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek harmanlamak ve üretilen suyla çiçekleri sulamak.
Kuru maya ile bitkilerinizi coşturmak için yapmanız gereken tek şey; 3 litrelik suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek karıştırmak ve elde ettiğiniz bu su ile bitkilerinizi sulamak. Bu işlemde dikkatli olmanız gereken konu sulama esnasında yaprak kısımlarına suyun temas etmemesine dikkat etmenizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri