Omurga Kırıkları Ne Kadar Sürede İyileşir? Omurga kırıklarının iyileşmeleri için gerekli süre 6 ile 12 hafta arasındadır.
Omurga kırıklarının iyileşme süresi yeterli sterilizasyon veya immobilizasyon hareketsizlik sağlanmışsa ortalama 3 ile 6 hafta arasındadır ama bazı ciddi omurga kırıklarında bu süre geçmesine rağmen omurga kırığında kaynaşma çok yavaş olabilir. İyileşme hastanın kendi kişisel durumuyla da ilgili olabilir.
Çökme kırıklarının çoğunda koruyucu tedavi yeterli olabilmektedir. Koruyucu tedaviler; ağrı kesiciler, hareket kısıtlaması, korse kullanımı ve kemik gücünü ve yoğunluğunu artırıcı ilaçlar sayesinde kemiğin kendi kendine kaynamasını sağlamaya yöneliktir.
Tedavi planı kırığın şiddetine göre yapılmaktadır. Omurga kırığı ameliyatı her zaman gerekli olmayabilir. Bazı omurga kırıklarında korse kullanımı gibi ameliyatsız yöntemler fayda sağlamaktadır. Osteoporoza bağlı omurga çökme kırıkları dâhil birçok kırık 6-12 hafta boyunca korse kullanımı ile tedavi edilebilmektedir.
Büyük omurga kırıklarında tedaviye geç kalınması, ciddi uzun süreli sorunlara neden olabilir. Kemik erimesi yaşayan hastalarda küçük kazalara ve travmalara bağlı kırık veya çıkıklar sıklıkla görülmektedir. Osteoporoz veya kemiklerin zayıflaması basit kazalarda bile ciddi yaralanmalara neden olabilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Omurganın ortasında spinal kanal denilen potansiyel boşlukta omurilik dediğimiz merkezi sinir sistemi uzantısı bir sinir ağı olduğundan, omurga kırıkları ile beraber omurilik yaralanma ihtimali vardır ve bu durum felç ile sonuçlanır.
Cerrahi işlemden korkan hastaların çoğu “Omurga kırığı kendiliğinden geçer mi?” Diye merak etmektedir. Ancak bu durum eğer kırık ciddi ise mümkün değildir. Basit kırıklarda korse tedavisi ve yardımcı egzersizler ile kendiliğinden iyileşme süreci hızlandırılabilir ancak ciddi kırıklarda cerrahi işlem gerekli olacaktır.
Sadece ağrı ve kas spazmına yol açan bir çökme kırığı, ilaç tedavisi, korse ve yatak istirahati ile tedavi edilebilir. Korse ve istirahat, omurgayı hareketsiz bırakarak, genellikle kırığın daha da ilerlemesine engel olur, kaynamaya yardımcı olur. Yaş ilerledikçe kemikte kaynama oluşması için gerekli süre uzayacaktır.
Kompresyon fraktürü (kompresyon kırığı) en sık görülen omurga kırığı tipidir. Bu tür kırıklarda, omurganın ön bölgesinde çökme meydana gelir. En sık L1 ve T12 omurga (vertebra) kemiklerinde çökme kırığı meydana gelir. Bu kırıkta oluşan çökme sonucu omurgada kamalaşma oluşur.
Hareketsiz kalmaya bağlı oluşan kemik ve kas erimeleri, eklem hareketlerinde kısıtlanmalar ciddi fonksiyon kayıplarına yol açar. Bu fonksiyonların normale döndürülmesi için nitelikli bir Fizik Tedavi Rehabilitasyon programı şarttır.
Omurga kırığı kaynama süresi normal koşullarda korse kullanımının yeterli olduğu vakalarda yaklaşık 12 haftadır denilebilir. Elbette hastanın yaşına ve sağlık durumuna göre bu süre uzayabilir. Genelde trafik kazası veya yüksekten düşme sonucu oluşan kırık çıkıkların kaynama süresi çok daha uzundur.
Kırığın şiddetine göre çoğunlukla korse tedavisi ve fizik tedavi yeterli olsa da bazen ameliyat gerekebilir. Özellikle osteoporoza (kemik erimesi) bağlı olarak ortaya çıkan omurga kırıklarında durumun gelişmesini önlemek ve ağrıyı gidermek için cerrahi yöntem tercih edilir.
Yoğurt, süt ve peynir gibi besinler sürece destek olur
Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman; yeniden eski haline dönerek iyileşmesi pek çok faktöre bağlıdır. Örneğin; büyüme, antioksidanlar, kemiği yıkan ve yeniden yapan hücreler, hormonlar ve aminoasitler gibi pek çok faktör kırılan kemiğin iyileşmesinde büyük role sahiptir.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Omurga kırıklarına hangi bölüm bakar? Travmatoloji bölümü genel olarak omurga kırıkları, üst ve alt ekstremite kırıkları, pelvis ve vertebra kırıkları gibi konularla ilgilenmektedir. Böyle bir sağlık sorunu yaşamanız halinde hastanelerin ortopedi ve travmatoloji bölümlerine başvurmanız gerekmektedir.
Doğrusu: Bunun da yanlış bilinen bir bilgi olduğunu söyleyen uzmanımız “Kemiğin dayanıklılığı ile kırık sonrası kaynama hali arasında bir ilişki yoktur. Dolayısıyla kırılan kemik eskisinden daha güçlü olmaz” diye konuştu.
Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir. Bu süreçte oluşan ağrılar subakut ağrı olarak ifade edilmektedir.
Tedavinin amacı, normal fizyolojik yüklenmeler ile zarar görmeyecek bir omurga elde etmek ve hastaların kısa zamanda eski günlük aktivitelerine geri dönebilmeleridir. Bu doğrultuda kemikleri birbirine bağlayan yumuşak dokuları yaralanmadan etkilenmeyen hastalar, yatak istirahati ve korse ile tedavi edilebilmektedir.
Omurga çökme kırığı nedir? Omurga kemiklerinin bir ya da birkaçının kırılması ve çökmesi durumuna omurga çökme kırığı denir. Omurga kırıkları için kullanılan tıbbi terim vertebra fraktürdür. Omurga kırıkları daha çok kemik erimesi (osteoporoz) olan ileri yaşta hastalarda görülür.
İşte “Omurga kırığı tedavisi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı: Cerrahi olmayan yöntemler arasında ilaç tedavisi, istirahat, fiziksel rehabilitasyon, korse veya alçı tedavisi, enstrümentasyon ve füzyon, vertebroplasti & kifoplasti yer alır.
Kemik Kaynaması Ne Kadar Sürer? Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir.
Bu nedenle ameliyatsız tedavi nadiren önerilir. Ancak parçalı kırıklar, osteoporotik hastalardaki kırıklar, açık yarası olan kırıklar, dirsek bağ yaralanmaları olan kırıklı çıkıklar, damar ve sinir yaralanması olan kırıklar ameliyatla tedavi edilebilir.
Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir.
Bahsedilen kemik kırığı ya da çıkığının tespiti Adli Tıp Kurumu tarafından düzenlenecek olan kati rapor ile belli olacaktır. Vücuttaki kemik kırık ve çıkıkları 6 dereceden oluşur. 1. derece hafif, 2. ve 3. dereceler orta, 4. 5. ve 6. dereceler ise ağır olarak sınıflandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri