Ancak günümüzde kefil olmak için sadece imza atmak yeterli değildir. Eğer kefil evli ise, resmi nikahlı olduğu eşinin bu duruma onay vermesi gereklidir. Aynı zamanda kefilden maaş bordrosu da istenebilir.
Kefil Olma Şartları Nelerdir? · KKB düzeni ve gelirinin olması, · Aynı ilde ikamet etmesi, · Kefil olarak gösterilen kişinin kefillik şartlarını gösteren belgeleri imzalaması gibi şartları bulunmaktadır.
Kefaletin fer'iliği nedeniyle, bir anlaşmazlık halinde alacaklı sadece kefaletin varlı- ğını değil, asıl borcun varlığını da ispat etmesi gerekir. Kefilin borcunun ikinci derecede borç olması özelliği kendisini özellikle adi kefalette gösterir. Adi kefalette istisnalar hariç asıl borçluya gitmeden kefile gidilemez.
Kefaletleri kabul edilmeyen kişiler: 1- Emekli, çiftçi, Bağ-Kur' a kayıtlı olmayan meslek sahipleri, Bağ-Kur'a kayıtlı ev hanımları, 2- Yedek subay, öğrenci, er ve erbaşlar, 3- Yasa hükümlerine göre kefil olamayacak diğer şahıslar, 4- lgilin eşi, 5- Karı kocanın ikisi aynı anda, 6- Her türlü tüzel kişilikler.
Kredi notu ve geliri yetersiz olan kişiler kefil olamaz, Bankalara göre değişmekle birlikte farklı ilde ikamet eden kişiler kefil olamaz, Kefil olarak gösterilen kişinin kefillik şartlarını gösteren belgeleri imzalamayan ve onay vermeyen kişiler kefil olamaz.
İlgili 17 soru bulundu
1) Kefaletname 2 (iki) kefil tarafından imzalanacaktır, 2) Kefillerin yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir, 3) Mevsimlik veya geçici işçi kefil kabul edilmez, 4) Eşlerin ikisi de aynı kişiye kefil olamaz, 5) Eşler birbirine kefil olamaz, 6) Emekli kefil kabul edilmez.
Buna göre, babası ev alan oğluna eşinin (yani oğlunun annesinin), annesi, otomobil alan kızının banka kredisine eşinin (yani kızının babasının) rızası olmadan “kefil” olamaz. Tahmin ettiğiniz gibi, babası veya annesi, eşin rızası olmadan kendi çocuğuna bile kefil olamıyorsa, üçüncü kişilere hiç olamaz.
Türk Borçlar Kanunu'nun madde 598/3 düzenlemesi “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklindedir.
Borçlunun iflası sebebiyle asıl borç daha önce muaccel olsa bile, kefile karşı, vadeden önce takibat yapılamayacak. Hangi sebeple olursa olsun, asıl borç sona erince, kefil borcundan kurtulacak. Bir kişi tarafından verilen her türlü kefalet, 10 yıl geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkacak.
Kefil, para borçlarında asıl borç tutarı ile birlikte işlemiş yasal temerrüt faizinden borçlunun kusuru olsun olmasın azami miktarı aşmamak kaydıyla sorumludur.
Zira, alacaklı alacağından ötürü dilerse direkt olarak borçluya haciz yapabileceği gibi, borçlu dururken kefile haciz de yapabilir. Bu tür bir durumla karşılaşmamak adına, kefalet sözleşmesi imzalanırken kefaletin süresi, miktarı ve kefaletin türü sözleşmede detaylı olarak belirtilmelidir.
Kefilin asıl borçtan sorumluluğu borcun vadesinin gelmesiyle başlar. Borcun muaccel hale gelmesi için ihbar çekilmesi gerekli olan hallerde kefile de ihbar çekilmesi gerekir. Kefil için de borcun muaccel hale gelmesi yapılacak ihbarla gerçekleşir.
Kefilin vefat etmesi durumunda 3 ay içerisinde eğer mirası reddetmek için başvuru yapılmaz ise; borç kabul edilmiş olmaktadır ve bu durumda asıl borçlunun ödeyemediği borcu da mirasçı ödemek durumunda kalmaktadır.
Banka kredisi çekmek isteyen bir kişiye kefil olacaksanız banka size tüm detayları verecektir. Çekilen kredinin tutarı, taksit sayısı ve faiz gibi birçok durum hakkında bilgilendirilmeniz önemlidir. Diğer yandan kefil olan kişi kredinin faizli miktarı için imza atmış olacaktır.
Evet, kardeş kefil olabilir. Kefil olacak kişinin mevcut borca konu olan maddi yükümlülüğü yerine getirebileceğinden emin olunması kefil olarak kabul edilmesi için yeterlidir.
Genel itibarıyla kredi borcu olan birinin kefil olması bankalar tarafından onaylanmayan bir husustur. Kefil olacak kişinin önceden borcu olması ve ikinci borçlu sayılması durumunda bankalar tarafından detaylı incelemeye yapılmakta ve genellikle borçlu kefil gösteren krediye başvuranın başvurusu reddedilmektedir.
TBK'nun 598. maddesinin 3. fıkrasında “Bir gerçek kişi tarafından verilmiş olan her türlü kefalet, buna ilişkin sözleşmenin kurulmasından başlayarak on yılın geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkar.” şeklinde düzenlenmiştir.
Zira, alacaklı alacağından ötürü dilerse direkt olarak borçluya haciz yapabileceği gibi, borçlu dururken kefile haciz de yapabilir. Bu tür bir durumla karşılaşmamak adına, kefalet sözleşmesi imzalanırken kefaletin süresi, miktarı ve kefaletin türü sözleşmede detaylı olarak belirtilmelidir.
Kefil, dava hakkı vermeyen veya yanılma ya da ehliyetsizlik sebebiyle asıl borçluyu bağlamayan bir borç için ödemede bulunduğu takdirde, asıl borçluya karşı rücu hakkına sahip değildir.
Fiilen işlem tamamlanmadan kişi vazgeçebilme hakkına sahiptir. Kredi sözleşmesinde kefalet tarihi ve kefalet bitiş süresi bulunmuyorsa, ilgili sözleşme yasal açıdan geçerli olamayacağı için kefillik sonlandırabilir. Borçlu mevcut borcunu kapatır ya da zamanaşımı ile 10 yıllık süre tamamlanırsa, kefalet ortadan kalkar.
Burada kısa ve küçük tavsiyelerde bulunmakta yarar vardır: Öncelikle Kefil, borcu üstlenirken yalnızca kira borcunu üstlenmelidir. Kanunda aksi öngörülmediğinden kira sözleşmelerine genellikle kira borcunun yanında sözleşmeden kaynaklanan hasar ve zarar ile aidat borçları da dahil edilmektedir.
Eğer kredi notunuz veya geliriniz düşük durumdaysa bankanız kredi vermek için sizden kefil olacak birini isteyebilir. Kefil olacakların asıl dikkat etmesi gereken nokta, kredi sahibinin borcunu ödememesi hâlinde ödemelerin kefil olan kişi tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğidir.
A.
İlgili TBK m. 584 hükmü şu şekildedir, “Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilir; bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması şarttır.
Kefil olan kimse asıl borç sahibinin borcunu ödemezse hapse girebilir. Bu durum hukuki sürecin başlatılması ile ortaya çıkar. Kefil olan kimsenin borç yükümlülüğü asıl borç sahibinin borcunun vadesinin gelmesi ve borcun ödenmemesi ile ortaya çıkar. Kefil olan kimsenin borcu sahiplenmemesi gibi durum söz konusu olamaz.
Kredi notu aralıkları
Bu sisteme göre kredi kullanma olasılığınızın en düşük olduğu aralık 0 ile 699 puan aralığıdır. Kefil ve ipotek göstererek kredi kullanımı mümkün olan puan aralığı ise 700 ile 1099'dur. 1100 - 1499 puan aralığı daha az risklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri