Vahiy, Allah'ın kelâmı, insana seslenişi ve konuşmasıdır. Allah, insanlara elçileri aracılığı ile hak ve doğruluğun yollarını gösteren mesajlarını göndermiştir. Bu bağlamda vahiy, Allah'ın insana seslenişi ve konuşmasıdır. Elçiler, insanlar gibi vahye karşı muhatap ve sorumlu olan insanlardır.
İnsanlar akıl ve iradeye sahip varlıklardır. Kendisini ve bütün evreni yaratan Allah'la iletişim kurmaya ihtiyaç duymaktadır. Dinimize bakılırsa insan dua, ibadet, tövbe ve Kur'an okuma yoluyla Allah (c.c.) iletişim kurabilir.
İnsan-Allah ilişkisi, bazı özel durumlar – nübüvvet gibi – dışında ancak dua vasıtasıyla tesis edilebilir. İslam, insanın Allah ile dua yoluyla doğrudan iletişime geçebileceğini ilan eder. Bu anlamda insanın Rabbi'yle iletişimi, başka varlıkların aracılığına (tevessül) ihtiyaç olmadan gerçekleşir.
Kur'an ayetlerinde Allah'ın kullarıyla konuştuğunu doğrudan açıklayan ve bildiren bir ayet bilmiyoruz. Ancak Kur'an okuyan ve dinleyen her mümin Allah'ın kelamını konuştuğu ve dinlediği için Onunla konuşmuş ve onu dinlemiş demektir. Bu anlamda Allah Kur'an okuyan her mümin ile konuşur denilebilir.
Birincisi “Allah insanla ancak vahiy yoluyla konuşur.” ifadesinde; vahiy, anlam olarak “ilham” demektir. Dolayısıyla Allah, insanla ilham yoluyla konuşur. İkincisi; ayette net biçimde bildirildiği gibi, Allah insanla perde arkasından konuşur.
İlgili 38 soru bulundu
Allah dua eden kullarına uc sekilde cevap verir. Evet der. istedigini verir, hayır der daha iyisini verir, bekle der en. iyisini verir...
"Allah'ın kuluna yakın olması", onun her türlü ihtiyaçlarını bizzat görmesi, bütün hücrelerinde her türlü icraatı kudret ve ilmiyle yapması, ona kendi nefsinden daha merhametli olması gibi manalar taşır. "Kulun Allah'a yaklaşması" ise, onun razı olduğu bir kul olma vadisinde attığı adımlarla ilgidir.
Dolayısıyla bir kimsenin hatim yapmış olması için Kur'ân'ı bizzat tilavet etmesi gerekir. Televizyon, radyo veya başka bir cihazdan okunan mukâbeleyi takip etmek veya dinlemek de sevaptır.
Hz. Mûsâ örneğinde olduğu üzere Allah insanlarla perde arkasından doğrudan doğruya konuştuğu gibi vahiy yoluyla veya elçi göndermek suretiyle de konuşmuştur (el-A'râf 7/143; eş-Şûrâ 42/51). Bu sebeple vahiylere “kelâmullah” denilmiştir.
Vahiy, Allah'ın kelâmı, insana seslenişi ve konuşmasıdır. Allah, insanlara elçileri aracılığı ile hak ve doğruluğun yollarını gösteren mesajlarını göndermiştir. Bu bağlamda vahiy, Allah'ın insana seslenişi ve konuşmasıdır. Elçiler, insanlar gibi vahye karşı muhatap ve sorumlu olan insanlardır.
“Hiçbir insanla Allah'ın yüz yüze konuşması olacak şey değildir. Allah, ancak vahiy suretiyle veya perde arkasından konuşur yahut elçi gönderir, izniyle dilediğini vahyeder. Doğrusu O, yücedir, bilgedir.” (eş-Şûra 42/51).
Peygamberlerin varlığı ve bildirdikleri Allah kelamı Allah'ın konuşma niteliğine sahip olduğunun kanıtıdır. Allah, peygamberlerle konuşur.
Allah her an bize uyarılar gönderir fakat biz anlamayız. Bazense daha belirgin işaretler gönderir. Bunların birçoğu doğru yola gir diye veya yanlışa çok meylediyorsun diye olabilir.
Kelâm sıfatı Allah'ın ezelde konuşma gücü bulunması ve zâtında kelâm yaratması demek olup konuşma gücü ezelî, zâtında harf ve ses yaratmak suretiyle söz söylemesi ise hâdistir, çünkü zâtının hâdis olaylara konu teşkil etmesinde bir sakınca yoktur.
Cebrail onu sever ve sonra gök halkına: - Allah filanı seviyor, onu siz de seviniz, diye seslenir. Gök halkı da o kimseyi sever, sonra yeryüzündekilerin kalbinde o kimseye karşı bir sevgi uyanır. Bu hadis sahihtir.
Müslümanların derdine çâre olmak, Allâh'ın rızâsını kazandıran büyük bir içtimâî ibâdettir. Cenâb-ı Hakk'a vâsıl olmayı arzu eden ince ve hassas bir mü'min gönlü, mâtemlerin civârında bulunarak Müslümanların dertleriyle dertlenmeyi îtiyad hâline getirmeli, Allah Teâlâ'yı kalbi kırıkların yanında aramalıdır.
“Biz” Demenin Hikmetleri
Bu, azamet ve kudretin göstergesiydi. Allah Teala da mâlik-i mutlak olduğundan bu ifadeyi hiç şüphesiz en çok hak edendir. Bir diğer tevili ise “Biz” zamiriyle kullarına tevazuyu öğretmesidir.
Rüyada Allah Teâlâ'nın kendisiyle konuştuğunu gören kimsenin rüyası, kendisi için günâhlardan kaçınmak demektir. Rüyada Allah Teâlâ ile konuştuğunu gören kimse, çok Kur'ân okur. Allah Teâlâ'da o kimseye merhamet eder ve bol nîmet verir.
Allah lafzı ve Allah'ın isimlerinden biriyle zikredildiği yerde “azameti yüce ve ulu olan” anlamında bir saygı ifadesidir. Bunun yerine celle şânuhû (şanı yüce olan) veya celle ve alâ (azametli ve yüce olan) ifadeleri de kullanılmaktadır.
Kur`ân-ı Kerîm okunurken yatmayıp oturmayı ona saygıyla alâkalı görmediği için yatan birisinin yanında okumanın ise bir sakıncası olmamalıdır. Uyuyanın yanında okumakta ise herhangi bir sakınca yoktur. Sadece kendi duyacağı kadar okuyorsa her zaman okuyabilir.
Ezberden okumak da bir sakınca yoktur. Ancak abdestsiz Muhsaf-ı Şerif'e dokunmak caiz değildir. Fakat tabletlerde, bilgisayarlarda ve telefonlar bizim maaruf olan bildiğimizm mushaf olmadığı için Kur'an-ı Kerim okurken elimizde cep telefonu varsa buna dokunabilriiz. Burada bir sakınca yoktur.
Hadis-i şerifte beyan edilir ki: "Bir ev, içinde Kur'ân okunması sebebiyle o evde oturanlara genişlik, ferahlık verir. Orada melekler hazır bulunur. Şeytanlar kaçar, evin hayır ve bereketi artar.
Kur'ân-ı Kerim en az 11 âyetle ruhumuzun hayattayken Allah'a ulaşmasını üzerimize farz kılıyor. Öyleyse herşey Allah'a ulaşmayı dilemekle başlar. Allahû Tealâ: “Kim Allah'a ulaşmayı dilerse Allah onun ruhunu Kendisine ulaştırır.” diyorsa, o zaman o kişinin ruhu Allah'a ulaşacaktır; eğer o kişi Allah'a ulaşmayı dilerse!
Allah Teâlâ'nın en fazla beğendiği ibadetlerden üçünü bu hadîs-i şerîften öğrenmekteyiz. Bunlar: Vaktinde kılınan namaz, ana babaya itaat ve Allah yolunda cihaddır. Vaktinde kılınan namazın öncelikle zikredilmesinin sebebi, bu ibadetin önem sırası bakımından imândan hemen sonra gelmesidir. Namaz dinin direğidir.
Her Müslümanın ölmeden önceki son sözü: ' Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve rasûlühü' olur inşallah.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri