Tüm kat maliklerinin asaleten veya vekaleten “kat mülkiyetinin kurulması” işinde bir araya gelmeleri halinde kat mülkiyeti kurulur. Bunun için Kat Mülkiyeti Kanunu md. 12'de yazılı olan belgelerin hazırlanması gerekir.
Kat mülkiyeti ve kat irtifakı, mülkiyete konu olan ana gayrimenkulün bağımsız bölümlerinden her birinin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleri ile oranlı olarak projesinde tahsis edilen arsa payının ortak mülkiyet esaslarına göre açıkça gösterilmesi suretiyle kurulur.
Kat Mülkiyeti Nasıl Alınır? Müteahhitler öncelikle iskân ruhsatı için başvuru yapar sonrasında da kat irtifakını kat mülkiyetine çevirmek dilekçe verir. Belediye yetkilileri tarafından binanın kontrolü yapıldıktan sonra iskân verilir.
Bir binanın üzerinde Kat Mülkiyeti Kanunu hükümleri gereği kat mülkiyeti kurulabilmesi için inşaatının tamamlanmış ve kullanılabilir olması, yapının tamamının kâgir olması, bağımsız bölümlerin ayrı ayrı ve başlı başına kullanılmaya uygun olması ve her paydaşa en az bir bağımsız bölümün düşmesi gerekmektedir.
Kat irtifakı bulunan bir yapının kat mülkiyetine çevrilmesi için hak sahibinin iskanı aldıktan sonra arsa üzerinde hak sahibi bulunanın veya yapının projesinde yetkili şirketin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne yapacağı bir başvuru ile kat irtifakı kat mülkiyetine çevrilebilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Kat Mülkiyetine Geçişin Masrafları Ne Kadardır? Kat irtifakı ve kat mülkiyetine geçiş işlemleri vergi veya harçlardan muaftır. Aynı şekilde kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri için de harç veya vergi alınmayacaktır.
- Bina temsilcisi ilgili yazıyı tapu kadastroya vererek, binayı tapu haritasına işletecek. - Temsilci, bu işlemin ardından tapu müdürlüğüne giderek kat mülkiyeti kütüğünde “tapunun cinsi” kısmını “arsa”dan “bina”ya çevirterek kat mülkiyeti tapusunu alacak.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)
Bir yapının kat mülkiyeti olmazsa ne olur gibi sorular da merak konusudur. Evinizin kat mülkiyeti olmadığında evinizin mülkiyetini ispatlayamamış olursunuz. Evinizin daire numarası gibi bilgileri belli olsa bile uzun süre kat mülkiyeti başvurusu yapılmadığında bunun cezai yaptırımları bulunmaktadır.
Kat irtifaklı yerlerde tek bir malikin talebi ile cins değişikliği de yapılabilir. Tüm kat irtifakı sahiplerinin talebine gerek yoktur.
Arsa Tapusundan kat mülkiyetine nasıl geçilir? Arsa tapusundan kat mülkiyetine geçmek için öncelikle arsa üzerinde yapılacak olan binanın mimari projesi hazırlanır ve belediye tarafından onaylanır. Daha sonra, kat mülkiyeti kurulu oluşturulur ve arsa sahipleri arasında anlaşma sağlanır.
Kat mülkiyeti resmi senetle ve tapu siciline tescil ile kurulur. Kat mülkiyetinin kurulması için ana yapının tamamlanmış olması gerekir. Anagayrimenkulün tümünün mülkiyeti kat mülkiyetine çevrilmeden o gayrimenkulün yalnız bir veya birkaç bölümü üzerinde kat mülkiyeti kurulması mümkün değildir.
2- Kat mülkiyetli tapu ve kar irtifaklı tapu ne demektir? Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli. Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.
Kat irtifakı, ideal olarak binaya iskan alınmasının hemen ardından, kat mülkiyeti tapusu almak için gerekli işlemler başlatıldığında sona erer. Bu tapuya sahip olan bir inşaatın, bu tarihten sonra en fazla 5 yıl içinde projesine uygun olarak tamamlanacağı öngörülür.
KÖY SINIRLARI İÇERİSİNDE BULUNAN TAŞINMAZDA KAT MÜLKİYETİ KURULMASI VEYA KAT İRTİFAKI TESİS EDİLMESİNİ YASAKLAYAN BİR DÜZENLEME YOKTUR.
Tapu alım satım harcı, tapuda işlem yapılacak olan gayrimenkul ile ilgili beyan edilen alım/satım tutarı üzerinden hesaplanır. Yani tapuda 100 bin TL satış tutarı beyan edilen bir gayrimenkulün 2 bin TL alıcının, 2 bin TL de satıcının sorumluluğunda olmak üzere 4 bin TL tapu harcı tahsil edilir.
Henüz inşa aşamasındaki ana yapı tamamlandığında bir binaya dönüşür. Bu binada size ait bir daire varsa kat irtifakı tapusu ile aldığınız arsa payını kat mülkiyeti tapusu ile daire cinsine çevirirsiniz. İnşası tamamlanan ana yapının içindeki her bir bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilir.
Kat mülkiyeti ile arsa, üzerinde yapılan daire, kat, depo vb. gibi bağımsız bir bölüme sahip olduğunuzu gösterir. Kat Mülkiyeti tapusu ile o alan tamamen size ait olduğunu belirtir ve bu sayede banka kredisi alabilir ve satılık ilanı verebilirsiniz.
Diğer taraftan Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) gider cinslerine göre bir ortak giderin malik tarafından mı yoksa kiracı tarafından mı ödeneceği konusunda bir değerlendirme yapmamıştır. KMK'ya göre tüm giderlerin asıl sorumlusu kat malikidir.
Evet, Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra bütün maliklerin muvafakati ile kat mülkiyetine geçiş yapılabilecektir.
1-) Kat mülkiyetine geçiş için tüm malikler ile anlaşma sağlanamaz ise bireysel başvuru yapılabilir mi? Hayır, kat mülkiyetine geçiş işlemleri için tam muvafakat gerekmektedir.
Kat irtifakı olmayan daireye kat irtifakı almak mümkün. Gerekli düzenlemeleri yerine getirdiğiniz takdirde kat irtifakı tapunuzu alabilirsiniz. Ülkemizde iki farklı tapu çeşide bulunmaktadır.
Yapı Kayıt Belgesi Kat Mülkiyetine Geçiş
Hayır, öncelikle Yapı kayıt belgesi alınmalıdır. Buna karşılık Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra malikler tam muvafakat ile tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.
Belediye, yaptığı denetimler sonucunda inşaatın projeye uygun şekilde tamamlandığına karar verirse yapı kullanma izin belgesi (iskan) çıkarır. Dolayısıyla tapuda kat irtifakı yazıyor ama iskan var ise bu, irtifaklı yapının yapı kullanma izin belgesine sahip olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri