Allah Celle Celaluhu (CC) Türkçe olarak “Onun şanı ne yücedir” anlamına gelir. Allah'ın şanı yücedir ve bizlere sonsuz nimetler sunmuştur. Bu övgüye Allah Teala'nın ihtiyacı yoktur. Ancak Allah Celle Celaluhu demek, her şeyin sahibi olan Rabbimize saygımızı göstermemize yardımcı olur.
(c.c.); celle celaluhu: Cenab-ı Allah'ı i'la etmek ve yüceltmek için kullanılır.
“Büyüklük, ululuk, yücelik” mânasındaki celâl ile aynı kökten türeyen ve “büyük ve yüce oldu” anlamına gelen celle fiilinden oluşmuş bir tabirdir. Allah lafzı ve Allah'ın isimlerinden biriyle zikredildiği yerde “azameti yüce ve ulu olan” anlamında bir saygı ifadesidir.
Ya Celilu Celle Celaluhu şeklinde günde en az 100 kere zikreden kişi kendini daha güçlü ve kuvvetli hissetmeye başlamaktadır. İtibarı artmakta ve psikolojik rahatsızlıklardan kurtulmaya bu zikir faydalı olmaktadır. Ya Celil esması zikrine başlayan ve bunu kendine adet edinen kişi bu zikri bırakmamalıdır.
Arapçada 'Celâl' kökünden türemiş olan Celle kelimesi, yücelik, şan, şeref gibi anlamlarda kullanılan bir sıfattır. Azze ise Aziz kelimesinden türetilen; güçlü ve kuvvetli olan, üstün olan aciz olmayan, şerefli olan, melik gibi anlamlara gelmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Okunan ezanı işiten kimsenin “Aziz Allah (Allah izzet, güç ve kuvvet sahibidir, kıymetli ve değerlidir)” demesine dair kaynaklarda bir rivayet yoktur. Bu yönü ile bidattir. Ama söylenen şey nihayet Allah (c.c.)'ın isimlerinden bir isimdir ve Allah'ı zikir anlamı taşır. Söylenmesinde de bir sakınca olmaz.
Değerli kardeşimiz, (c.c.) : Celle celaluhu: Allah ismi anıldığı zaman, hürmet ve tazim için söylenir, ona mahsustur.
Ya Settar: Kullarının günahlarını örten, gizleyen ALLAH. Ya Fettah: Dilediği kapıyı açan, Mazlumlara yardım edip mümin kullarına zafer (fetih) veren ALLAH.
İnsanların olmadık yerde başlarına felaket gelebilmektedir. Bu felaketlerden korunmak için; günde 161 kere " Ya Mâni celle celâlühû " diye okumak her türlü afet, tehlike, maddi ve manevi zararlardan korunur. Her türlü musibetten ve beladan korunmak için günde 161 defa bu ismi zikredebilmesi gerekir.
El Fettah esması Türkçe anlamı fetheden, açan dilediği her kapıyı açan yaratıcı olan Allah anlamına gelmektedir.
Havas ve esrarı:El Kerim ismi şerifi zorluk çekmeden fakirlik ve darlıktan kurtulmak için YA KERİM Celle Celaluhu diyerek 270 kere okunur.
El-Aziz anlamı şeref ve onur sahibi, mağlup edilmeyen ve mağlup edilmesi mümkün olmayan, daima galip gelen sonsuz izzet sahibi demektir. El-Aziz Esmasının anlamı ise hakiki ve mutlak suret ile üstünlük sahibi, mağlup edilme olasılığı kesinlikle mümkün olmayan, sonsuz izzet, azamet, şeref ve onur sahibi.
El-Habîr Anlamı
Kuran'ı Kerim'in 26. Ayetinde geçen bir ayette geçen bu isim en genel anlamı ile "her şeyin iç yüzünü bilmek" anlamına gelmektedir ve Allah'ın her şeyi bildiğini, herkesin içindekini görebildiğini ve ondan gizli bir şeyin olamayacağını anlatır.
3- Genelde yaratılışın anlatıldığı ayetlerde Allah “Ben” der. Mesela “Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım” ayetinde olduğu gibi. Ancak yaratılışın anlatıldığı bazı ayetlerde de “Biz” tabiri geçer. Bununla kastedilen ise o anda meleklerin o yaratılışa şahit olduğu ve orada bulunduğudur.
Her şeyi o yaratmıştır. Yarattığı hiçbir varlık O'na benzer ve denk olmamıştır.” Demek ki, yaratılmış olarak ne hayal edilse o ilah olamaz, mahlûktur. Allah'ı -hâşâ- kimin yarattığını sormak da Allah'ı bilmemekten ileri geliyor.
Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever. Allah zorluklara sabredenleri sever.
Ya Mümit Celle Celalühü zikri her gün yapıldığında maneviyatın artmasına, hak yoluna girilmesine vesile olur. Her gün 490 kez El Mümit zikrine devam eden kişi düşmanlarından korunur. Sevdikleriyle arası düzelir. Her sabah uyandıktan sonra 100 kez zikredilen El Mümit esması düşmanlara üstünlük sağlamaya vesile olur.
EL-ĞANÎ: Çok zengin olan, hiçbir şeye muhtaç olmayan Allah c.c. EL-MUĞNÎ: İstediği kuluna zenginlik veren Allah c.c. EL-MÂNİ: İstediği zaman istediği şeye engel olan Allah c.c. Senin güzel isimlerini öğrenip onlara uygun yaşamayı bizlere nasip eyle Allah'ım!
- Ferahlatan, genişleten. - Her hayrı olanı veren, lütuf ve rahmetini kullarına yayan, dilediği zaman bolluk veren. - İstediğinin maddi ve manevi olarak rızkını vererek genişleten, ruhları veren.
Ya Fettah ismi sürekli sırasıyla sayılara göre Ya Fettah diyerek okunmaktadır. Abdest almış vaziyette olacak şekilde oturduğumuz yerde bile elimizde bir tespih veya sayacak yardımıyla Ya Fettah ismini okuyabiliriz. Her gün belirli zamanlarda hatta namazlardan sonra Ya Fettah ismini okuyan kişiler vardır.
Rızkının artmasını ve evindeki yiyeceklerin bollaşmasını isteyen kişilerin mutlaka “Ya Rezzak” zikrine yönelmesi gerekmektedir. Bu zikre ek olarak “İnnallâhe huve'r-Razzâku zu-l-Kuvveti'l-Metîn” duasının edilmesi de tavsiye edilmektedir.
Evlenmek isteyen müminlerin çekebileceği bu etkili zikirler arasında Yüce Rabbimizin 99 adet isminden biri olan Ya Fettah, Ya Habir ve Ya Vedud isimleri günlük olarak mümkün mertebede 5 vakit farz namazlarından sonra zikredilmelidir. *Evlenemeyen kişiler Furkan suresi 74. ayeti okumalıdırlar.
Et-Tevvâb Esmaül Hüsna isimlerinden birisidir. Allah'ın diğer isimleri gibi Et-Tevvâb isminin de bir anlamı bulunmaktadır. Tevbe kökünden türemiş olan Et-Tevvâb ismi anlamı kulların dönüşlerini kabul eden ve cezadan vaz geçen anlamında gelmektedir.
(Ahzâb Suresi / 3. Ayet). Allah'ın (cc) kelamı olan kitap Kuran-ı Kerim'de böyle bir ayet varken insanların kendilerini sonsuz güvene layık olan Zat'a (cc) teslim etmeleri gerekir. Esma-ül Hüsna'da yer alan El-Vekil (cc) ismi şerifiyle sadece Allah'a sonsuz güven duymamız gerektiğinin bilincine varırız.
Zikretmek iki şekilde olur;
Niyet edilir. ; Dünya kelamından uzak, dünyayı unutarak, ismin hem dil, hemde kalb ile birlikte ifadesine başlanır. Manevi alemlerin sultanı olmak için YA HU YA ALLAH ismi azamı zikredilir. Bu zikir Allah dostlarının, veli kullarının zikridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri