O gün cehenneme, “Doldun mu?” deriz. O da, “Daha fazlası var mı?” der. O gün cehenneme, “Doldun mu?” diye soracağız fakat o, günahkârlara öfke ve şiddetinden, “Hayır; daha yok mu?” diyecek.
Allah dostu evliyalarda da böyle dorumlar söz konusu olmuştur. Allah zaman zaman insanlara numunelerini gösterdiği olayların ve varlıkların asıllarını, kudret diyarı olan ahirette göstermektedir. Cehennemin konuşması, bu ilahi kudretin bir tecellisidir.
Cehennem cezalandırma, cennet ise ödüllendirme yeridir. Cennet de cehennem de dünya gibi sonlu değil, sonsuzdur. Kâfirler cehennemde ebedî kalırlar.
' Peygamberimiz (s.a.v.) Cebrail'e 'Bana cehennemi anlat' diye buyurdular. Bunun üzerine Cebrail cehennemi anlatmaya başladı: "Allah cehennemi yarattığında onu tutuşturup yaktı. Cehennem bin yıl yandı.
Günahı affedilmemiş olan müminler; birinci tabakada günahları miktarı yanıp, sonra Cehennemden çıkarılarak Cennete götürüleceklerdir. Diğer altı tabakada çeşitli kâfirler sonsuz yanacaklardır. Cennet ve Cehennem şimdi mevcuttur.
İlgili 29 soru bulundu
Mâlik (Arapça: مالك), Arapça bir kelime olup "Mülk" kökünden türemiştir ve "bir mülke sahip olan" anlamını taşır. İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir.
CENNET VE CEHENNEME İLK GİRECEK OLAN KİŞİLER
Cennete ilk girecek olanlar: - Şehitler, efendisine hizmet ile Allaha güzel ibadet eden köleler ve kalabalık ailelere malik olup yoksul fakat iffet sahibi olan fakirlerdir. Cehenneme ilk girecek 3 kişi ise: Zalim emirler, zekatını vermeyen zenginler ve kibirli yoksullardır.”
Cehennemden en son çıkacak kişiyle ilgili hadisler arasındaki farklılığın sebebi nedir? Bir cevabınızda şu hadis geçiyor: "... Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm) Cehennemden çıkıp da Cennet'e gireceklerin en sonuncusunun ahvâlini beyan eder.
Cehennemde çok soğuk zemherir azapları bulunduğu, "Kimya-i Saadet" ve "Dürret-ül-Fahire" kitabında yazılıdır. Buhari, Müslim, İbni Mace ve diğer hadis kitaplarında, yazın sıcaklığı sıcak cehennemin nefesinden, kışın soğukluğu da zemherir cehennemin nefesinden olduğu bildiriliyor.
İslam inancına göre, kâfirler (inanç esaslarından bir veya daha fazlasına inkâr eden), müşrikler (İslam inancına göre Allah'ın birliğine karşı çıkanlar) ve münafıklar (İman ediyor gibi görünüp İslam inancına inanmayanlar) ölümden sonra, "derece derece olan cehennemde" sonsuza dek kalacak ve azap göreceklerdir.
Cennetlerde konuşulan dil kutsal arapça olursa, o dil ancak cennetlere yakışırsa o zaman cehennem denen azap mahalinde hangi dil konuşulacaktır? Arapçayı mecbur edenler cehennemi dolduracağı için elbette cehennemde arapça hakim dil olacaktır.
Cehennem, çeşitli inançlarda ölüm sonrası ceza çekilen ateşli bir yer olarak gösterilir. Cehennemde kalma süresi inanca göre değişiklik gösterebilir. Cehennemde günah borcu ödeninceye kadar kalınıp sonra tekrar cennete gidilebilir. Ancak, cehennem bazıları için sonsuza dek ateşte yanmak anlamına gelir.
Arapça cahannam جهنّم "Kuran"a göre kıyamette günahkârların gideceği yer, cehennem" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük İbranice gē hinnōm ג הנם "Gözyaşı Vadisi, Kudüs yakınında bir yer" deyiminden alıntıdır. Bu sözcük İbranice hinnōm הנם/הנום "gözyaşı, ağıt" sözcüğünden türetilmiştir.
Arapça cahannam جهنّم “İslam mitolojisinde kıyamette günahkârların gideceği yer” sözcüğünden alıntıdır.
Cehennem ol! TDK sözlük anlamı şu şekildedir: defol! anlamında kullanılan bir söz.
Çok uzak yer anlamına gelen bir deyimdir. Gidilmesi zor yer olan konumları benzetme amacı ile kullanılan bir deyimdir. Öyle ıssız ve uzak bir yerki burası; sanırsın cehennemin dibindeyiz.
Araf kelimesinin sözlük anlamı arada kalmaktır. Bu kelime Kuran-ı Kerim'de olduğu gibi günlük yaşamda da 'arada kalmak' anlamında kullanılmıştır. İki olay arasında veya iki kişi arasında kalındığı zaman 'arafta kaldım' şeklinde benzetme yapılmaktadır.
“Tutuşturmak, alevlendirmek” anlamındaki sa'r kökünden sıfat olup Kur'ân-ı Kerîm'de biri fiil şeklinde olmak üzere on yedi âyette yer alır. Saîr Kur'an'da çoğunlukla cehennemin bir adı olarak, bazan da “tutuşturulmuş, alevli ateş” mânasında kullanılmıştır.
cennet - Nişanyan Sözlük. Arapça cnn kökünden gelen canna(t) جنّة “kutsal kitaplarda adı geçen bahçe” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice gn kökünden gelen gannā גַּנָּא veya ginnəthā גִֺנְּתָא “bahçe” sözcüğünden alıntıdır.
Cehennem kelimesinin sözlük anlamı azap yeridir. Kuran'da Allah'a ortak koşanlar ve kul hakkı yiyenlerin cehenneme gideceği bildirilir. Cehennem kelimesi mecazen çok sıcak anlamına gelir.
CENNET VE CEHENNEME İLK GİRECEK OLAN KİŞİLER
Cennete ilk girecek olanlar: - Şehitler, efendisine hizmet ile Allaha güzel ibadet eden köleler ve kalabalık ailelere malik olup yoksul fakat iffet sahibi olan fakirlerdir. Cehenneme ilk girecek 3 kişi ise: Zalim emirler, zekatını vermeyen zenginler ve kibirli yoksullardır.”
Mâlik (Arapça: مالك), Arapça bir kelime olup "Mülk" kökünden türemiştir ve "bir mülke sahip olan" anlamını taşır. İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir.
1. Cehennemin ilk ve en yüksek katı “Cehim” adını taşır. Bu kattaki cehennem ehli, azap eden taşlar üzerine oturur ve onların beyinleri sıcaklığın şiddetinden kaynar.
Kaynaklarda görebildiğimiz kadarıyla, cennette söz konusu doğa olayları yoktur. Adı geçen doğa olaylarının, güneş sisteminde yer alan yerkürenin hareketi ve onu çevreleyen atmosferle ilgili olduğunu düşündüğümüzde, böyle olayların cennette bulunma ihtimalinin olmadığı görülür.
Özet olarak, kişi de nefsanî zevk veya ümitsizlik (Batsın bu dünya gibi) aşılayan müzikler helâl olmadığı anlaşılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri