Kullanılan tüm ürünlerde olduğu gibi parfümlerin de son kullanma tarihi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak diğer ürünlere göre parfümlerin kullanım ömrü üretildikten sonra 3-5 yıl arasında değişmektedir.
Parfümlerin raf ömrü 3-5 sene arasında değişiyor. Parfümü satın almadan önce üzerinde yazan son kullanma tarihini kontrol etmelisin. Bazen bu tarihler yıl/ay/gün olarak yazılabiliyor, dikkat! Parfümün bozulduğunu anlamak için koku testi yapmalısın.
Parfümün son kullanma tarihi bulunması parfümün kaliteli olduğunu kanıtlayan bir özelliktir. Bu sayede parfümün hangi sürede tüketilmesi gerektiği bilinerek daha bilinçli bir kullanım yapılabilir.
Hangi parfümler kalıcıdır sorusunun cevabı EDP'dir. Parfüm hammaddesini oluşturan malzeme seçimleri ve yoğunlukları da kalıcılığı etkileyen önemli faktörlerdir. Odunsu ve baharatlı içerikler kalıcılık oranlarının artmasını sağlar. Alkol oranı yüksekliği de kalıcılığı artıran nedenlerdendir.
Parfümün son kullanma tarihi vardır, ancak nispeten uzun bir raf ömrü vardır. Açılmamış parfüm 3-5 yıl, açılmış parfüm ise tipik olarak 1-2 yıl dayanır. Parfümün raf ömrünü uzatmanın anahtarı, onu doğru şekilde saklamaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Çoğu parfüm çabuk bozulan bir yapıya ve kısa süreli bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlarken ve diğerlerini 10 yıldan fazla süre kullanabilirsiniz. Genel bir yorum yapacak olursak ise, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır.
Parfümlerin bozulma süreleri 6 ay ile 36 ay arasında değişiklik göstermektedir. Parfümler şarap gibidirler. Parfümlerin saklandıkları ortamın ısısı sabit tutulur, havası nemsiz olur, kapalı ve ışık almayan bir yerde bulundurur ise; parfüm bozulma süresi uzatılmış olmaktadır.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Türk ve yabancı ünlülerin kullandığı parfümler şu şekildedir: Hande Erçel: Narciso Rodriguez For Her, Tom Ford Black Orchid, Carolina Herrera Good Girl.
Parfüm sıkarken mutlaka cildine sıkmaya dikkat etmelisin. Kıyafete parfüm sıkmak, saça parfüm sıkmak gibi uygulamalar doğru değildir. Kıyafetin veya saçının kendi kokusuyla parfüm karışabilir ve tam istediğin kokuyu elde edemeyebilirsin.
Parfümler direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Doğrudan güneş ışığı parfümün bileşenlerine zarar verebilir ve formülünü bozabilir. Parfümler oda sıcaklığında saklanmalı ve direkt güneş ışığında saklanmamalıdır. Parfümler daima orijinal şişelerinde ve hava almayacak şekilde muhafaza edilmelidir.
Ancak diğer ürünlere göre parfümlerin kullanım ömrü üretildikten sonra 3-5 yıl arasında değişmektedir. Kullanım ömürlerinin uzun olması, son kullanma tarihi gibi önemli bir konuyu göz ardı etmenize neden olabilir. Oysa son derece dikkat gerektiren bir konudur.
Parfümün kokusunu daha uzun süre saklamak ve parfümün bayatlamasını önlemek için parfümü kutusunda, karanlık bir dolapta saklayın. Ama parfümü buzdolabı gibi soğuk yerlerde saklamayın. Buzdolabı parfümü bozar ve kokusunu saklamak şöyle dursun daha kötü kokmasına neden olabilir.
Parfümü bileğinize veya kolunuzun iç kısmına sıkın ve ilk üst notaların uçtuğu aşamayı bekleyin. Daha sonra gün boyunca nasıl bir değişim yaşandığını gözlemleyin. Eğer alt notaların da hala belirgin olduğunu hissediyorsanız, parfümün kalıcılığının iyi olduğunu söyleyebilirsiniz.
Parfümlerde üç farklı kalıcılık derecesi bulunmaktadır. Bu dereceler; EDP, EDT ve EDC olarak ortaya çıkmaktadır. Bir parfümün üzerinde Eau De Parfume ya da kısada EDP yazısı varsa o parfümün kalıcılık derecesi çok yüksektir. Bu özellikteki parfümlerin içerlerinde oldukça fazla esans kullanılmaktadır.
Parfümün fısfısı bozulduğu yapılacak şey ve en etkili yöntem, şişeye uygun yeni bir parfüm fısfısı almaktır. Bununla birlikte parfümün şişesini değiştirmek de bir seçenektir. Fakat şişeyi değiştirmek parfümün kalitesini bozacağından pek tavsiye edilmez. Yeni bir fısfıs almak için parfüm satan yerlere bakılabilir.
Demet Özdemir'in Doğduğunevkaderindir dizisinde kullandığı Parfüm: Lancome La Vie Est Belle, Ürünün linkini storye ekledim…
Comments283. Hadisenin kesinlikle CK beauty den başka kullandığı bir koku vardır...
Her duruşu ve her bakışıyla, üzerinde taşıdığı Bvlgari eden, The Garden of Wonders koleksiyonu kadar tutkuyla ışıldadığına hemfikiriz. Netflix Türkiye orijinal yapımı Şahmaran dizisinin ikinci sezon çekimleri için Ağustos ortasından beri Adana'dasın.
PARFÜM DENEMENİN EN İYİ YOLU
Parfüm denerken, sadece deneme kağıtlarına sıkmak yeterli değildir. Ayrıca bu kağıtlar parfümün cildinizdeki etkisini göstermez. Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza.
Parfümün kaç fıs sıkılacağı tamamen tercihe göre değişir ama çok boğucu olmayan, eşit ve abartılı olmayan bir koku için ortalama 3-4 fıs sıkılabilir.
Kalıcı Bir Parfüm Kokusu için Ekstra Öneriler
Bileklerin iç kısmı, boyun ve ense bölgesi ve kulak arkasını içeren bu bölgeler vücut ısısının yüksek olduğu bölgeler olduğu için parfümün kalıcı olmasına yardımcı olur.
Kokusunu test edin
Parfümünüzdeki koku kalitesinde bir değişim varsa bu da bozulmaya başladığını gösteren bir işaret. Bununla birlikte parfüm kokusunu tamamen yitirmişse, ekşimsi bir havaya bürünmüşse ya da plastik kokuyorsa bu durumda parfümün yoğun bir bozulma evresinde olduğunu anlayabilirsiniz.
Parfümlerin son kullanma tarihleri kapakları açıldığı andan itibaren başlar. Oksijen parfümlerin en sevmediği şeydir. Parfümü her sıktığınızda içerisine oksijen gireceği için kokusu günden güne azalacaktır. Yani hiç açılmamış bir parfümü kutusunda yıllarca saklamanız mümkündür.
Parfümü mümkün olduğu kadar uzun süre kullanılabilir tutmanın en iyi yolu onu her şeyden saklamaktır. Karanlık ve kuru yerler, parfümleri muhafaza etmek için en iyi yerlerdir. Bu nedenle bir dolabın veya çekmecenin karanlık bir bölümü, parfüm şişesini saklamak için en ideal yerlerden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri