Allah'ın sahip olduğu sıfatlarla yaratıkların sahip oldukları sıfatlar arasında fark vardır. Allah Hayy'dır, ölmeyen diridir. Ezelî ve ebedî olan hayat sıfatı yalnız Allah'a aittir, O'na mahsustur.
Allah harflerle konuşur; harfler de mahlûk değildir. Kulun okuyuşu, sesi ve okuma fiili yaratılmıştır; Allah ile kaim değildir. Fakat dinlenilen Kur'an mahlûk değildir, Allah ile kaimdir. Allah'ın kelâmı Cibril vasıtasıyla inzal olunan anlamın hikâyesi değil, ibaresidir.
Allah'ın subûtî sıfatlarından biri. Allah hakkında hayat sıfatının varlığı zorunludur. Sözlük anlamı, ölümün zıttı olan diri olmak demektir.
Hayat, Allah'ın diri ve hayat sahibi olması demektir. Allah'ın bu sıfatı, âyet ve hadislerde "hayy" kelimesi ile ifade edilmektedir. Allah'ın sıfatı olarak "hayy", diri, kemal manasıyla hayat sahibi ve sürekli vâr olan, ölümlü olmayan, bâkî, ebedî ve dâim demektir.
Allah'ın isimlerinden bir kısmı zatî isimlerdir, Hay, Kayyum, Kadim, Baki gibi; bunlar sayılıdır, bellidir. Diğer kısım isimler ise fiilî isimlerdir. Bu isimler sonsuzdur.
İlgili 31 soru bulundu
"Allah'ın 99 ismi vardır kim bunları ezberlerse Cennet'e girer" Hadisi - Adem Ergül - YouTube.
Dini bir terim olarak da vücudun belirli bir karşılığı vardır. Allah'ın zihnin dışında gerçekliğinin bulunduğunu ve mevcudiyeti zorunlu bir varlık olduğunu belirtir. Allah'ın varlığı zâtının gereği yani kendindendir, O'nun dışındaki varlıkların mevcudiyeti ise kendileri dışındandır.
Allahü teâlânın kıdem sıfatı da vardır. Yani evveli yoktur, yaratık, yani mahlûk değildir. Allah'ın yarattığı her şey mahlûk olur. (Allah, evveli olmayan, yani kıdem sıfatlı bir varlık, yani bir ilah yaratabilir mi?) demek tenakuz [çelişki] olur. Yaratılan şey yaratıktır, mahlûktur.
Allah'ın hayat sıfatı hakkında ayetler. Hayat, “Diri ve canlı olmak” demektir. Yüce Allah diridir.
2- Beka: Allah'ın sonu yoktur. O ezeli ve ebedidir.
Söz konusu hadiste 99 sayısının zikredilmesi, sınırlama anlamında değil, bu isimlerin Allah'ın en meşhur isimleri olması sebebiyledir. Tirmizî ve İbn Mâce'nin rivâyet ettikleri hadiste bu doksan dokuz isim tek tek sayılmıştır (Tirmizî, De'avât, 83 [3507]; İbn Mâce, Duâ, 10 [3861]).
67- El-Vâhid: "Tek olan." 68- Es-Samed: "Hiçbir şeye ihtiyacı olmayan." 69- El-Kâdir: "Dilediğini dilediği gibi yaratmaya muktedir olan."
En yüce varlık olarak inanılan, bütün kemâl sıfatları şahsında bulunduran ve her türlü noksan sıfatlardan uzak olan gerçek Ma'bud. Varlığı zorunlu olan tek yaratıcıya ait yüce bir isim. Bu isimle çağrılan bir başka varlık olmamıştır, olmayacaktır da.
- Bir hadiste Allah'ın sözü düz bir taşta zincirin sesi gibidir anlamı geçiyor. - Allahu Zülcelal hazretleri vahiy suretiyle konuştuğu zaman sema ehli bir ses işitir ki bu, demir bir zincirin düz bir kaya üzerinde hareket etmesiyle çıkan çıngırak sesine benzer.
Peygamberlerin varlığı ve bildirdikleri Allah kelamı Allah'ın konuşma niteliğine sahip olduğunun kanıtıdır. Allah, peygamberlerle konuşur.
Allah'ı gözümüzle görmememizin nedeni, kudret ve ilmiyle her şeyi kapsamasından ve zıddının yokluğundandır. Mesela, atmosferin yer küreyi her yandan kuşatması gibi, güneşin de bütün feza âlemini kuşattığını farz etsek, o zaman güneşi göz ile görmek mümkün olmaz.
Ehl-i sünnet âlimlerinin büyüklerinden İmâm Âmidî ve Saadettin Teftazanî; rüyada Allah'ı (cc) görmeye hiçbir engel olmadığını fakat bu görüşün bir çeşit gözlem olup, göz ile değil kalp ile olduğunu belirtmişlerdir.
Tebliğ olmasa bile, yani kendisine bir peygamber çağrısı ulaşmasa bile, aklıyla Allah'ın varlığını bulamayan ve bilemeyenler mesul olurlar. Çünkü Allah'ı bulmak ve bilmek aklın vazifesidir. Ancak böyle kimseler, imanın diğer erkânı ve ibadetler hususunda mesul değildirler.
Hadislerde de kalem hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Resûl-i Ekrem kalem hakkında şunları söylemiştir: Allah'ın ilk yarattığı şey kalemdir.
Hadisin lafzı yukarıda geçtiği gibi "Allah'ın ilk yarattığı şey akıldır" şeklindedir.
Değerli kardeşimiz, - Muhyiddin İbn Arabî'nin konuyla ilgili görüşü şöyledir: “Allah mahlukatı yaratmadan önce bir 'ÂMÂ'da idi. Âmâ'nın altında da hava, üstünde de hava vardı.” (bk.
Çünkü, ruh varlığın bir parçasıdır. Allah ise parçalardan münezzehtir. İhlas suresi bunu ders vermektedir. - Evet, burada Allah'ın “ruh” kelimesini kendine izafe etmesi “kendi ruhu” demesi, bir teşrif / şereflendirme izafesidir.
(Bakara 115) ayetinde geçen "Allah'ın yüzü" ne anlama gelmektedir. "Allah'ın yüzü" ifadesi, mecazî bir anlatım olup, burada "Allah'ın rahmeti, rızası ve nimeti" demektir. Kul, tümüyle Allah'a ait olan yeryüzünün neresinde ve hangi cihetinde, ne tür bir taat ve işe girişse, Allah'ın lütuf ve rahmetini orada bulur.
Hz. Peygamber (asm), Nisa suresi 58. ayette geçen “Gerçekten Allah işitendir, görendir.” mealindeki ibaresini okuyunca, kulak ve gözüne işaret etmek suretiyle Allah'ın işitme ve görme sıfatlarına sahip olduğunu ikrar etmiş olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri