Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Allah kaleme yemin etmiş midir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Allah kaleme yemin etmiş midir?

Kur'an'da kalem üzerine yemin edilmiştir. Kalem suresinde: "Nûn. (Ey Muhammed) Andolsun kaleme ve satır satır yazdıklarına ki, sen Rabbinin nimeti sayesinde, bir deli değilsin." İfadesi geçmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Allah kendi zatına yemin etmiş midir?

Sure içerisinde de kendi ismi, Ka'be ve değişik varlıklar üzerine yemin etmiştir. Ayrıca, tevhit ve ahirette ceza ve mükâfatın kesinliği için de yemine yer vermiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Kuranı Kerimde Allah nelere yemin etmiştir?

'Kim Milyoner Olmak İster' yarışmasında 1 milyonluk soru sosyal medya da gündem konusu oldu. Yarışmadaki "Kur'an-ı Kerim'de hangisi üzerine yemin edilmemiştir?" sorusunun cevapları, Deniz, Güneş, Arı ve Kalem şeklindeydi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Allah'tan başkasına yemin etmek şirk midir?

Yine Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Allah'tan başkası üzerine yemin eden Allah'a şirk koşmuştur!”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sahihhadisler.com

Kurani kerimde neyin üzerine yemin edilmez?

zaman yemin edilmeyen hayvan Arı dır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: facebook.com

Allah nelerin üzerine yemin eder - Mustafa İslamoğlu

İlgili 35 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Kuranda kaleme yemin edilmiş mi?

Kur'an'da kalem üzerine yemin edilmiştir. Kalem suresinde: "Nûn. (Ey Muhammed) Andolsun kaleme ve satır satır yazdıklarına ki, sen Rabbinin nimeti sayesinde, bir deli değilsin." İfadesi geçmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Neler yemin sayılmaz?

Allah'ın isim ve zatî sıfatlarının dışında hiçbir şeye yemin edilmez. Hanefilere göre, Nebi, Kur'ân, Kâbe gibi Müslümanlarca kutsal olan varlıklar adına da yemin edilmesi caiz değildir (Kâsânî a.g.e., III, 5-10; Merginânî, el-Hidâye," II, 72; Mevsıli; IV, 51).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Allah'a edilen yemin bozulursa ne olur?

Her ne şekilde olursa olsun geçerli (mün'akide) olan yemini bozan kimselerin yemin keffâreti ödemeleri gerekir. Yemin keffâreti sırasıyla; on fakire birer fitre (fıtır sadakası) miktarı veya bir fakire on ayrı günde her gün birer fitre miktarı para vermek veya on yoksulu sabah akşam doyurmak ya da giydirmektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Allah üzerine yemin etmek ve bozmak günah mı?

Yemin kural olarak mubahtır, ancak gereksiz yere yemin etmek ve bunu alışkanlık haline getirmek hoş görülmemiş, sıkça yemin etmek Allah'ın adına karşı bir saygısızlık kabul edilmiştir. Yalan yere yemin ise büyük günahlardandır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Zor durumda yemin etmek günah mı?

Yemin Keffareti); fakat yalan yemin öyle büyük bir günahtır ki, onun cezasını keffaret dahi düşüremeyeceği için, yalan yeminde keffaret olmaz. Böyle bir günah işleyen kişi, yalanına şahid gösterdiği Allah'a tövbe etmeli, af dilemeli ve bir daha bu günahı işlememelidir. Onun günahını ancak Allah affedebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

1 milyonluk soru Kuranı Kerim'de hangisi üzerine yemin edilmemiştir?

Çağdaş İrfan Yıldırım'ın 1 milyonluk "Kur'an-ı Kerim'de hangisi üzerine yemin edilmemiştir?" sorusuna ise yanıt vermedi ve yarışmadan 250 bin TL değerindeki ödülü alarak çekildi. Sorusunn doğru yanıtı ise Arı çıktı. ÇAĞDAŞ İRFAN YILDIRIM KİMDİR?

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sporx.com

Kuranda kaç tane yemin vardır?

3) Kuran'da 200 den fazla yemin edilen ayet vardır. Hatta incire, zeytine, geceye gündüze bile edilen yeminler vardır. Hal böyleyken Kalem suresi 10. ayetteki olaya bakarsak, Kuran'a bakış açımız değişir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Allah neden kendi üzerine yemin eder?

Bir söze ağırlık vermek için o yeminle ifade edilir. Bu sebeple Kur'an'ı Kerim'de bu şekilde yeminler vardır. Bu Arap edebiyatının gereğidir. Allah'ın yemin etmesi demek anlatacağı bir konuya vurgu yapması demektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.youtube.com

Allah'a yemin olsun ne demek?

Yemin, bir kimsenin Allah'ın ismini veya bir sıfatını zikrederek sözünü kuvvetlendirmesi demektir. Mesela “Vallahi (Allah'a yemin ederim ki) şu işi yapmam”, “Billahi (Allah'a yemin ederim ki) şu yere gitmeyeceğim” şeklindeki beyanlar böyledir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Allaha edilen yemin nasıl bozulur?

Yemin kelimesinin anlamı kuvvet demektir. Yemin etmek ise çok kuvvetli bir şekilde söz vermek demektir. Yeminini bozmak isteyen kişiler ya da farkında olmadan yeminini bozan kişiler yemin kefareti vermelidir. Yemin sözünden dönmekle bozulur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Allah'a yemin ederim ki Allah seni hiçbir vakit utandırmaz kim dedi?

Resûl-i Ekrem ilk vahyi müteakip evine geldiğinde Hz. Hatice kendisine, “Korkma! Allah'a yemin ederim ki O hiçbir zaman seni utandırmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

3 büyük yemin nedir?

Bu sebeple de literatürde kasem suretiyle yapılan üç çeşit yeminden söz edilir. Bunlar da "lağv yemini", "gamûs yemini" ve "mün'akit yemin"dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fikriyat.com

Allah'a nasıl yemin edilir?

Yemin, sadece Allah'ın mübarek isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi şeklinde yemin edilir. Kur'an, Peygamber, Kâbe için diyerek yemin edilmiş olmaz. Ancak âdet olduğundan dolayı Mushaf hakkı için demek yahut elini Mushaf üzerine koyup bunun hakkı için demek de yemin olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Yemin yerine getirilmezse ne olur?

Dini hükmü nedir? Yemin, söze Allah'ı şahit tutmaktır. Dinimizde, edilen yeminin yerine getirilmesi gerekir. Yerine getirilmediği takdirde yemin kefaretinin ödenmesi kişiye vacip olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vuslat.org.tr

Yeminden dönmek günah mı?

Kasıtlı olarak yalan üzerine yemin etmek, bir günahı işlemek veya bir vacibi bırakmak üzere yemin etmek haramdır. Bir vacibi yapmak veya haramı bırakmak üzere yemin edilirse bundan dönmek haram olur. Bir mendubu yapmak veya mekruhu bırakmak için yapılan bir yemini bozmak mekruh olup devam ettirilmesi mustehaptır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Yemini yerine getirmemek günah mı?

Sadece farz ya da vacip bir şeyi uygulamamaya veya haram ve günah olan işi yapmaya yemin eden kimsenin bu yeminini yerine getirmeyip kefaret ödemesi gerekir. Dinen sakıncalı olan durumu gerçekleştirmeye yönelik yemin eden kimsenin yemini bozup kefaret ödemesi daha doğrudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Şart olsun demek yemin olur mu?

Bu ifade bazı yörelerde yemin, bazı yörelerde “talâk” yani “karım boş olsun” anlamında kullanılmaktadır. Buna göre “şart olsun” sözüyle boşama kastedilmişse bir talâk meydana gelmiş olur. Bu sözle yemin kastedilmişse, bundan dolayı boşama meydana gelmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Hangi kelimeler yemin sayilir?

Yemin, yalnız Allahü teâlânın isimlerini söylemekle olur. Vallahi, billahi, tallahi gibi. Kur'an, Peygamber, Kâbe için demekle yemin olmaz. Fakat âdet olduğu için Mushaf hakkı için demek veya elini Mushafa koyarak bunun hakkı için demek yemin olur. (Kur'an çarpsın) demek, Allah şahidim olsun demek yemin olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Hangi sözler yemin yerine geçer?

Yemin için söylenen kelimelerden ziyade örf ve niyet esas aldığı için mesela, “Yemin ederim, şehâdet ederim, üzerime andolsun” gibi sözler de yemin yerine geçer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Içimizden ettiğimiz yeminler geçerli mi?

Sorumluluğun oluşabilmesi için irade beyanı şarttır. Bu itibarla yemin ve adağın da geçerli olabilmesi için dille telaffuz edilmeleri gerekir. Telaffuz etmeden sadece içinden geçirmekle yemin ve adak hükümleri oluşmaz (Kâsânî, Bedâi', 3/5; 5/81-82; Nevevî, el-Mecmû', 8/451; Dimyâtî, İânetü't-tâlibîn, 2/412).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetva.diyanet.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT