Genellikle idarenin idari işlemleri dışında kalan tüm davranışlarına idari eylem denilmektedir. İdari eylem, idari işlemin uygulanması olduğu gibi hukuksal işleme dayanmadan doğrudan doğruya yapılan eylemlerde idari eylem sayılır.
İdarenin idari işlemler dışında kalan bütün davranışları idari eylem olarak kabul edilir. İdari eylemler idari işlemin uygulanması sonucunda ya da herhangi bir hukuksal işleme dayanmadan doğrudan doğruya kamu görevlilerince yapılan eylemlerdir.
Hizmetin hiç işlememesi halinde, idare hukuk kurallarınca herhangi bir hususta görevli kılınmış olmakla birlikte, bu görevini yerine getirmemiştir.
İşte idarenin yürüttüğü hizmeti, mevzuatın gerektirdiği sürede veya hizmetin gereklerine uygun sürede başlamaması veya bitirmemesi hizmetin geç işlemesini oluşturmakta ve bu durum idarenin hizmet kusuru olarak kabul edilmektedir21.
İdare hukukunda yokluk, işlemin madden var olmamasını (=maddi yok luk) veya geçerlik şartlarının -yetki ve fonksiyon gaspı gibi- ağır ve açık hukuka aykırılık taşımasını (= hukuki yokluk, yokluk benzeri, yok hükmünde olma) ifade eder.
İlgili 23 soru bulundu
Anayasada yer alan ve yargı denetimi dışında tutulan bu işlemler; Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler, Yüksek Askeri Şura kararları, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararları, Sayıştay'ın kesin nitelikli kararları, Yüksek Seçim Kurulu kararları ve Yüksek Hakem Kurulu kararlarıdır.
Yokluk yaptırımı, idari işlemin kurucu unsurlarındaki ağır hukuka aykırılıklarda sözkonusu olmaktadır. Bununla kastedilen, o işlemin yok hükmünde sayılmasıdır.Yokluk, maddi ve hukuki yokluk olmak üzere iki farklı yokluk halini ifade eden dahageniş ve üst bir kavramdır.
İdarenin yani Devletin davranışı ile meydana gelen zarar arasında bir nedensellik bağının bulunması durumunda, kusur şartı aranmaksızın, İdarenin sorumlu olması gündeme gelmektedir. Buna “kusursuz sorumluluk” adı verilir.
Bu zarar, idarenin kusurlu bir faaliyeti sonucu meydana gelebileceği gibi idareye atfedilebilir hiçbir kusur bulunmasa da doğabilir. İdarenin faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan zararların, yine idare tarafından tazmin edilmesi gerekir. Buna genel anlamda idarenin sorumluluğu denir.
Kusurlu sorumluluk, İdarenin hukuka aykırı bir eylem veya işlemiyle zarar verdiği bir kişinin zararını tazmin etmesi yükümlülüğüdür”. İdarenin kusurlu sorumluluğu, idare hukuku eserlerinde “hizmet kusuru” olarak ifade edilmektedir.
Bu kusurun ağır kusur olmasına gerek de yoktur. İdare ister hafif kusurlu olsun, ister ağır kusurlu olsun, kişilere uğrattığı zarar sebebiyle sorumlu olacaktır. Bahsettiğimiz hizmet kusuru üç şekilde meydana gelir:Hizmetin kötü işlemesi,hizmetin geç işlemesi ve hizmetin hiç işlememesi.
Usul Saptırması: İdarenin belli bir amaç için öngörülmüş bir usulü başka bir amaç için kullanması durumunda ortaya çıkar. İdarenin belli bir düzenleyici işlemle yapması gereken bir işlemi (tüzük) başka bir düzenleyici işlemle (yönetmelik) yapması durumunda usul saptırması vardır.
Kamu hizmeti imtiyazı, İdarenin bir özel kişi ile yaptığı sözleşme uyarınca, masrafları, kâr ve zararı özel kişiye ait olmak üzere, bir kamu hizmetinin kurulması ve belli bir süre işletilmesi veya kurulmuş bulunan bir kamu hizmetinin işletilmesi usulüdür.
Kişisel kusur, idarenin eylem veya işlemlerini yürüten kamu görevlilerinin görevlerinin dışına çıkarak kusurlu davranışlarda bulunmalarını ifade etmektedir.
görevlisinin kişisel kusuru görevsel kusur olarak da isimlendirilmektedir. Görevsel kusur, kamu görevlisinin görevi içerisinde ve görevinden ayrılamayan kusurlu eylem ve işlemle- ri olarak tanımlanmaktadır.
Hizmetin geç ya da yavaş işlemesi bir hizmet kusurudur. Aynı şekilde tam bir tanımı mevcut değilse de, idarenin yapması gereken işlemi geciktirmesi, yavaşlatması, makul süreyi bariz şekilde aşması gibi eylem ve işlemleri örnek olarak sayabiliriz.
İdarenin mali sorumluluğu. İdare, yürüttüğü faaliyetlerden meydana gelen zararlardan sorumludur. Anayasa'nın 125'inci maddesi bu hususu düzenlemektedir. Anayasa Madde 125/7 – “İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür.”
Somut olaya göre üçüncü kişinin kusuru, idare ile zarar arasındaki nedensellik bağını kesiyorsa, idarenin sorumluğu ortadan kalkar. Üçüncü kişinin kusuru, zarar etki eden birden fazla etmenden biri ise idarenin sorumluluğunu belli ölçüde azaltır.
Bu ilkeye göre, idarenin herhangi bir kusuru olmasa da, yürütmüş olduğu faaliyetler ya da kullanmış olduğu araçlar nedeni ile meydana gelen zararı tazminat şeklinde ödemek zorundadır. Bu sayede bireylerin zararları giderilir.
Kusursuz sorumluluk türleri, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun sistematiğine sadık kalınarak “hakkaniyet sorumluluğu”, “özen sorumluluğu” (veya “objektif sorumluluk”) ve “tehlike sorumluluğu” şeklinde üçe ayrılmaktadır22,23.
b. Butlan: Bir hukuki işlemin kurucu unsurlarının tamam olması fakat işlemin geçerlilik şartlarından bazılarının olmamasıdır. Bir sözleşmenin, emredici hukuk kurallarına veya ahlaka, kamu düzenine veya kişilik haklarına aykırı bulunması halinde söz konusu olur.
Butlan nedir, butlan kelime (terminolojik anlamı) anlamı olarak geçersiz, hükümsüzlük anlamlarına gelir ve kökeni Arapça' ya dayanır. Hukukta ise özel bir anlamı vardır. Hukuk kavramı olarak butlan, hukuki işlemin temelinde bulunan bir eksiklik veya bozukluk hasebiyle geçersiz (hükümsüz) kılınmasıdır.
Askıda hükümsüzlük, bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü unsurların eksikliği dolayısıyla başlangıçta hüküm ve sonuç doğurmaması, ancak unsurların tamamlanmasıyla hukuki sonuçlarını tam olarak meydana getirmesi olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri