Değerli kardeşimiz, İslam dininde Allah sevgisiyle Allah korkusu orantılıdır. Allah'ın azabından korkan bir mü'min onun merhametine sığınır.
Yüce Allah'tan hakkıyla ve gerçek manada korkmalıyız. Nitekim birçok ayeti kerimede Yüce Rabbimiz, bu hususa dikkat çekmiştir. Bu meyanda bir ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Allah'tan nasıl korkmak gerekiyorsa öylece korkunuz ve sizler ancak Müslümanlar olarak ölün.” (Al-i İmran Sûresi, 102).
Bizi Cennete koyacak olan da, Cehenneme atacak olan da Allahü teâlâdır. Bir başkası bu işi yapamaz. (Putların gazabına uğrarız da, bizi Cehenneme atar) gibi bir korku yanlış olur. Deccal veya başka zalimlerden, bizi Cehenneme sokar diye korkulmaz. Bu hususlarda yalnız Allahü teâlâdan korkulur.
Allah'ı her şeyden çok sevmek dinimizin emridir. Allah'ı sevmenin yolu ise, onun sevdiği tarzda yaşayan Peygamberimizi (asm) sevmek ve onun yolunda olmaktır. Allah'ı sevmek, insanın yaratılışının en yüce hedefidir. Dolayısıyla İslâm'ın insanları kendisine doğru sevkettiği en yüksek gayedir.
İlgili 34 soru bulundu
Allah'ın bizi sevdiğini kendi gölümüzden anlarız. Biz Allah'ı seviyorsak Allah bizi sevdiği için gönlümüze Allah'ın vedud ismi, ilah ismi tecelli eder ve o şekilde bunu anlarız. Biri “ya rabbi ben seni seviyorum” diyebildiyse bilmesi gerekir ki Allah ona; “ben de seni seviyorum” demiştir.
Allah sevgisi, insanın gönlünde yer eden ve gönlünü güzelliklerle dolduran ilahi bir duygudur. Bu sevgi insanı imana, ibadete, hayra götürür. Allah'ı seven insanın imanı kuvvetlidir, amelleri güzeldir. Allah'ı seven, Allah'ın emirlerini yerine getirir ve yasaklarından kaçınır.
Sevginin en üstün ve değerli olanı şüphesiz ki Allah sevgisidir. Müminler Allah'ın muhabbetini her şeyin üstünde tutar ve O'nu her şeyden çok severler. (Bakara, 2/165) Allah'ı sevenler, farzları yerine getirir, haramlardan sakınır, nafile ibadetlerle manen O'na yakın olmaya gayret ederler.
Nafile de olsa ibadette esas olan devamlılıktır. Sevgili Peygamberimiz, Allah'ın en çok sevdiği ibadetin, az da olsa devamlı yapılan ibadet olduğunu [1] bildirmiştir.
Zikir bir ibadettir ancak onu diğer ibadetlerden ayıran onun için bir şekil, mekân ve zamanın tahsis edilmemesi, herhangi bir sayıyla tahdit edilmemesidir. Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.)
Allah Teâla'dan olan korku, kulun, 'Allah beni ya dünyada ya da âhirette cezalandıracak' diye korkması şeklinde olur”11 diyerek, havfın gelecekle ilgili bir endişe olduğunu ifâde etmiştir. Bu endişe, azap göreceği veya cennetteki nîmetlere ulaşamayacağı kaygısının neticesidir.
1. Ahiretin pasaportu olan ölümden korkunun en temel sebebi şüphesiz iman zayıflığıdır. İman zayıflığı; veliler ve imanı güçlü kimseler gibi ölüme gülerek bakmaya, ahiret yolculuğuna sevinçle çıkmaya, ölüme hoş geldin demeye manidir.
Allah'tan uzaklaşan insan kendi gerçek kimliğinden de uzaklaşmış, Allah'ın kendisine bahsetmiş olduğu değerini kaybetmiş olur. Hem Rabbinden hemde kendinden uzaklaşan insan hayatını israf etmiş demektir.
İnsanların, canlıların ve hayvanların da böyle çeşit çeşit renkleri vardır. Ancak kullarından bilgili olanlar Allah'tan korkar. Allah, güçlüdür, bağışlayıcıdır. İnsanlardan, hayvanlardan, davarlardan da böyle türlü renklerde olanlar vardır.
O, başka bir hadiste şöyle buyurmuştur: “Hikmetin başı, Allah korkusudur.”[10] Ona göre Allah korkusu, insanı her türlü kötülükten korumakta ve hakka uygun hayat sürdürmeye yönlendirmektedir. Hakka riayet etmeyen, kötülükleri işlemekten uzak durmayan zalim insanlarda, Allah korkusu yok demektir.
İnsanın Allah katındaki durumu hakkında hissettiği korku ve kaygıları ifade etmek üzere kullanılan bir terim. Kulun Allah'ın rahmetine güvenerek ümit içinde olması anlamında tasavvuf terimi.
Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever. Allah zorluklara sabredenleri sever.
Namaz, Kur'an'da doksandan fazla ayette zikredilir. İslam'ın başlangıcında namaz sabah ve akşamleyin kılınan ikişer rek'attan ibaret iken, Mi'rac olayından sonra beş vakit namaz farz kılınmıştır. Namaz ergenlik çağına gelmiş, akıllı her müslümanın üzerine farzdır. Namaz dinin direği, ibadetlerin en üstünüdür.
Allah'ın En Çok Sevdiği Dua "Allah katında, kulun şöyle demesinden daha sevimli bir duâ yoktur; Allâh'ım! Ümmet-i Muhammed'e umûmî bir rahmet ile merhamet eyle!" (Ali el-Müttakî, no: 3212, 3702) Yine şu dualara da devam etmekte büyük fayda vardır: «Allâh'ım, ümmet-i Muhammed'in hâlini ıslâh eyle!
Çünkü kendi yanından o kişiye âşık olmamıştır. Allah'ın verdiği duygulardan yani ona yüklenen programdan dolayı o şahsa âşık olmuştur. Allah bununla onu imtihan etmektedir. Yani o aşkla imtihan olan o insanın; aşkını gizleyip, sabredip, iffetini muhafaza edip, nefis ve şeytanı ile mücadele etmesi büyük cihadıdır.
Değerli kardeşimiz, Allah için bu ifadeyi kullanmak doğru değildir. Allah, kulundan razı olur. der ve "Sana âşık olmuşum" mısraının Cenab-ı Hakkın kudsiyetine uygun olmadığı gerekçesiyle, tevil ederek "Ben senden razı olmuşum." demenin daha uygun olacağını söyler.
Halbuki onları Allah için sevmenin ölçüsü: Onlara hiç ihtyacın kalmadığı bir zamanda, ihtiyar ve bakıma muhtaç olduklarında, onlara daha çok hürmet ve hizmet edip uzun ömürlü olmalarını istemektir. Evlâdına yönelttiğin sevgi karşılıksız ve hasbidir.
Hadislerde: "Allah'ın 99 ismi vardır. Yüzden bir eksik. Kim bunları sayarsa cennete girer.
Hem Allah'ın bize olan sevgisine hem de bizim O'na olan sevgimize ilâhî muhabbet denir.
- Herhangi bir güç, kuvvet ya sonludur ya da sonsuzdur. Sonlu ve sınırlı olan bir kuvvet her şeyin üstesinden gelemez. Her şeyin üstesinden gelen kuvvet ise sınırsız ve sonsuz demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri