İhlas Suresi (Arapça: سورة الإخلاص), Kur'an'ın 112. suresidir. Sure, 4 ayetten oluşur. Mekke'de indirilmiş olan İhlas Suresi, Kur'an'ın en kısa surelerinden biridir ve İslam'daki tevhid (birlik) inancının en kısa ve öz ifadesi olarak kabul edilir. Surede Allah'ın mahiyeti; kısa, öz ve net bir şekilde belirtilmektedir.
İslamın temel ilkesi olan Allah'ın birliği (tevhid) inancının özlü bir ifadesidir, İhlas suresi. Allah hakkındaki bütün yanlış inançları ortadan kaldırmak, Allah'ı doğru ve layık olduğu özellikleriyle tanıtmak için inmiştir. 1. âyet: “De ki: “O, Allah tektir.”Türkçe'de de “bir” ile “tek” arasında fark vardır.
Bakara Suresi, 163. ayet: Sizin İlahınız tek bir İlah'tır; O'ndan başka İlah yoktur; O, Rahman'dır, Rahim'dir (bağışlayan ve esirgeyendir). Bakara Suresi, 255. ayet: Allah...
Vitr ismine göre tek ifadesi, Allah'a zatında, sıfatlarında, isimlerinde, Rububiyetinde, fiillerinde benzeyen ikinci bir ilahın olmaması anlamına geliyor. Bir olması rakam açısından, tek olması ise benzersiz ve eşsiz olması anlamına geliyor.
İhlas suresi gibi sureler ise Allah'ı hatırlattıkları için insanların para, mal ve güce tapmak yerien asıl tapmaları gerekenin kim olduğunu hatırlatmaktadır. İhlas Suresi ne için, ne zaman, neden ve nasıl okunur? Sıkıntılardan kurtulmak, Allah'ı hatırlamak ve dua etmek için bu sure okunabilir.
İlgili 33 soru bulundu
İhlas suresi gün içerisinde okumanı bir sayısı bulunmamakla beraber İhlas suresini günde 10 kez okuyan kişilerin cennette bir köşk sahibi olacağı bildirilmektedir. İhlas suresini günde 50 kez okuyan kişi için 50 yıllık günahının affolunacağı bildirilmektedir.
Kur'an-ı kerim, mesela 11 İhlâs ve 1 Fâtiha okunup ruhuna hediye edilirse, ona yardım edilmiş olur. Üç İhlâs okumak, bir hatim yerine geçer.
67- El-Vâhid: "Tek olan." 68- Es-Samed: "Hiçbir şeye ihtiyacı olmayan." 69- El-Kâdir: "Dilediğini dilediği gibi yaratmaya muktedir olan."
1- Allah: Her ismin vasfını ihtiva eden öz adı. Kendinden başka ilah bulunmayan tek Allah. Bu ism-i şerif, Cenâb-ı Hakk'ın has ismidir.
5- Vahdaniyet:
Ferd-i Vahid ile aynı manaya gelir. Allah'ın bir ve tek olması demektir.
Tevhit ya da tevhid (Arapça: توحيد), tektanrıcılık kavramının İslam terminolojisindeki karşılığıdır. Tevhit Allah'ın isim ve sıfatları konusunda şirki reddetmektir.
Âl-i İmrân Suresi (Arapça: سورة آل عمران), Kur'an'ın 3. suresidir. Sure, 200 ayetten oluşur.
وَلَا تَقُولَنَّ لِشَا۬يْءٍ اِنّ۪ي فَاعِلٌ ذٰلِكَ غَداًۙ ﴿٢٣﴾ اِلَّٓا اَنْ يَشَٓاءَ اللّٰهُۘ “Allah'ın dilemesine bağlamadıkça (inşallah demedikçe) hiçbir şey için 'Bunu yarın yapacağım. ' deme.” (Kehf, 18/23-24.)
Allah'ı gözümüzle görmememizin nedeni, kudret ve ilmiyle her şeyi kapsamasından ve zıddının yokluğundandır.
Tefsir (Kur'an Yolu)
İhlâs sûresinin, İslâm'ın esası olan tevhid (Allah'ın birliği) ilkesini özlü bir şekilde ifade ettiği ve Allah Teâlâ'yı tanıttığı için ilgili kaynakların hemen tamamında geçen bir hadislerinde Hz. Peygamber tarafından Kur'an'ın üçte birine denk olduğu ifade buyurulmuştur.
"Bir kimse, kabristandan geçerken, on bir kere İhlas suresi okuyup sevabını ölülere hediye ederse, kendisine ölüler adedince sevap verilir." (Ibn Abidin) Bu hadis sahih mi? Değerli kardeşimiz, İbn Abidin'in metni Durru'l-muhtar'da hadis olarak rivayet edilmiştir.(bk. İbn Abidin, II/242).
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
El-Kaviyy: Kudreti en üstün. El-Metîn: Çok güçlü.
Hz. Peygamber (s.a.s) bir hadislerinde, Yüce Allah'ın 99 isminden söz ederek bu isimleri sayan ve ezberleyen kimselerin cennete gireceğini haber vermiştir (Buhârî, Da'avât, 68; Tevhîd, 12; Müslim, Zikr, 2; Tirmizî, Da'avât, 82).
Allah'ın sıfatlarının kusursuz olması, Zat-ı Akdesin kusursuz olduğunu gösterir.
Mâturîdîlere göre Tekvîn, Allah'ın zatı ile kaim ezeli bir sıfattır. Allah'ın diğer fiili sıfatlarını da ihtiva edecek şekilde “yok olanı, yokluktan varlığa çıkarma” anlamında Allah'ın yaratıcılığını ifade eder.
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: –“Kim -Kul hüvallahü Ehad- suresini tamamlayıncaya kadar 10 defa okuyacak olursa, Allah ona cennette bir köşk bina eder. Her kim yirmi defa okursa, bu sebeple Cennette onun için iki köşk yapılır.
Duaların, hacetlerin, isteklerin kabul olması için 41 kere İhlas suresi okunması tavsiye edilmiştir.
Soru: 3 İhlas ve 1 Fatiha okumak, hatim yerine geçer mi? Cevap: İhlas Suresini 3 defa okuyan kişi Kur'an'ı Kerim'i hatmetmiş gibi sevap kazanır! Fatiha Suresinin faziletine dair birçok hadis vardır, ama 3 İhlas 1 Fatiha şeklinde sahih bir hadis yoktur!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri