Soru: Kişi Allah'a, kitaba yani dini kutsallara küfretse (Allah muhafaza etsin) nikahı etkilenir mi? Cevap: Evet. Kutsallara kasden küfretmek veya namazı, orucu vb. inkar etmek kişiyi dinin dışına çıkarır.
İnançsızlık sebebiyle ya da dinî değerlere hakaret etmek amacıyla olmasa bile sırf ağız alışkanlığıyla dinden çıkmayı gerektiren sözleri söylemek büyük bir günahtır. Bununla birlikte bilinçli olmadan söylenen bu sözlerle dinden çıkılmayacağı için nikâh da bozulmaz.
Allah Teâlâ, peygamberler, ilâhî kitaplar ve melekler gibi temel inanç öğelerine hakaret müslümanı dinden çıkarır. Dinden çıkmayı gerektirmeyen durumlarda insana, insanî değerlere veya canlı cansız nesneye yönelik olarak örfen sövgü sayılan bir söz söylemek kural olarak haram sayılmıştır.
Maddede; “(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” denilmektedir.
Bu durum kişinin samimiyetiyle alakalıdır. Bununla birlikte günah ne kadar büyük olursa olsun, Allah samimi olarak tövbe edenlerin tövbesini kabul edeceğini vaad ediyor. Her halükarda geçmişte yapmış olduğunuz bu büyük küfürden dolayı dolayı tövbe etmeniz gerekir. Samimi olarak tövbe ettikten sonra affedilmeniz umulur.
İlgili 21 soru bulundu
İman sahibi küfre düşerse tevbesi o küfürden ona inanmayı terk etmesi suretiyle olabilir. Gündüz küfre giren akşam tevbe ettim dese böyle diyerek imana giremez. Ama iman kalbin inanılan şeyi kesin bir kanaatle doğru kabul etmesi ve dilin onu ifade etmesidir. İman etmek fiil değil kalpteki bilinçtir.
Ona nasihat ederek tövbe ve istiğfara davet edilmelidir.
Günah, Allahü teâlâya isyan demektir, onun yasak ettiği şeyi çiğnemek demektir. Bu yasakların en büyüğü elbette şirktir, küfürdür. Onun için şirk, küfür, bazen büyük günahlar arasında sayılır.
İslâm hukukunda, kendi iradesiyle Müslümanlığı seçtiği halde, zorlama olmaksızın, dinini terk etmeye veya İslâm dininin prensiplerinden birini inkâr, tahkir veya alay etmeye irtidad, bunu yapana da mürted denir. Allah ve peygambere sövmek de bu suçun içindedir.
Allah'a Küfür Etmek Suç Mu? Allah'a küfür etmek, TCK madde 125/3'te düzenlenen hakaret suçunun nitelikli hallerinden olan kişinin dinine göre kutsal gösterilen değerlere bahisle işlendiği taktirde cezanın alt sınırının 1 yıldan az olamayacağı düzenlenmiştir.
Değerli kardeşimiz, Erkeğin eşine hakaret (küfür) etmesinden dolayı nikah bozulmaz.
Buna göre ancak mürtet olarak ölürse bütün işlediği ameller mahvolur. Ölmeden önce İslama dönerse ne ameli mahvolur ne de cehennemde sonsuza kadar kalır. Dinden çıkan kimsenin tekrar Müslüman olması durumunda, daha önce yaptığı ibadetleri tekrar yapması gerekmez. Ancak zengin ise hac ibadetini yeniden yapması gerekir.
Bunlar birinci olarak: istihza; yani dinin esaslarından birini alaya almak; ikinci olarak istihfaf; yani inanılması gereken dinin asılları denilen prensipleri küçümsemek, hafife almak. Üçüncü olarak da İslam'ın emirlerini açıkça inkâr etmek veya dinen mukaddes olan şeylere küfretmek şeklinde sıralanabilir” dedi.
Nikah, erkeğin eşine "boş ol" kelimesini kullanmasıyla, eşlerden birinin dinden çıkmasıyla ve mahkeme yoluyla boşanmakla düşer. Kurana göre boşanma usulünün ifade edildiği Talak Suresinde Allah (c.c) şöyle buyurmaktadır: “Ey Nebî! Kadınları boşayacağınızda onları iddetlerini gözeterek boşayın ve iddeti de siz sayın.
İslam dini her ne kadar boşanmaya karşı olsa da bazı durumlarda boşanmaya izin veriyor. İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç defa "boş ol" demesi yeterlidir. Bunun dışında eşlerden birinin din değiştirmesi, resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da imam nikahı bozulmuş olur.
Erkeğin eşine boş ol, seni boşadım, seni terk ettim gibi ifadeler kullanması nikahı bozar. Erkeğin 3 kez eşine "boş ol" demesi durumunda nikah düştüğü gibi nikahın geri dönüşü de yoktur. Erkeğin eşine, "babanın evine git, defol evimden git ya da cehenneme git" gibi ifadeler kullanması nikahı düşürür.
Örneğin, “Allah senin belanı versin”, “Allah senin canını alsın”, “ Allah seni bildiği gibi yapsın”, ” Yarını göremezsin inşallah” şeklindeki sözler beddua niteliğinde sözler olup hakaret suçunu oluşturmaz.
Kötü sözlü olmak müminlik sıfatıyla bağdaşmaz. Dilinden laneti düşürmeyenler şefaat hakkını elde edemezler. Ebu'd-Derda (ra) anlatıyor: "Resulullah (asm) buyurdular ki: "Laneti çok yapanlar kıyamet günü şefaatçi olamazlar, şehid de olamazlar." [Müslim, Birr 85, (2598); Ebu Davud, Edeb 53, (4907).]
Kuran-ı Kerim'de küfr kelimesi ve türevleri yaklaşık 467 yerde geçmektedir.
Büyük şirk, kimi zaman şu itikadî meselelerde olur: -Allah Teâlâ ile birlikte yaratan, dirilten, öldüren, bu kâinata sahip olan veya bu kâinatta tasarruf hakkına sahip başka birisinin olduğuna inanmak.
Allah, kendisine şirk koşulmasını bağışlamaz bundan başkasını dilediği kimse için bağışlar. Kim Allah'a şirk koşarsa O derin bir dalalete düşmüştür. (34) Bu sûrenin 48'inci âyetine bakınız. Allah, kendisine ortak koşulmasını affetmez ama bunun dışında kalanı/bundan az olanı dilediği kişi için affeder.
Yerlerden göklere kadar günahkâr olsa yine dinden çıkmış olmaz. Tövbe etse affı da kabildir. Elbette Allah'a veya kadere galiz sözlerle saldıran imanlı bir kişi son derece kabalık yapmış olur, galiz bir günah işlemiş olur. Ama bu kötü amel onu dinden çıkarmaz, onu küfre sokmaz.
Hayalden geçen küfürlerin ve çirkin sözlerin de bir değeri ve bir önemi yoktur. Üstelik insana bir zarar da vermez. Bunun için insanın küfre iten şeyleri hayal etmesi onu küfre götürmez. Çünkü bir şeyin hayalden geçirilmesi bir karar ve hüküm sayılmaz.
Bu yüzden içinden küfür etmek ile sesli bir şekilde küfür etmek arasında herhangi bir fark görülmemektedir. İslam dini Ramazan ayının dışında da küfürü müslümanlara haram kılmışken kişilerin Ramazan ayında oruçlu oldukları süreçte bu kötü davranışlardan uzak durmak için daha fazla özen göstermesi beklenir.
Mukaddesata küfretmek, bunları alaya almak büyük günahtır. Ama samimi tevbe edip bu günahı işlemeyen kimsenin affedilmesi umulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri