Din İşleri Yüksek Kurulu “Tanrı” kelimesi, Arapça “ilâh” kelimesinin karşılığıdır. “İlâh” kelimesi “kendisine tapınılan varlık” anlamına geldiğinden zaman zaman Allah Teâlâ (c.c.) için kullanıldığı gibi insanların Allah'tan başka taptıkları varlıklar için de kullanılır.
Bunlara Esma-ül hüsnâ denir. Allah adı yerine, tanrı veya tanrı adı yerine Allah demek caiz değildir. Çünkü tanrı, ilah, mabud-put demektir. Asuriler, Türkleri, güneşe, yıldızlara tapınmaya alıştırdıkları için tanyeri ağarınca, güneşe tapınırlardı.
Tanrı çokluk ifade eder. Allah ise Teklik.
“Tanrı” kelimesi, Arapça “ilah” kelimesinin karşılığıdır. “İlah” daha çok, Allah'tan başka ibadete layık görülen varlıklar için kullanılır. “Allah” kelimesi onun bizzat kendisini ifade eden özel ismidir.
Tanrı ya da ilah, özellikle tek tanrılı inançlar tarafından evrenin tek yaradanı ve yöneteni olduğuna inanılan doğaüstü varlık. Çok tanrılı inançlarda genelde ilahların cinsiyeti bulunur ve erkek olanlarına tanrı, dişi olanlarına tanrıça denir.
İlgili 25 soru bulundu
Dolayısıyla 'Allah' bu adla veya 'esmâ-i hüsnâ' adı verilen 99 isminden biriyle anılmalıdır. Bununla birlikte, dinimizin bildirdiği mutlak kemal sahibi, noksanlardan münezzeh olan yüce Allah'ı 'Tanrı' diye anmak da İslam inancına aykırı olmaz."
Buna göre "tanrı" kelimesi "Allah" lafzının yerini tutmaz.
Ancak kişi isterse Allah'ı niyet ederek, bir yaratıcıyı kasdederek, İlah ya da Tanrı diyebilir.
Daha geçmiş dillere gidersek Latincede “Deus” demek. Uzatmayayım… Hıristiyanlar “Tanrı” demiyor.
1- Allah: Her ismin vasfını ihtiva eden öz adı. Kendinden başka ilah bulunmayan tek Allah. Bu ism-i şerif, Cenâb-ı Hakk'ın has ismidir.
Allāh (yardım·bilgi), Arapça telaffuz: [ɑɫˈɫɑː(h)]), İbrahimî dinlerde geçen tek Tanrı'yı ifade eden Arapça sözcüktür.
Kur'an'da, “Allah katında din İslâm'dır” (Âl-i İmrân 3/19) denilmesi onun hak din olmasını ifade etmek içindir ve yahudilerin kendi dinlerinin dışındaki inançlara din adını vermemeleri gibi bir anlayışı yansıtmamaktadır.
Face Show - Necip Fazıl'a sormuşlar kimileri Allah kimileri tanrı diyor siz ne diyorsunuz Necip Fazıl cevap vermiş: ALLAH tanrının belasını versin!!!
yüce Rabbimiz Allah'ın tek ilah olduğuna işaret eder.
Dünya'da yaşayan hiçbir insanın çözemeyeceği denli büyük bir evrende olduğumuz için başka evrenlerin de varlığı ve başka gezegenlerde yaşayan akıllı varlıkların bizi uzaktan yönlendirmesi, tanrının varlığını gizlemesi ya da bu evrenin yaratıcısını bilmesi de mümkün. Sonuç olarak bilimsel olarak tabi ki tanrı yoktur.
Osmanlı Türkçesi الله, o da Arapça ﷲ (llāh). (Bir görüşe göre Arapça belirli tanımlık olan el edatı ve tanrı mânâsına gelen ilâh kelimesinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
"Allah'ın 99 ismi vardır kim bunları ezberlerse Cennet'e girer" Hadisi - Adem Ergül - YouTube.
Allah'ın 99 ismi hakkında bilgi verir misiniz? Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadislerinde, Yüce Allah'ın 99 isminden söz ederek bu isimleri sayan ve ezberleyen kimselerin cennete gireceğini haber vermiştir (Buhârî, De'avât, 68, [6410]; Müslim, Zikir, 5-6 [2677]).
Muhammed'i Hristiyanların da peygamber olarak kabul edebileceğini ifade etti. Teolog Wiren'in "Ötekine yer açmak" kitabı piyasaya çıktı. Kitabın bir bölümünü İslamiyet'e ayıran Wiren, "Hz. Muhammed, tek tanrıyı savunduğu için Hristiyanlarda kendisinin peygamber olduğunu kabul edebilir." değerlendirmesinde bulundu.
Bakara Süresini açan Garih, 62. ayeti okumaya başladı: "Şüphesiz iman edenlerle, Yahudiler, Hıristiyanlar ve Sâbiîlerden Allah'a ve ahiret gününe inanıp da sâlih amel işleyenler var ya, artık onların mükâfatı Rableri katındadır. Onlar için hiçbir korku yoktur, onlar üzüntü de çekmeyeceklerdir."
İbranice Jesus 'kurtarıcı' anlamına gelmekte olup, Eski Mısırlıların güneş için kullandığı Yes kelimesiyle ilişkili olmalıdır. İsa'nın ikinci adı Christ'ın de Hint tanrısı Krişna ve Eski Mısırlıların güneş anlamında kullandığı diğer terim olan Kris ile ilişkili olması muhtemeldir.
Buna göre “Tanrı Uludur” yerine “Tanrı En Uludur” şeklinde bir çeviri daha makbuldür. Zira “Allahuekber” kelimesi “En Ulu” anlamı taşımaktadır. “Şüphesiz bilirim, bildiririm, Tanrı'dan başka yoktur tapacak” yerine “Şüphesiz bilirim başka Tanrı olamaz, Allah birdir” şeklinde bir çeviri daha uygundur.
İlahiyatçı-Yazar Mahmut Toptaş, Kur'an-ı Kerim'de çokça geçen "İlah" kelimesinin anlamını açıklayarak, "İlah, Allah'tan başka yaratan, yaşatan ve yöneten yoktur demektir.
Velhasıl, soruna cevabım şu olur: “O my god” demek caiz değildir. Allah-u Âlem. Allah'a hamd ve Rasûlü Muhammed'e salât ve selam olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri