Kur'an'a göre en önemli iman sorunu olan şirk, Allah'a ortak koşmak, Allah'tan başka ilah olduğuna inanmak ve ona tapmak anlamlarına gelir. Şirk eyleminde bulunanlar müşrik olarak isimlendirilir.
Kelami bağlamda şirk, Allah'a ortak koşmak,bunun bir uzantısı olarak Allah' la birlikte veya Allah'tan başkalarına da ibadet etmek (kulluk etmek) anlamına gelir.
Allah'a dua etmek için heykel ve put gibi aracıları kullanan kişilerin işlediği günaha şirk-i takrib adı verilir. Şirk Koşmak Nasıl Olur? Allah'tan başka bir varlığı daha yaratıcı kabul eden herkes şirk koşmuş olur. Bazı mutasavvıflar tarafından mal mülk biriktirme hırsı ve dünya sevgisi de şirk olarak yorumlanmıştır.
Kim Allah'a eş (ortak) koşarsa, doğrusu çok uzak bir sapıklığa sapmıştır. Allah kendisine eş koşulmasını affetmez. Bundan başka her şeyi fakat istediği kişi için affeder. Kim, Allah'a eş koşarsa, muhakkak haktan tamamen sapmış ve yalnızlığa düşmüş demektir.
İlgili 20 soru bulundu
Kim Allah'a sımsıkı bağlanırsa o şüphesiz, dosdoğru yola yöneltir. Size Allah'ın âyetleri okunurken, Allah'ın Resulü de aranızda iken siz nasıl inkâra dönersiniz? Kim Allah'a sığınır ve Ona bağlanırsa, işte o zaman dosdoğru bir yola iletilmiş demektir.
1. “Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayın.” Bu, İslâm'ın ana ilkesi olan Allah'ın her yönden birliği inancının bir gereği olup müslüman olmanın da ilk şartıdır.
Şirk koşmak, haksız yere adam öldürmek, intihar etmek, savaştan kaçmak, zina ve livata yapmak, sihir yapmak; Nass ile belirtilmiş büyük günahlara örnektir.
Resûl-i Ekrem riyayı “küçük şirk” diye nitelemiş, Allah'ın kıyamet gününde insanlara amellerinin karşılığını verirken gösteriş için ibadet ve hayır yapanlara, “Ey riyakârlar!
Kelamcılar (İslam akaid felsefecileri olan) yaratılmış olanların, Kadir-i Mutlak olan Allah'ın sıfatlarından gaybı bilme, yaratma, alemde tasarruf etme, hidayete erdirme ve saptırma gibi özelliklerin başka insanlara, tanrılara, melek, cin, şeytan ve sâireye atfını şirk olarak nitelendirirler.
Her kim Allah'a ortak koşarsa muhakkak ki çok büyük bir iftira atmıştır.” (en-Nisa, 4/48) Âyetin zahirinden, Allah Teâlâ'nın şirki asla affetmeyeceği, şirk haricindeki günahları ise dilediği kimseler için affedebileceği anlaşılmaktadır.
Büyük şirk, kimi zaman şu itikadî meselelerde olur: -Allah Teâlâ ile birlikte yaratan, dirilten, öldüren, bu kâinata sahip olan veya bu kâinatta tasarruf hakkına sahip başka birisinin olduğuna inanmak.
Çünkü zulüm, bir şeyi yerinden başka bir yere koymaktır. Allah'ın hakkını, Allah'tan başkasına vermektir. Şirk koşmak, mâbudluğu Allah'tan başkasına vermektir. Allah'tan başkasının ise mâbud olmasına hiçbir şekilde imkan yoktur.
Konu ile ilgili akla gelen sorulardan biri de günümüzde kimlerin müşrik olduğudur. Günümüzde ateizmin yaygın görüldüğü dikkat çeker. Ateist, Allah'a inanmaz bu nedenle müşrik kabul edilebilir. Farklı dinlerde ise örneğin Hıristiyanlıkta tek tanrı inancı vardır.
Şirk koşmak, Allah'ın sıfatlarını, birliğini ve hakimiyetini başka yaratılmışlara vermektir. Yaratmada, emretmede ve diğer sıfatlarda canlı cansız varlıkları ilah kabul etmektir. İnsanlar arasında hakimiyeti kural koyma hakkını diğer canlılara vermektir.
Kim Allah'a ortak koşarsa, büsbütün sapıtmıştır." (Nisa, 4/116). "Kitap ehlinden ve (Allah'a) şirk koşanlardan kâfir olanlar, cehennem ateşindedirler. Orada ebedî kalacaklardır.
Kibir, şirkin kardeşidir. Kibir taşıyan kafada, akıl bulunmaz. Nefsi aradan çekmeli, kendimizi beğenmemeliyiz, kendimizden iğrenmeliyiz, kendinden tiksinmeyen kurtulamaz.
Allah'tan başka ilah edinmek ve ona ibadet etmek ise şirk olarak tanımlanır.
İrtidat; Fıkhî mezheplerin buluştuğu ortak noktaya göre, büyük günahlardan olan ve en büyük günah sayılan "şirk" koşmanın küfür olduğu ve bu nedenle de bu günahı işleyen kişilerin din'den çıkacakları yani kâfir olacakları yönündedir.
Onlar iki türlü günahlardır: 1- İçerisinde kul hakkı bulunan günahlar. 2- Şirk ve küfür ihtiva eden günahlar. Bu iki türlü günahlar şartlarına uyarak tövbe etmedikçe bağışlanmaz.
Resulullah (s.a.v) dedi ki: “ Allah'a şirk koşmak, sihir, Allah'ın haram kıldığı canı haksız yere öldürmek, yetimin malını yemek, faiz yemek, cihaddan kaçmak, hiçbir şeyden habersiz namuslu mümin kadınlara zina iftirasında bulunmak.”
1- Allah'a ortak koşmak. (En büyük günahtır. Bunu işleyen Kelime-i Şehadet getirmeli yeniden dine dönmelidir.) 2- Zina 3- Haram para kazanmak. 4- İçki ve benzeri uyuşturucu maddeler (sıvı gaz veya katı olabilir) kullanmak.
Nisa suresi 3. ayete dayandırılan nikâh hükümlerine göre bir erkeğin gücü yetiyorsa ve eşlerine karşı adaletli davranacaksa; birden fazla 2, veya 3, veya 4 kadınla evlenebileceğine izin verilmekle birlikte, bir erkeğin tek kadınla evlenmesinin onun için daha hayırlı olacağı tavsiye edilmiştir.
Bir müminin bir mümini, hata dışında öldürmesi olmaz. Eğer bir kimse bir mümini yanlışlıkla öldürürse, onun cezası mümin bir köle azat etmek ve öldürülenin ailesine teslim edilen bir diyettir.
En'am Suresi, Kur'an'ın altıncı suresidir ve 165 ayetten oluşur. Sure ismini 136. 138. ve 139. âyetlerinde geçen koyun, keçi, deve, sığır ve manda cinsi evcil hayvanları ifade eden En'âm kelimesinden alır. Allah'ın birliği ve puta tapmayı reddeden ayetlerinden dolayı Hüccet suresi ismiyle de anılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri