5- Vahdaniyet: Allah'ın bir ve tek olması demektir.
Tevhit ya da tevhid (Arapça: توحيد), tektanrıcılık kavramının İslam terminolojisindeki karşılığıdır. Tevhit Allah'ın isim ve sıfatları konusunda şirki reddetmektir. Araf suresi 180. ayetinde "En güzel isimler (esmaül hüsna) Allah'ındır" denir.
Mâturîdîlere göre Tekvîn, Allah'ın zatı ile kaim ezeli bir sıfattır. Allah'ın diğer fiili sıfatlarını da ihtiva edecek şekilde “yok olanı, yokluktan varlığa çıkarma” anlamında Allah'ın yaratıcılığını ifade eder.
Vahdaniyyet. Allah'ın tek olduğunu, eşsiz ve benzersiz olduğunu açıklayan sıfatıdır.
Hayatı, mahlûkların hayatına benzemeyip, zatına layık ve mahsus olan hayat, ezeli ve ebedidir. 2- İlm: Allahü teâlâ her şeyi bilir. Bilmesi mahlûkatın bilmesi gibi değildir. Karanlık gecede, karıncanın, kara taş üzerinde yürüdüğünü görür ve bilir.
İlgili 25 soru bulundu
El-Alîm: Her şeyi en küçük detaylarını bilen. El-Kâbıd: Dilediğine darlık veren. El-Bâsıt: Dilediğine bolluk veren.
Dinimize göre Allah'ın sıfatları zati ve subuti olarak ikiye ayrılır. Sadece Allahu Teala'da bulunan sıfatlar zati olarak nitelendirilir. Subuti sıfatlar ise varlığı kesin ve mutlak olan sıfatlar anlamına gelir. Bu nedenle Allah'ın isimlerinden biri Vacibu'l Vücud, yani zorunlu varlıktır.
Allah'ın sıfatlarının kusursuz olması, Zat-ı Akdesin kusursuz olduğunu gösterir.
“Hiçbir şey O'nun misli gibi değildir” (Şûrâ Sûresi, 11) âyet-i kerimesi, varlıkların zatları için olduğu gibi sıfatları için de söz konusudur. Yani, hiçbir varlığın zatı, Allah'ın zatına benzemediği gibi, yine hiçbir varlığın hiçbir sıfatı da İlâhî sıfatlara benzemez.
İrade selbî bir sıfat olup Allah'ın bizzat mürîd olduğunu, iradesiyle zâtı arasında başkalığın bulunmadığını ve hiçbir engel olmaksızın fiillerini mümkün kıldığını ifade eder. Buna göre irade Allah'ın fâil-i muhtâr olduğunu, fiillerini hür olarak gerçekleştirdiğini gösteren ve zâtının aynı olan bir sıfattır.
Tekvin, ezelde ve ebedde Cenab-ı Hakk'ın zatıyla kaim, zatından ayrılmayan ve bakî bir sıfattır. Mükevven (mahluk) ise, tekvin sıfatının taallukunun hudûsüyle hâdistir. a) Allah Teâlâ'nın hâlık olduğu ve her şeyin mükevvini (yaratıcısı) bulunduğunda akıl ve nakil ittifak etmiştir.
Mâtürîdî kelâmcıları tarafından Allah'a nisbet edilen sübûtî sıfatlardan biri. Allah'ın insanlarca bilinebilmesi için zâtına nisbet edilen mâna ve mefhumlar anlamında kelâm terimi. Allah'ın yaratma gücünü ve süratini anlatan dinî-tasavvufî terim.
TSK Teknik şartnameleri MSB Teknik Bilgi Merkezince (TEKBİM) https://tekbim.msb.gov.tr internet adresinde gerçek ve tüzel kişilerin hizmetine sunulmaktadır. Ayrıca Jandarma Genel Komutanlığınca onaylı Teknik Şartnamelere de aynı adresten erişilebilmektedir.
Lütuf kelimesi, cümlede kullanılış biçimine göre anlam kazanır. Aynı zamanda şütüf kelimesinin halk arasında bilinen bir diğer anlamı ise, Allah'ın isteği ile gelen, iyilik yapmayı seven, önemli, değerli, iyilik ve güzellik anlamlarını taşır. “Allah'ın bir lütfu” derken bu anlamı ile kullanılır.
Tevhid inancı, Allah'ın insanlık tarihi boyunca gönderdiği vahyin temel mesajı ve insanlığın aslî inanış biçimidir. “Senden önce gönderdiğimiz hiçbir peygamber yoktur ki 'Benden başka ilâh yoktur, yalnızca bana kulluk edin' diye vahyetmiş olmayalım.” (Enbiyâ, 21/25) âyeti bunun ifadesidir.
Bir kısım İslâm bilginine göre insandaki Allah inancı, zorunlu ve yaratılıştan olduğu için Allah'ın varlığına dair dışarıdan deliller aramaya, mantıkî ve aklî deliller sunmaya ihtiyaç yoktur. Yaratılışı bozulmamış, aklı karışmamış her insan Allah'ın var ve bir olduğunu bulur ve anlar.
Hadislerde de kalem hakkında çeşitli bilgiler verilmiştir. Resûl-i Ekrem kalem hakkında şunları söylemiştir: Allah'ın ilk yarattığı şey kalemdir.
Allah'ı kim yarattı?” diye sordular. Bu soru üzerine Cebrail cevap olarak, Allah'tan İHLÂS SURESİ'ni getirdi. Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla. Bu ve benzeri sorular Allah hakkındaki bilgi ve inanç yetersizliğinden kaynaklanıyor.
Allahü teâlânın kıdem sıfatı da vardır. Yani evveli yoktur, yaratık, yani mahlûk değildir. Allah'ın yarattığı her şey mahlûk olur. (Allah, evveli olmayan, yani kıdem sıfatlı bir varlık, yani bir ilah yaratabilir mi?) demek tenakuz [çelişki] olur. Yaratılan şey yaratıktır, mahlûktur.
Varlık dünyası içerisinde en mükemmel yaratılan varlık, kuşkusuz insandır. İnsan en güzel bir şekilde yaratılmıştır. (Tin, 94/5.) İnsanın zahirî suretinde bir güzellik vardır.
Allah'ın 99 ismi hakkında bilgi verir misiniz? Hz. Peygamber (s.a.s.) bir hadislerinde, Yüce Allah'ın 99 isminden söz ederek bu isimleri sayan ve ezberleyen kimselerin cennete gireceğini haber vermiştir (Buhârî, De'avât, 68, [6410]; Müslim, Zikir, 5-6 [2677]).
- Maverdi'nin bildirdiğine göre, “Yarattığı her şeyi güzel ve muhkem yaptı.” mealindeki ayetin beş farklı yorumu yapılmıştır: 1) Köpek gibi hayvanlar dahil, gerçek anlamda her şey güzel yaratılmıştır. 2) Ayette geçen “güzel yapmak”, muhkem, sağlam yapmak anlamındadır.
Kelime olarak zati Allah'ın zatına özgü bir durumu ifade ederken selbi kelimesi de "eksik ve kusuru yok etme" anlamına geliyor.
Subuti sıfatlar; İlim, Hayat, Semi, Basar, İrade, Kudret, Kelam, Tekvin şeklinde toplamda 8 tanedir. Zati sıfatlar ise kıdem, vücut, beka, Muhalefetün li'l-havadis, Vahdaniyet ve kıyam bi-nefsihi olmak üzere 6 tanedir.
Yani noksanlık, sonluluk ve eksiklik ifade eden özelliklerden Allah beridir. Sadece Allah Teâlâ'nın zâtına mahsus olan, yaratıklarından herhangi birine verilmesi câiz ve mümkün olmayan sıfatlardır. Zâtî sıfatların zıtları Allah hakkında düşünülemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri