Sözlükte “hızlı bir şekilde ve gizlice söylemek, işaret etmek, ilham etmek” anlamındaki vahiy (vahy) terim olarak “Allah'ın bir emri, bir hükmü veya bilgiyi peygamberine gizli olarak bildirmesi” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “vḥy” md.).
Allah'ın (c.c.) emirleri, yasakları ve öğütlerini peygamberlere bildirmesine vahiy, peygamberin Allah'tan (c.c.) vahiy alması ve bu vahiyleri insanlara iletmesi demek olan peygamberlik vazifesine nübüvvet, peygamberlerin Allah (c.c.)
Muhammed, Allah'ın elçisi olması bakımından Resul, insanlara Allah'ın emir ve yasaklarını ulaştırıp bildirmesi bakımından da Nebi'dir. Risâlet ve nübüvvet kelimeleri ise masdar olup, peygamberlik anlamına gelmektedir.
Dinin emir ve tavsiyelerine uyma, haram ve günahlardan kaçınma hususunda gösterilen titizlik anlamında bir kavram.
Peygamberlerin, Allah'ın emir ve yasaklarını açıklamasına tebyin denir.
İlgili 25 soru bulundu
İman, Peygamberimizin (s.a.v.) Allah'tan (c.c.) getirdiği her şeyi kabul etmek ve bunların doğru olduğuna gönülden inanıp tasdik etmektir. İman kalp ile tasdik dil ile ikrardır.
görevi olan tebliğ Allah'tan aldıkları mesajı eksiksiz ve tam bir şekilde insanlara iletmesine denir. emir ve yasaklarını uygulamalı olarak insanların anlayacağı şekilde açıklamalarına denir.
Tebliğ Tebliğ, “bildirmek, duyurmak” demektir. Terim olarak ise tebliğ, risâlet, yani elçilik görevini üstlenen peygamberlerin yüce Allah'tan aldıkları ilâhî mesajı, tam ve eksiksiz bir şekilde insanlara iletme- lerdir. Buna göre peygamberler, yalnız ilâhî mesajı insanlara tebliğ- le görevlidirler.
İslâm dininde Cebrâil Hz. Peygamber'e ilâhî emirleri bildiren vahiy meleğidir ve dört büyük melekten biridir.
C) Resul; peygamberlik, nebilik, elçilik, risalet gibi anlamlara gelir. Nebi; Yüce Allah'ın (c.c.) gönderdiği emir ve yasakları, vahiyleri, ilahi ilkeleri alıp insanlara dinî ger- çekleri duyurma; söz, tutum ve davranışlarıyla açıklama makamı olan peygamberlik demektir.
Peygamberler, Allah'ın emir ve yasaklarını insanlara bildiren elçilerdir. Onlar aldıkları vahyi bildirmek ve açıklamakla yükümlüdür. [46] Kur'an'da bazı peygamberlerden resul veya nebi olarak ya da hem resul hem de nebi olarak bahsedilir. Hz.
Müslümanlar, peygamberleri "resûl" ve "nebî" olmak üzere iki kategoride değerlendirmişlerdir.
Peygamberlik müessesesi, Allah ile insanlar arasında dünya ve ahiretle ilgili ihtiyaç- ların giderilmesi amacıyla yapılan elçilik görevidir.
Vahiy ya da tanrısal esin (Arapça: وحي), İslamî terminolojide buyruk veya düşüncelerin Allah tarafından peygamberlere bildirilmesine veya bu bildirinin kendisine denir. İslamî inanışta vahiy peygamberlere gelir ve sadece Cebrail aracılığıyla iner. Vahiy ile gelen her türlü söz Allah'ın sözüdür.
Peygamberlerin Allah'tan aldıkları bilgileri eksiksiz olarak insanlara ulaştırmalarına tebliğ denir.
Fıkıh terminolojisinde Allah'ın yapılmamasını mutlak biçimde emrettiği fiillere verilen genel isimdir. Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek ve/veya adam öldürmek haramdır.
Cebrail'in görevi peygamberlere vahiy getirmektir yani o Allah'ın emir ve yasaklarını peygamberlere getiren (ileten) melektir. Ayrıca Cebrail tüm meleklerin en büyüğü ve en üstünü anılır.
Enokyan alfabesi; büyü alfabesi şeklinde de bilinen Melek dilinin, insanlara olağan dışı varlıklar tarafından indirildiğine inanılmaktadır. Edward Kelley ile John Dee ile ortaya çıkarılmış olan Melek alfabesi, 1580'li senelerden bugüne dek atif bir şekilde geçerliliğini korumuştur.
Cebrâil Aleyhisselâm dedi ki: “Yâ Muhammed! Bu duânın adı Bedî'dir (Celcelûtiye).
İlahi Kitap: Yüce Allah'ın Peygamberler aracılığıyla insanlara gönderdiği ve içinde Allah'ın emirlerinin, yasaklarının, mesajlarının yer aldığı kitaba ilahi kitap denir.
Melekler arasından da peygamberler gelmiştir Yüce Allah'ın emir ve yasaklarını Cebrail(a.s) ile peygamberlerine ulaştırmasına vahiy denir.
İslam inancında peygamberlere esas olan toplamda 5 sıfat bulunmaktadır. Bu sıfatlar; emanet, ismet, fetanet, sıdk ve tebliğ olarak sıralanmaktadır.
Peygamberlerin kusurlu fiil işlemelerini ifade etmek için ayak kayması-zelle, küçük günah- sağire, sürçme-aserât gibi kavramlar kullanılmıştır.
Bedîî sanatlardan olan teşrî', “kasidenin asıl vezin ve kafiye sistemi yanında beyitlerin ortasında başka bir vezin veya vezinlere uygun düşecek şekilde iki veya daha çok kafiye düzeninin oluşturulması” şeklinde tanımlanır.
İslami literatürde sadece peygamberlere atfedilen olağanüstü hallere Mucize, vahiy gelmeden önce, ileride peygamber olacağına delil olan olaylara irhas, veli olduğuna inanılan kişilere atfedilen olağanüstü durumlara keramet, fasık olduğu düşünülen kişilere atfedilenine istidraç denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri