Amenna ve saddakna ifadesinin Türkçe manası; doğruluğuna iman edip tasdik ediyoruz yani "inandık ve tasdik ettik" anlamına gelir. Hadis ve dini eserlerde daha çok rastladığımız amenna ve saddakna ifadesi onayladık ve tasdik ettik anlamına gelmektedir.
ÂMENNÂ (ﺁﻣﻨّﺎ) ünl. (Ar. іmān “inanmak”tan çekimli fiil āmennā) Arapça'da “inandık” anlamına gelen kelime Türkçe'de “tamam, öyledir, doğrudur, kabul ediyoruz” gibi mânâlarda kullanılır: Âmennâ, hepsinin başımın üstünde yeri var ama… (Târık Buğra). ѻ Âmennâ ve saddaknâ: İnandık ve tasdik ettik.
amenna ve saddakna / âmennâ ve saddaknâ
"İnandık ve tasdik ettik".
Amenna kelimesi Türkçe'de "inandık, güvendik (birinci çoğul şahıs)" anlamına gelir. Arapça Amn kökünden gelen āmannā آمنّا z "inandık, güvendik (birinci çoğul şahıs)" fiilinden alıntıdır.
“Âmennâ ve Saddaknâ” demeliyiz.” Değerli Kardeşimiz; Metinde geçen ayet-i kerime Bakara Suresinin 25. ayetidir.
İlgili 21 soru bulundu
tasdik ettik onayladık anlamına gelir. babadağ usulü cenaze merasiminde, merhumun yakınları cenazeye katılanların iki sıra halinde dizilerek oluşturduğu koridordan geçerken tekrarlayarak söyler bunu. katılanlar da "el hükmülillah" diyerek cevaplar.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK)/Kamu Spotu.
1. ınandık anlamı ile öyledir, doğru, "diyecek yok" gibi onama anlatır.
Arapça'da ise kısaca "inandım" mânasını taşıyan ve İslâm'ın temel inançları arasında yer alan Allah'ın varlık ve birliğine imân etmeyi, onun meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayrın ve şerrin Allah'tan geldiğine inanmayı dile getiren sözcüktür.
Âmâ kelimesinin kökeni Arapçadır. Arapça a'ma kelimelerinden türetilerek dilimize yerleşmiş olan kelimenin anlamı görme engelli kişi olarak geçmektedir.
"Sıdk girdirişi ve çıkarılışı" demek, Müslümanın herhangi bir şeye ve herhangi bir işe girişip başlamasının, ondan çıkışı ve onu terkinin Allah için ve Allah ile olmasıdır. Yani yaptıkları ve yapmadıkları Allah'ın rızasına bağlıdır. Kul bunları eda ederken Allah'tan yardım dileyerek yapar.
Maksadı ve niyeti doğru, iradesi hayra yönelmiş her insanın sadık veya sıddîk diye isimlendirilebileceğini ifade eden Gazzâlî'ye göre Allah'tan başka varlıklar karşısında özgürlüğünü kazanmış olan kimse sadık olarak anılır; varlığını Allah'a ve O'nun sevgisine adamış olan ise sıddîklar mertebesine ulaşır.
Hz. Ebû Bekir'in mi'rac olayını bu şekilde kabul etmesi üzerine Resûl-i Ekrem kendisine Sıddîk lakabını vermiştir.
Yukarıda açıklandığı üzere âmînin aslı ise emîn sıfatı olup lugat mânası “doğru, inanılır, güvenilir”dir. Öte yandan Arapça'da “âmîn demek” fiili te'mîn kelimesiyle ifade edilmektedir ki eş anlamlısı tasdik “doğrulama” olan te'mînin lugat mânası da “inandırma, güvenlik hissi verme, pekiştirme”dir.
Esmaül Hüsna'daki 99 isimden biri olan Settar, setr kökünden türetilmiştir. Setr gizlemek ve örtmek anlamına gelirken Settar da kulunun günahlarını diğer insanlardan gizleyen demektir. Ya Settar Ya Gaffar ise günahları affeden ve gizleyen manasına gelir.
SEDDK - Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu.
Amentü duası, Allah'ı zikretmemizi sağlar, Kuran-ı Kerim'in birçok ayetinde yer aldığı gibi llah'ı zikretmemiz ve onu sıfatlarıyla anmamız emredilmektedir. Duada imanın şartları yer aldığından dolayı Amentü duasını okuyan kişi imanını tazeler ve Allah'a yaklaşır. Ahiret günü inancı hatırlar.
Amentü duası içeriğinde geçen Allah'ın meleklerinin varlığına iman, Allah'ın gönderdiği kitaplarına iman ve Allah'ın gönderdiği peygamberlerine iman etmek ile hayır ve şerrin Allah'tan geldiğine de iman etmek ayrıca kadere imanı da belirttiği gibi ahirete ve ölümden sonra dirilmeye de inanmayı tasdik eden bir duadır.
1) Daha sonra Hakîm es-Semerkandî es-Sevâdü'l-A'zam'da (s. 5) ve özellikle Ebü'l-Leys es-Semerkandî Beyânü 'akideti'l-usûl adlı eserinde iman esaslarını âmentü biçiminde özetlemiştir. Müteahhir devirde Ubeydullah b. Muhammed es-Semerkandinin âmentüyü şerhederek (bk. el-Akîdetüz-zekiyye, vr.
Aç alavan : Aç açına aç ve perişan olarak.
Çünkü Amenna ve Saddakna kelime anlamı inancı vurgulamaktadır. Türk Dil Kurumundan hareketle Amenna sözcük anlamı öyledir, doğru, diyecek yok, inandık şeklindedir. Amenna ve Saddakna anlamı ise "İnandık ve tasdik ettik" ya da "İnandık ve iman ettik" şeklindedir.
Depegöz aydur: Şöyle [öyle bir] çalayım ki künbed-ile tartağan olasın didi (DK, 213).
Cebrail en üstün ve en büyük melektir. Aynı zamanda cenab-ı Allah'a en yakın olan melek Hz. Cebrail (A.S)'dır. Peygamber efendimiz Cebrail aleyhisselam için müthiş bir güce ve üstün bir akla sahip olduğundan bahsetmiştir.
Sahabe en üstün mertebededir. Çünkü onlar doğrudan doğruya peygamberlik güneşinden ışık almışlardır. Ne kadar büyük olurlarsa olsunlar, evliyanın onlara yetişememelerinin sebebi, Sahabenin Peygamber sohbetindeki sırra ermiş olmalarıdır.
Hazret-i Ebu Bekir (radıyallahü teâlâ anh), Peygamberlerden sonra insanların en üstünüdür. Âlemlere rahmet olarak gönderilen sevgili Peygamber efendimizin kayınpederidir. Müminlerin annesi Hazret-i Âişe'nin babasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri