Devamlı Yol Çizgisi Bu yol çizgisi boyunca hiçbir sebeple sollama veya sol şeride geçilmez. Öndeki araçları geçmenin yasak olduğu kavşak,tepe üstü,dönemeç, yaya geçidi,köprü,tünel gibi yerlerin yaklaşımında çizildiği için şerit değiştirilemez. Kısacası bu yol çizgisini görünce yolunuzu takip etmeniz gerekir.
PARALEL DEVAMLI YOL ÇİZGİSİ
Bu yol çizgisi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getiren ayırıcı (Röfüş) anlamındadır.Bu yol çizgileri boyunca karşı yönden gelen trafik için ayrılmış yol bölümüne girilmez.
Yan yana iki devamlı yol çizgisi: Bu çizgi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getirmiştir, ayırıcı (refüj) anlamındadır. Hiçbir sebeple çizgilerin soluna karşı, yönden gelen araçlar bölümüne geçilmez.
KESİK VE DEVAMLI ÇİZGİ YAN YANA İSE
Bu çizgi boyunca araçlara en yakın olan çizginin anlamına göre hareket edilir. Kesikli çizgiye yakın olan araç şerit değiştirebilir, düz çizgiye yakın olan araç şerit değiştiremez.
Devamlı Yol Çizgisi: Bu çizgi boyunca hiçbir sebeble öndeki araç geçilemez, şerit değiştirilemez. Kesik Devamlı Yol Çizgisi: Sadece bir yönde geçme yasağı getirmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Karayolları Dairesi tarafından çizilen “sarı” renk çizgiler, Avrupa'nın bazı bölgelerinde kar yağışı alan ve sisli olan bölgelerde yolun parlamasını ve sürücülerin güzergahı daha iyi göstermesi için çiziliyor.
1. Kesik kesik yol çizgisi: Trafik kurallarına uyulması şartıyla sürücüler öndeki araç geçilebilir, şerit değiştirilebilir. 2. Devamlı yol çizgileri: Bu çizgi boyunca hiçbir sebeple öndeki araç geçilmez, şerit değiştirilmez.
· Kavşaklara yaklaşırken yerleşim yerleri dışında 150 metre, Yerleşim yerleri içinde 30 metre mesafe içinde sürücülerin şerit değiştirmeleri yasaktır. · Geçme, dönme, duraklama ve park etme gibi haller dışında şerit değiştirilmez. · Bölünmüş yollarda, karşı yönden gelen trafik için ayrılmış yol bölümüne girilemez.
Üç şeritli ve iki yönlü yollarda en sol şeride girmeleri, yasaktır.
Park Yasağı Çizgileri
Park etmenin yasak olduğu yerlere çizilen çizgilerdir. Bu çizgiler çoğunlukla yatay olarak dikkat çekici renkte çizilirler.
Kesikli Yol Çizgisi
Bu tür yol çizgileri, genel olarak görüş açısı yüksek yollara çizilir. Yani, olabildiğince önünüzü görebildiğiniz yollarda bu çizgiye rastlarsanız, trafiği tehlikeye atmayacak şekilde uygun anda sollama yapabilirsiniz. Çizginin kesikliği bunu ifade etmektedir.
Kırmızı-beyaz genel olarak kullanılan işaretleme renkleridir ve Türkiye'de Kültür Rotaları çalışmaları yürüten Kültür Rotaları Derneği tarafından yapılan işaretlemelerde kırmızı-beyaz boyalar kullanılarak işaretleme yapılmaktadır. Likya Yolu bu işaretleme için örnek olarak gösterilebilir.
Engellere çarpma, düşme ya da nesnelerin düşme tehlikesinin bulunduğu yerler; İşletme tesisleri içinde işçilerin çalışmaları esnasında dolaştıkları bölgelerde, birbirini takip eden sarı ve siyah ya da kırmızı ve beyaz renk şeritleriyle işaretlenecektir.
Matematikte 3 çizgi (≡) "denktir" anlamına gelir.
Matematikte üç çizginin üst üste olduğu işaret nedir? Denklik işaretidir. İki değerin birbirine aynı oranda olduğu durumda kullanılır.
Eklem plağının kemikleşen derin katlarını yüzeydeki ışınsal kattan ayıran, kemikleşmeyen, ancak kireçlenebilen, ondüla görünümünde gelgitler oluşturan, zigzaklı çizgi, gelgit çizgisi.
· Bütün Karayollarında: Karşıdan gelen trafiğe ayrılan şeride girmek, Gidişe ayrılan şeritlerden en soldaki şerit, sadece geçme ve dönme hallerinde kullandır, bu şeridi sürekli işgal etmek yasaktır. Seyir halinde ki bir araç ancak; geçme, dönme, durma, duraklama ve park etme amacıyla şerit değiştirebilir.
sağdan sollamak yasak. 3 şeritli yolda orta şeritte 100 ile giderken biri orta şeritte 90 ile gidiyorsa sağından geçip tekrar orta şeride geçemesin. solundan geçmek zorundasın. veya soldan gidiyorsa yavaşlayıp yol istemek zorundasın. aracın sağından geçmek ise yasak değil.
Sola ya da sağa dönüş yapmak için dönüş yapacağınız şerit kısmına geçmeniz gerekmektedir. Geçmeden diğer şeritlerden dönüş yaparsanız suçlu siz olursunuz.
Kara yolunda aksine bir işaret bulunmadığı takdirde trafiğin seyrini değiştirecek ve yolcuların can güvenliğini tehlikeye düşürecek şekilde şerit değiştirilmesinin yasaktır. Bu kurala riayet etmeyen ve hatalı şerit değiştirme yapan sürücülere ya da araç plakasına uygulanan bir cezadır.
10- İşaret vermeden şerit değiştirmeleri yasaktır.
46/2-b trafik cezası maddesi ihlalin konusu araç sürücüsünün bulunduğu şerit değiştirmeden önce geçeceği şeridi kontrol etmeden şerit değiştirmesi olarak ifade edilen trafik cezası maddesidir. Hatalı şerit değiştirme cezası olarak bilinir.
İki devamlı yol çizgisi: İki devamlı yol çizgisinin yan yana bulunması trafiğin çift yönlü aktığına ve her iki şeritte bulunan araçların da şerit değiştiremeyeceğine işaret ediyor.
Yavaşlama Uyarı Çizgileri: Yol eksenine dik olarak çizilir. Araç trafiğinin hızlı aktığı yollarda tehlikeli bir viraja, kavşağa, ışıklı trafik işaretlerine veya yaya geçidi gibi geçiş önceliği bulunan kesimlere yaklaşıldığını bildirir. Sürücüler hız azaltmalı ve dikkatli olmalıdır.
Doç. Dr. Bezgin, "Örneğin, saatte 50 kilometre hızla giden bir araç, saniyede yaklaşık 14 metre mesafe kat ediyor demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri