Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
EN YAYGIN SALAVAT
En yaygın biçimleri "Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed" ile "Sallallâhu aleyhi ve sellem" şeklindedir. Kur'an'da Ahzab Suresi'nin 56. ayetinde Allah ve meleklerin Hz. Muhammed'e salâvat okuduğu belirtilerek, inanan kişilerin de ona salat ve selâm okumaları istenir.
Salavat getirmenin amacı Allah'ı anmak ve Hz. Muhammed ile soyundan gelenlere saygı göstermektir.
Salavat getirmek, kişinin affına vesile olur. Bolca salat-ü selam eden Müslüman ahirette Peygamber Efendimizin yakınlığına nail olur. Kişi, Kuran'da bildirilen ve Allah'u Teala'nın ve meleklerin salatına Allah'ın izniyle iştirak etmiş olur.
İlgili 26 soru bulundu
Salavat şu şekilde getirilir; "Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; "Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed." şeklinde söylenir.
Allahümme ebliğ ruha seyyidina muhammedin minni tehıyyeten selaten ve selema. En kuvvetli salavatı şerif arayanlar yukarıdaki salevatları zikredebilirler. Gün içerisinde ezberleyip her fırsatta tekrarlamak oldukça tesirli olacaktır.
Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V)'in kendisine soyundan gelenlere saygı göstermek amacıyla müminler tarafından okunur. Salavat, salat kelimesinin çoğuludur. Salat, dua anlamına gelmektedir.
Muhammed'in (s.a.s) manevi şahsiyatını selamlamak ve ona boyun eğmek manasına gelir. Müslüman âlemi için Salavat Şerife okunuşu çok mühimdir. Hadis kaynaklarında da Salavat getirmek ile ilgili çok önemli bilgiler yer almıştır. Bir diğer adı ise Salatuselam olarak bilinmektedir.
Hanefî ve Şâfiilere göre(5), İbrahîmi salavatların okunduğu namazlarda Muhammed lafzından önce "seyyidina" lafzını kullanmak menduptur. Bunu yapmak yapmamaktan daha faziletlidir. "Beni namazda seyyidlik ile vasıflandırmayın" lafzında rivayet edilen hadis ise uydurmadır. (6) Buna göre, Hz.
Salli ve Barik duaları namazın son oturuşunda, selam vermeden önce okunan dualardır. Kur'an-ı Kerim'de ayet olarak geçmemesine rağmen namazlarda okunması makbuldür. Allahümme Salli okunuşu şu şekildedir: “Allâhumme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed.
Hadisin meali şöyledir: Hz. Peygamber (a.s.m) buyuruyor: “Kim bana bir defa salavat getirirse, Allah ona on defa salavat getirir, kendisinden on hata düşürülür ve kendisi on derece yükseltilir.” (Nesaî, el-Fadlu fi's-salatı ala'n-Nebî, 55). Buradaki rahmetten maksat, her bir salavat için on sevap verilmesidir.
Allâhümme Salli Alâ Seyyidina Muhammedin ve Alâ Âli Seyyidina Muhammed🌹 Anlamı:Ey Allah'ım! Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e evladu iyaline ashabına salatu selam eyle. (Rahmet et,selametlik ver.)
BİLHASSA CUMA GÜNÜ SALAVAT GETİRMELİ
Bir mü'min, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz'e salât ve selâm ederse Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ona daha güzeliyle[2] cevap verir. Bu da bir mü'mine mükâfât olarak yeter. Zira Peygamber Efendimiz'in duâsı Hak katında makbûldür, reddedilmez.
"Bir kimse bana selâm gönderdiği zaman, onun selâmını almam için Allah Teâlâ rûhumu iâde eder." Rasûlullâh (SAV) "Kim bana bir defa salât getirirse, Allâh o kimseye on defâ salât eder, on hatâsı silinir ve on derece yükseltilir."
Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve barik ve sellim” diye salat-u selam getirilir.
“Üzerime bir günde bin (1000) defa salavat getiren kimseye cennetteki makamı gösterilmedikçe ölmez." “Bin defa (1000) üzerime salavat getiren ölmeden önce cennetle müjdelenir.”
Allah Teala'nın ismi anılınca "celle celaluhu" demek, "O'nun şanı ne yücedir." anlamına gelmektedir.
"Şüphesiz Allah ve melekleri Peygambere salat ederler. Ey iman edenler! Siz de O'na tam bir teslimiyetle salat ve selam edin!.." Bu ayetin emri gereği olarak ömürde bir defa salavat getirmek farz, sonraları her ilk duyuşta vacip, aynı yerde tekrarlanmalarda ise sünnet olduğu ifade edilmiştir.
Bir fıkhî ıstılah olarak Selam; karşılaşan iki Müslümanın birbirine yaptıkları dua cümlesinden ibarettir. Selam veren "es-selamu aleyküm (Allah'ın selamı sizin üzerinize olsun)" der, selamı alan ise "ve aleykümü's-selam ve rahmetullah (Allah'ın selamı ve rahmeti sizin üzerinize olsun)" diyerek ilaveli duada bulunur.
Zor yaşantıdan ve fakirliğin sıkıntılarından kurtarır. Rızkı bollaştırıp bereketlendirir. Duanın önünde salat ve selam getirilir sonra dua yapılırsa, bu işlem duanın kabulüne sebep olur.
Salavat şu şekilde getirilir; "Allahümme salli alâ Muhammed'in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd." şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; " Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed." şeklinde söylenir.
Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallahu anhümâ Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i şöyle buyururken dinlediğini söylemiştir: “Kim bana bir defa salâtü selâm getirirse, bu sebeple Allah Teâlâ da ona on misli merhamet eder.”
Bir Müslüman dilediği kadar salavat getirebilir. Ancak kişi ne kadar çok salavat getirirse bu onun için o kadar çok hayırlı bir durum teşkil eder. Salavat pek çok şekilde okunabilir. Bu bakımdan çok farklı şekillerde dile getirilebilen salavatın en kısa söyleniş şekli ise; "Âllâhümme salli alâ Muhammed." şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri