Allantoyis (İngilizce telaffuz: [əˈlæntɔɪs]; çoğul allantoides ya da allantoises) gelişmekte olan bir embriyonun metabolik faaliyetler sonucu oluşan atıklarının biriktiği kesedir.
Allantois'in oluşması: Amniyon ve chorion keselerinin oluşmaları sırasında ilk barsak kanalının arka bölgesinin ventral duvarında da exocoelom'a doğru bir evaginasyon meydana gelir. Bunun genişlemesi ile allantois şekillenir. Bu kese idrar kesesi görevini görür, burada metabolizma artıkları toplanır.
Gebelik boyunca yavruya ait koryon (chorion) ile uterus mukozası arasında, yavrunun gelişmesi ve korunması için gelişen ekstra embriyonal doku plasentayı oluşturur. Embriyonun beslenmesini, gelişmesini, solunumunu ve boşaltımını sağlar; embriyonun gelişmesi süresince de değişik hormonlar salgılar.
Fötal Devrenin sonunda: Vitellus kesesine ait kanallar ve damarlar kaybolur. sarılıdır.
Koryon villus, plasentanın içinde yer alan küçük dokusal çıkıntılardır ve bu testte bu dokular incelenir. CVS, 10-13 hafta arasında gerçekleştirilir ve lokal anestezi altında uygulanır. Doktor, ultrason eşliğinde ince bir iğne kullanarak karnın derisinden geçerek plasentaya ulaşır ve koryon villus dokusunu toplar.
İlgili 45 soru bulundu
Gelişimin 16. günü civarında kloakal membranın ortaya çıkmasıyla eş zamanlı olarak vitellus kesesinin arka duvarında allantois gelişimi başlar.
Doğum sancılarının başlamasından sonra rahim ağzı tam açık oluğunda yani 10 cm. açıldığında amniyon kesesi yırtılır ve sonra doğum gerçekleşir. Kesenin doğum sancıları başlamadan önce açılmasına erken membran rüptürü (EMR) adı verilir. Halk arasında "suları geldi" deyimi bu olayı anlatmak için kullanılır.
Derinleşen bu oluğun dış kıvrımları embriyoyu üstten sarmaya başlar. tamamem uterus mukozasına gömüldüğü için kıvrılma imkanı bulamaz. Allantois kesesi; Archenteronun arka bölgesinin ventral duvarından exocoeloma doğru bir evaginasyonla oluşur.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir.
Embriyo, karından yapılan ultrasonda ortalama kese çapı 25 mm iken ve vajinal yoldan yapılan ultrasonda ortalama kese çapı 16 mm iken izlenmelidir. Kardiyak aktivite embriyonik hayatı meydana getirir.
Plasentasyon Tipleri: Ovaryumlarda bulunan tohum taslaklarının yerleşme düzenine plasentalanma denir.
Desidua kelime anlamı olarak doğumda atılan, dökülen endometriyum kısmıdır. Bu tip plasentalara desidualı (desiduata) plasenta adı verilir. Doğum sırasında desidualı kısım, yavru ile birlikte atıldığı için kanama meydana gelir.
Plasentanın yüzeyinden dallanan damarlar, hücrelerin kalın olduğu bir tabakayla kaplı bir ağ içerisine bölünerek girerler. Bunun sonucunda villöz ağaç yapıcıkları oluşur. Anne tarafında bu villöz ağaç yapıları "Kotiledon" denilen loblara dönüşür.
Zamanla derinleşen bu oluğun dış kıvrımları yükselerek embriyoyu üstten sarmaya başlar. karşı karşıya gelen bu kıvrımlar kaynaşırlar ve aradaki bağlantı da eriyerek embriyo dışında iki kese meydana gelir. Bunlardan embriyoyu saran ilk kese AMNİON kesesidir. İkinci kese daha dıştadır ve CHORİON adını alır.
Kan hücreleri üçüncü haftanın sonunda vitellus kesesi ve allantois duvarında oluşmakta olan damarların endotelyal hücrelerinden (hemositoblast) gelişir.
✔ Blastulanın alt yüzeyinde yer alan hücreler blastula boşluğuna doğru göç etmeye başlar. Bu hücre göçüyle birlikte embriyo, gastrula adını alır. ✔ Hücre göçüyle beraber insanda üç tabakalı embriyo oluşur. ✔ Farklılaşma gastrula evresinde başlar.
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
7 Haftalık Hamileyim Kese Var Bebek Yok Neden? Bazı sağlık sorunları nedeniyle gebelik kesesinin oluşması, ancak embriyo gelişiminin durması nedeniyle kese içinde bebeğin görülmemesi durumu yaşanmaktadır. Normal bir gebelik gelişiminde yumurta döllendikten sonra bölünmeye başlamaktadır.
Mezenşim embriyonal hayatta primitif çizginin derinlerinden ayrılarak ortaya çıkan ilk bağ dokusu hücreleridir. Daha sonra mezoderme farklanırlar. Yıldız şeklinde, kuvvetli bölünme ve değişme yeteneğindedirler. Mezenşim hücrelerine erişkinde az miktarda da olsa rastlanır.
Mezoderm tabakası: Endodermin üzerini kaplayan tabaka mezodermdir. Kaslar, kemikler, kalp, damarlar ve iç deri alanının orijinini oluşturur. Ektoderm tabakası: En dıştaki ektoderm tabakasında ise dış deri, beyin, sinirler ve derinin renk hücreleri gelişir.
Trofoblast hücreleri, plasentayı oluşturan ve gebeliğin başlangıcında embriyonun rahim içine yerleşmesini sağlayan hücrelerdir. Trofoblast hücrelerindeki anormallikler, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasına ve normal gebelik gelişimine engel olur.
Suyun gelmesini takip eden 2 gün içinde doğum gerçekleşecektir. Suyun geldiğini fark ettiğiniz an doktorunuza gitmek en doğru yöntem olacaktır. Hastanede yapılan tetkikler sonucu doktor doğum zamanının geldiğini haber verirse anne adayına yapay sancı vererek 24 saat içinde doğumun gerçekleşmesini sağlar.
Doğum esnasında, suyun azlığı, bebeğin kordonunda basıya ve rahim kasılmalarını tolere edememesine neden olabilir. Bu durumda, doğum eylemi sırasında, rahim kasılmalarıyla, bebeğin kalp atışları düşebilir ve sezaryen kararı alınabilir.
Anne karnında bebek ölümlerinin %50'sinde neden belirsizdir. Sebepleri belirlenen vakalarda plasenta, kordon anomalileri, fetüste anomali, enfeksiyon, gelişme geriliği, annede diyabet, yüksek tansiyon, guatr, otoimmün (bağışıklık sistemi ile ilgili) hastalıklar, kaza ya da travma izlenebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri