Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır? Ev alım satım işlemlerinde emlakçı komisyonu, alıcıdan %2 + KDV ve satıcıdan %2 + KDV olarak alınır. Örneğin, 4 milyon TL değerindeki bir evin satışında, her iki taraftan da %2 olarak alınan komisyonlar, 4 milyonun %2'si olan 80 bin TL'ye eşittir.
Sözleşmelerde belirtildiği üzere yapılan her işlemde (alım/satım) kurum azami %0,105 (binde 1,05) oranında komisyon tahsilatı yapma hakkına sahiptir. VİOP hesap açılışlarında komisyon oranı tüm kanallarda sabit %0,084 (onbinde 8,4) olarak atanmaktadır.
Ev sahibi ile alıcı arasında köprü görevi gören emlakçılarımız, Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre satış üzerinden; yüzde 2'si ev sahibinden, yüzde 2'si alıcıdan olmak üzere en fazla yüzde dört (KDV dahil değil), kiralama üzerinden ise; en fazla bir kira fiyatı olacak şekilde hizmet bedeli alır. Yönetmeliğin 20.
Yüzde hesaplaması yöntemi ile komisyon tutarını öğrenebilirsiniz. Örneğin gerçekleşecek olan herhangi bir ticari faaliyette, ticaretin tutarı 50.000 TL diyelim. Komisyon talep eden kişi/kurum bu işlemden dahili olarak %10 oranında bir komisyon alacaksa, komisyon tutarı 5.000 TL olarak hesaplanır.
Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.
İlgili 45 soru bulundu
Öncelikle ev satın almak isteyen kişiler emlakçılara hem alıcı hem de satıcı üzerinden satış bedelinin yüzde 2'si+KDV komisyon ödemek durumundadır. Ev kiralama aşamasında ise emlakçı 1 yıllık kira bedelinin yüzde 10'unu+KDV alıyor.
Tapu harcı hesaplaması toplam satış bedelinin yüzde 4'ü olacağından 2 milyon TL satış bedeli olan gayrimenkul için 80 bin TL harç bedeli tahakkuk ettirilecektir. Yasa gereği yüzde 2'sini alıcı yüzde 2'sini ise satıcı ödemelidir.
Diyelim ki 1.500 TL değerinde bir daire kiralanacak. Bu durumda komisyon 1 kira bedeli + KDV (%18) şeklinde hesaplanmaktadır. 1.500 TL + KDV (%18) = 1.770 TL'dir. Kısacası 1.500 TL ye kiraya verilen daire için emlakçının alacağı komisyon ücreti 1.770 TL'dir.
Emlak alım satımı sırasında emlakçı alıcı ve satıcıyla sözleşme yapmak zorundadır. Yapılan sözleşmede açıkça emlakçının talep ettiği komisyon tutarı yüzdelik olarak belirtilir. En fazla %4 olan komisyon oranı kanunen alıcı ve satıcı arasında eşit paylaştırılmalıdır.
Toplam satış fiyatı, ürün fiyatı ve kargo ücretleri dahil olmak üzere, alıcı tarafından ödenen toplam tutardır. Güncel komisyon oranlarına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Emlakçı Komisyonunu Kim Öder? Emlakçı komisyonu bir satış işleminde hem alıcıdan hem de satıcıdan talep edilir. Alıcı ve satıcı kendi arasında farklı bir karara varmadığı müddetçe eşit oranda ödeme yapmaları gerekir.
Emlakçı bir satış işleminde hem satıcıdan hem de alıcıdan komisyon alır. Alıcı ve satıcı kendi arasında farklı bir karara varmadığı müddetçe, toplamda yüzde dört olan emlakçı komisyonu yüzde ikişer oranda ödenir.
Yani 1 Ocak 2020 tarihinden sonra yapılacak tapu alım satım işlemlerinden % 4 oranında harç alınmaya başlanmıştır. Ek olarak 2024 yılı için 822 TL döner sermaye bedeli de tahsil edilir.
İşlem tutarı üzerinden onbinde 0.075 minimum 1 kuruş alınmaktadır. Yapılan işlem sayısı başına alınmaktadır. Yapılan işlem sayısı başına alınmaktadır.
YURT İÇİ PİYASALAR PAY İŞLEMLERİ
Pay Alım Satım İşlemleri İşlem tutarı üzerinden %0,2 (binde iki)oranında standart komisyon tarifesi tutarı uygulanır. Uygulanacak komisyon tutarları yatırımcı, işlem kanalı, piyasa ve/veya işlem bazında farklılık gösterebilir.
Tapu Harcını Kim Öder? Tapu harcı bedeli , kanuna göre taraflar arasında bölünerek eşit şekilde ödenmektedir. Fakat ülkemizde bu durum çok nadir gerçekleşmektedir. Genellikle tapu masraflarını alıcı taraf ödemektedir.
Tapu Takas sistemine e-devlet üzerinden giriş yapılarak tapu dairesinden e-ödeme numarası alınır. Satıcı taraf, e-ödeme numarası sayesinde bilgileri sisteme girer ve alıcı tarafa kod gönderir. E-ödeme makbuz numarasıyla alıcı kodu sisteme girer ve Takasbank hesabına taşınmazın bedelini yatırır.
satılık yeriniz için remax bir müşteri bulursa hem alıcıdan hem de satıcıdan % 3 komisyon alıyor,bunda kesinlikle bir pazarlık yok. eğer müşteriyi remax başka bir emlakçı aracılığı ile bulursa bu sefer alıcıdan aldığı % 3'ü o emlakçıya veriyor ve yine sizden % 3 alıyor.
Sürenin dolması ve sözleşmenin maddelerinin geçerliliğinin ortadan kalkması durumunda emlakçılar sadece bir durum oluştuğu taktirde komisyon alabilir. Konut sahibinin kendi kiracısını bulması ve emlakçı tarafından getirilmemiş olan bir kişiyle anlaşması halinde komisyon ücreti ödenmez.
Emlakçı ile kiracı arasında sözleşme yapılmamış ise ortada geçerli bir hukuki işlem yoktur. Şekil şartının yerine getirilmemesinin sonucu olarak; emlakçı komisyonu ödenmemiş ise ödenmemesine, ödenmiş ise iadesine imkan tanır.
400.000 TL tutarındaki bir arsanın satılması halinde alıcıdan alınacak olan tutar ile satıcıdan alınacak tutar aynı olmaktadır. 400.000 TL'nin ilk önce %4'ünü hesaplamak gerekmektedir. Bu %4'lük oranın ise %2'si alıcıdan, %2'si ise satıcıdan alınmaktadır.
Tapu masrafı hesaplama, tapuya beyan edilen gayrimenkul satış tutarı üzerinden yapılır. Örneğin gayrimenkul satış bedeli tapuya 1.000.000 TL olarak beyan edilmesi durumunda, alıcı ve satıcı ayrı ayrı (1.000.000*%2) 20 bin TL, toplamda ise 40 bin TL tapu harcı ödemesi yapılır.
Aile içi tapu devir işlemleri, satış olarak gerçekleşecek veya gösterilecekse; beyan edilen satış bedelinin yüzde 4'ü oranında bir tapu harcı ödenmesi gerekmektedir. 2024 yılı için 822 Türk Lirası olarak belirlenen tapu döner sermaye bedeli de harçlar ile birlikte devirden önce ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri