C2 Yetki belgesi uluslararası ve yurt içi ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacak olan gerçek ve tüzel kişilere verilen bir belge türüdür. Bu belgeyi alabilmek için şahıslarda ve şirketlerde aynı şartların sağlanması istenmektedir. Bunun yanı sıra belgeye kaydedilecek araçların ticari olması gerekmektedir.
C2 Yetki belgesi almak veya yenilemek isteyenlerin faal vergi mükellefi olmaları, şarttır. C2 yetki belgesi için başvuranların en az, 10 adet özmal birim taşıt ve 400 tonluk asgari kapasite ile 100.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesine sahip olmaları şarttır.
a) C1 yetki belgesi: Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara, b) C2 yetki belgesi: Ticari amaçla eşya taşımacılığı yapacaklara, c) C3 yetki belgesi: T icari amaçla ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacaklara, verilir.
C2 BELGESİ NASIL ALINIR
C2 belgesini Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı düzenlemektedir. Başvurular bu kuruma ve bağlı bölge müdürlüklerine yapılır. En az 440 ton azami yüklü ağırlığa sahip araçlarının olması şarttır. En az 11 araç sahibi olmaları gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
C2 yetki belgesi asgari kapasite şartı 8 birim araç ve 320 ton kapasiteye düşürülmüştür.
14.01.2023 Resmi Gazetede yayınlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliğindeki değişikliğe göre C2 Yetki Belgesi kaldırılmıştır. Uluslararası taşımacılık yapacak firmaların L2 Belgesi alması gerekmektedir.
SRC 1 belgesi, uluslararası yolcu taşımacılığı işlerinde çalışan sürücülerin alması gereken belgedir. Yurtdışına yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin SRC 1 alması gerekir.
Genelde ehliyet türleri için belirlenen yaş sınırı 18 yaşını doldurmak iken C sınıfı ehliyet yaşı 21 olarak kararlaştırılmıştır. Bu durumda C sınıfı sürücü belgesi almak isteyen kişilerin 18 değil, 21 yaşını bitirmeyi beklemesi gerekmektedir.
E-DEVLET ÜZERİNDEN AÇIK ÖĞRETİM OKULLARI "ÖĞRENCİ BELGESİ, MEZUNİYET BELGESİ, ASKERLİK TECİL BELGESİ (EK-C2)İ" NASIL ALINIR? 1) E-devlet'e (www.turkiye.gov.tr) şifrenizle giriş yapınız. 3) İlgili belgenin adına tıkladıktan sonra açılan sayfada "Belge Oluştur"a tıklayınız ve oluşturulan belgeyi yazdırınız.
Madde 12- Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi, adına düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler dışında başkası/başkaları tarafından kullanılamaz, hiçbir şekilde devredilemez.
C2 yetki belgesi, Türkiye'de yük ve yolcu taşımacılığı yapan firmalar için gereklidir. Bu belge, Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında hazırlanmıştır ve taşımacılık sektöründe ticari faaliyetlerin yasal olarak yürütülmesi için kritik öneme sahiptir.
C2, L1, L2, M1, M2, N1, N2, K2 belgesiyle taşımacılık yapan tüm firmalar operasyonel kiralama yapabilirler.
- C1 Yetki Belgesi:Sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belge türüdür. - C2 Yetki Belgesi:Ticari amaçla eşya taşıyacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belge türüdür.
Eğer aracınızla yük taşıyorsanız ve bunu ticari sebeplerle yapıyorsanız yasa gereğince bazı yetki belgelerinizin olması gerekiyor. Tescil belgesinde kamyon ya da kamyonet olarak geçen ve ticari yük taşıyan tüm araçların K Yetki Belgesi'ne sahip olması zorunludur.
Src 3 Belgesi Nedir? Uluslararası Eşya ve Kargo Taşımacılığı yapan sürücüler mevzuata göre src 3 belgesi almaları gerekmektedir. Bu belgeyi alan sürücüler hem yurt içinde hem de yurt dışında eşya ve kargo taşımacılığı yapabilirler.
SRC 3 Belgesi: Bu belge de uluslararası taşımacılık için gerekli. Eşya ya da kargo taşımacılığı olarak sınırlandırılmış. Tır, çekici, kamyon, pikap, kamyonet ve panelvan gibi araçları uluslararası lojistik için kullanan kişilerin bu belgeyi alması gerekir.
“SRC 4 nedir?” sorusunun cevabı aslında SRC 3 ile benzerdir. Bir diğer ifadeyle SRC 3 ve 4 benzer belgelerdir. Tek farkları SRC 3 belge sahibi şoförler ülkeler arasında çalışabilirken SRC 4 belgesine sahip olanların ülke içerisinde çalışabilmesidir.
C3 Yetki belgesi icari olarak uluslararası ve yurt içi ev ve büro eşyası taşımacılığı yapacak olan gerçek ve tüzel kişilere verilen yetki belgesi türüdür. C3 Yetki belgesi almak isteyen gerçek ve tüzel kişilerin oda ve vergi kaydının olması 25 bin Türk Lirası işletme sermayesine sahip olması gerekmektedir.
L Türü Yetki Belgeleri, ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetlerin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır: - L1 Yetki Belgesi: Yurt içi lojistik işletmeciliği yapacaklara verilir. - L2 Yetki Belgesi: Uluslararası ve yurt içi lojistik işletmeciliği yapacaklara verilir.
K2 Yetki belgesi yurtiçinde, kendi adına ticari veya hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş taşıt veya taşıtlarla, sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacak, gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen belge türüdür.
C2 yetki belgesi almak isteyenler, ticari olarak tescil edilmiş en az 10 adet özmal taşıt ve 300 ton taşıma kapasitesine sahip olmaları şarttır.
Yeni alınan aracın K belgesine müracaatı hemen yapılmalıdır. K belgesine kaydı yapılmadan Trafiğe Çıkan aracın Cezası 1.000,00 TL dir. K belgesi işlemleri için verilen vekâlet Vekâletnamede T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bölge Müdürlüğünde K belgesi işlemlerini yaptırma yetkisi ibaresi yazması gerekir.
D2 yetki belgesi belirli bir zaman tarifesine uymaksızın yolcu durumuna göre arızi sefer düzenleyerek taşıma yapacak olan gerçek ve tüzel kişilere, önceden gruplandırılmış yolcuları bir hareket noktasından alıp aynı hareket noktasına götürmek veya getirmek suretiyle mekik sefer düzenleyerek taşıma yapacaklara verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri