Kazların özellikle kış aylarında tüketmeyi çok sevdiği besinler arasında tarla artığı, yoncalar, mısır silajları ve yeşil otlar sayılabilir. Kazlar oldukça çeşitli beslenmeyi sevmektedir. Tüketebildikleri birçok besin vardır. Kazların en çok tüketmeyi tercih ettiği besinler ise yeşil otlar olarak ifade edilebilir.
Ekmek çeşitlerinin çoğu, ördekler için besin değeri az gıda konumunda ve beyaz ekmek de bunların içinden en kötü olanı. Bu beslenme tarzı geniş bir skalada problemlere neden olabiliyor. Bu problemlere, sakat bırakan bir hastalık olan ''angel wing'' (melek kanadı) de dahil.
Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur.Başlıca besinleri otlardır. Fakat böcek, yumuşakça ve küçük omurgalıları yiyen türleri de vardır.
Yumurtlama dönemine girilmeden dört hafta öncesinden itibaren kazların yumurta yemi ile beslenmeye başlamaları ve yumurtlama dönemi boyunca da yumurta yemi ile beslenmeleri gerekir. Otlatılan çayırın kalitesine, kazların ırkına bağlı olarak günde 150-250 g yumurta yemi tükettirilmesi gerekmektedir.
Kazların genel olarak beslenme alışkanlıkları içerisinde ot obur bir düzen bulunmaktadır. Ancak kaz yetiştiriciliği yapılırken kazların yemesi için yumurta sarısı ve sütün de verildiğini söylemek mümkündür. Kazlar büyüdükten sonra ise ot ile beslenmeye devam edilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Besiye alınan kazlar son 3-4 hafta günde 3 öğün beslenir ve az hareket ettirilirse, çabucak kilo alırlar. Kış boyunca, tarla artığı, yoncalı, yeşil otlu, mısır silajlarını severek yerler. Bunlara, yumurtlamadan önceki dönemde bir ay kadar arpa lapası veya tahıl karışımlı lapa vermelidir.
Kazlar için en iyi yiyecek, çeşitli sebze ve tahıllardır. Keçiler mısır, buğday ve arpa gibi sebze ve tahılları yiyerek daha iyi büyür ve daha sağlıklıdır.
Kazların özellikle kış aylarında tüketmeyi çok sevdiği besinler arasında tarla artığı, yoncalar, mısır silajları ve yeşil otlar sayılabilir. Kazlar oldukça çeşitli beslenmeyi sevmektedir. Tüketebildikleri birçok besin vardır. Kazların en çok tüketmeyi tercih ettiği besinler ise yeşil otlar olarak ifade edilebilir.
Kaz eti lüks restoranlar tarafından satın alınır. Bu yüzden kaz yetiştiriciliği karlı olan sektörlerin başında gelir.
Çünkü kaz suyu çok sever ve yüzdüğü zaman tüyleri de temizleniyor. Kazları kış için özel besiye alıyoruz. Bu sürede kar yağışlarının da başlamasıyla arpayla kar yedikten sonra kazlarımız kesilmeye hazır olur" diye konuştu.
İlkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar bakımı gerçekleştirilen, kuluçkaya yatırılan kazlar kış mevsiminin ilk aylarında etleri yenmek üzere hazırlanır.
Kazların çiftleşip çiftleşmediğini görmek için dişilerin bazılarını ağıldan çıkartın , çıkarttığınız dişinin eşi olan erkek size bağıracaktır . Eğer bağıran olmaz ise eşi olmayan bir kaz demektir .
Kazların yumurta verimi Ocak-Şubat ayında başlar ve Haziran-Temmuz aylarına kadar sürer. Bu periyot ırklara göre değişmekle birlikte yaklaşık 130 gün sürer.
Kaz ciğeri, huni ile semizletme yöntemiyle büyütülüyor. Bu sayede kazların karaciğeri altı ila sekiz kat büyüyor.
Kazlar balık yermi..? çok besini tüketirler.
Bu periyot ırklara göre değişmekle birlikte yaklaşık 130 gün sürer.
Nöbet Tutan Kazlar
Erkek ve dişi kazlar uçarken ya da herhangi bir tehlike karşısında, kornayı andırır bir sesle ötüşür, yılan gibi tısıldar, kızdıkları zaman boyun tüylerini kabartırlar.
Kazlar ve ördekler geceleri çoğunlukla suyun üstünde uyur.
Konrad Lorenz, bu olguya “imprintentiondamgalama” adını vermiş, bağlanmış canlıda bu etkinin sürdüğünü göstermiştir. “İşte, ne olacak, kazlar böyleymiş” dememek gerekiyor. İnsanların kullandığı “kaz kafalı” deyimiyle “pek akıllı değil” anlamının aksine kazlar zeki hayvanlardır. İçgüdüleri güçlüdür.
Kazlar ve tavuklar toprak yemez. Topraktaki kalsiyum ihtiyacını gidereceği taşı arıyorlar.
Beslediğimiz kazlar kış öncesi kesip kışın yiyoruz. Buradaki kazlar kar yediği, soğuk suda yüzdüğü ve kesilmeleri sonrası tuzlanıp kurutulduğu için eti lezzetli oluyor. Kars'ın meşhur kazlarını kasım ayından önce kesmiyoruz çünkü bu ayda kar yağıyor kazlar kar yiyor."
Kural olarak, özel hanelerde bir kaz beş yıla kadar dayanabilir, ancak bu kuşun endüstriyel üretiminden bahsediyorsak, ömrü yaklaşık üç yıldır.
Ocak-şubat ayında başlar ve haziran temmuz ayına kadar sürer. Çin kazları kışın başlangıcın da da yumurtlayabilir. Kazlarda yumurta kabuğunun oluşumu uzun zaman aldığı için bazen gün aşırı yumurtlayabilir. Yumurtlamaya başladıktan ortalama 5-6 hafta sonra en yüksek verime ulaşır.
Şubat ayında yumurtlamaya başlayıp martta kuluçkaya yatan anaç kazlar, yaklaşık bir aylık kuluçka sürecinin ardından yavrularını çıkartmaya başlıyor.
Bir kazdan ortalama 100 gram tüy çıkıyor. Bir yastık üretmek içinse yaklaşık 1000 gram tüy gerekiyor. Kazın özellikle Fransa'da çok tüketildiğini belirten Demirel, Türkiye'de bazı doğu illerinin dışında kaz tüketiminin olmadığını söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri