Bu hastalıkların başında astım, bronşik, zatürre ve KOAH gelir. Boğulacak gibi öksürük türünde kişi solunum yollarının tahriş olması ve aşırı mukus birikmesine bağlı olarak aynı zamanda balgamlı bir şekilde öksürür.
Sıcak bitki çayları içmek de boğazı yatıştırır. Bal, boğaz bölgesini kaplayarak tahrişi azaltır ve öksürüğün yatışmasına yardımcı olur. Sıcak bir duş, burundaki sekresyonları incelterek öksürüğün hafiflemesine katkı sağlar. Sıcak duş hem soğuk algınlığı hem de alerjilerden kaynaklanan öksürükte etkili olabilir.
Bol su tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, limonlu su içmek, sıcak buharlı duş almak ya da sıcak su buharı solumak, bal yemek, zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek mukusu inceltip, parçalamayı sağlayarak balgamlı öksürüğe iyi gelir.
Bilinmeyen nedenler dışında üst ve alt solunum yolları hastalıkları ve reflü (GÖRH), kronik öksürüğün en sık karşılaşılan nedenleridir. Kronik öksürük, diğer bir neden olan, sigara içen bireylerde, içmeyen ve sigarayı bırakanlara kıyasla üç kat daha fazla görülür.
Çocuğunuzun öksürükle birlikte kusması varsa, gece öksürükleri artıyorsa; öksürük nedeni reflü olabiliyor. Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı öksürükler de gece gözleniyor. Öksürük öğürme refleksini uyararak kusmaya neden olabiliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Alerjik öksürük, öncelikle vücudun maruz kaldığı belirli maddelere aşırı tepki veren aşırı aktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklanır. Bu reaksiyonlar, vücut zararsız maddeleri zararlı maddelerle karıştırdığında ve böylece onları savuşturmak için bir savunma sistemi başlattığında ortaya çıkar.
“Öksürük kaç gün sürer?” sorusu, geçmeyen öksürük şikayeti olan kişilerin doktorlara yönelttiği soruların başında gelebilir. Bu durum, genellikle 3 haftaya kadar normal kabul edilir. Ancak, 3 haftayı geçen ve 8 haftayı bulan öksürük, tehlikeli bir durumu işaret edebilir.
Şiddetli öksürük, yakın zamanda geçirilen soğuk algınlığı ve gribin sonucunda meydana gelir. Şiddetli ve güçlü öksürüğe neden olan olası faktörler arasında astım, KOAH, bronşit, alerji, geniz akıntısı, asit reflü, sigara içmek ve içinde bulunulan ortamın havasızlığı yer alır.
Geçmeyen kuru öksürük, altta yatan bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Geçmeyen kuru öksürüğe neden olabilecek bazı durumlar şunlardır: Astım, sigara içmek veya pasif içici olmak, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), tüberküloz, tiroid sorunları, solunum yolu enfeksiyonları ve boğaz tahrişi.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Evde öksürüğe iyi gelen doğal yöntemler arasında bal, adaçayı, zencefil, limon, soğan ve sarımsak gibi doğal gıdalar yer almaktadır. Bal, anti-inflamatuar özellikleri sayesinde öksürüğü hafifletir ve balgam söktürücü özelliği ile boğazı yumuşatır. Bir çorba kaşığı balı, sıcak suyun içerisine ekleyerek tüketebilirsiniz.
Havayı Nemlendirmek: Özellikle kuru hava koşullarında, hava nemliliğini artırarak solunum yollarının nemlenmesine ve öksürüğün hafiflemesine yardımcı olur. Mentol İçeren Pastiller: Mentollü pastiller boğazı rahatlatır ve öksürük refleksini geçici olarak azaltabilir.
Öksürük için öncelikle göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Fiziki muayene ve hastanın öksürük geçmişinin alınması sonrasında, istenilecek akciğer filmi ve solunum fonksiyon testi sonuçlarında görülen göğüs hastalıklarına bağlı bir öksürük varsa uzman doktor tarafından tedavi başlatılmaktadır.
VICKS VAPORUB burun tıkanıklığı ve akıntısı, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına bağlı öksürüğün semptomatik tedavisinde kullanılır.
Boğazı yumuşatır, öksürüğe iyi gelir
Antioksidanlar, demir ve kalsiyum açısından zengin bir besin olan pekmez, boğaz yollarını yumuşatarak öksürüğün kesilmesine yardımcı olur.
Viral enfeksiyonlar %80-90 kendiliğinden iyileşir; sadece istirahat, yeterli sıvı alımı ve beslenme, ateş düşürücü yeterlidir.
Akciğer kanserinde öksürük sıklıkla kuru öksürük şeklindedir, ancak hastaların ¼'ünde balgamlı öksürük bulunabilmektedir. Akciğerlerde bulunan tümörün yerleşimine göre çeşitli derecelerdeki nefes darlığı sıklıkla öksürüğe eşlik etmektedir.
Örneğin, nefes darlığı başka sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir ve üst solunum yolu hastalıkları da balgam oluşumuna neden olabilir. Eğer nefes darlığı ön plandaysa, "Kardiyoloji" uzmanına; balgam ve öksürük şikayetleriniz varsa "Kulak Burun Boğaz" Hastalıkları uzmanına başvurabilirsiniz.
Öksürüğün ortaya çıkmasına neden olan duyarlı bölgelerde öksürük hücreleri (reseptör) vardır. Bunların en çok bulundukları yerler gırtlak, ana nefes borusu ve büyük bronşlardır, ama burun, sinüsler, yutak, kulak zarı, dış kulak yolu, kalp zarı ve hatta midede bile öksürük hücreleri (reseptör) bulunur.
Genellikle kısa sürelidir, nadir olarak haftalar, aylar, hatta yıllar boyu sürebilir. 8 haftadan daha uzun sürdüğünde kronik ya da geçmeyen öksürük olarak tanımlanır. Genellikle tedavi edilebilir olan geçmeyen kuru öksürük, geniz akıntısı ya da alerji gibi durumlardan kaynaklanabilir.
Verimsiz bir öksürük kuru bir öksürüktür. Bronş tüplerini spazm yapmaya (veya daralmaya) zorlayan bir tahriş ediciye verilen bir yanıttır. Bu tür verimsiz öksürüğe neden olan hava yollarının şişmesi (iltihaplanması) ve daralması astımı karakterize eder. Astım öksürüğüne sıklıkla hırıltı eşlik eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri