"Finansal Hesap Bilgilerinin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili Makam Anlaşması" çerçevesinde Türkiye, bu yıl ilk kez Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve Avusturya gibi Türkiye kökenli nüfusun yoğun olduğu ülkelerle de vergilendirme amaçlı bilgi paylaşımına başladı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 01.06.2021 tarihli Cumhurbaşkanı Karar'ı (T.C. Resmî Gazete (resmigazete.gov.tr) ile Türkiye'nin finansal hesap bilgilerinin Almanya ile otomatik değişiminin yolu açılmıştır.
2020 yılı itibariyle İngiltere, Danimarka, Finlandiya, İsveç, İtalya, Kanada ve Avustralya gibi 54 ülke ile otomatik bilgi paylaşımı başlamıştır. Zamanla anlaşmaya taraf tüm ülkeler ile otomatik bilgi paylaşımı yapılmaya başlanacaktır.
Bireysel emeklilik sözleşmeleri bu kapsamda değildir.) Soru 22: Gayrimenkul bilgileri paylaşılacak mıdır? Cevap 22: Gayrimenkuller (ev, bina, arsa vb.) ve araç gibi finansal nitelikte olmayan varlıklara ilişkin bilgilerin otomatik temelde değişimi söz konusu değildir.
Türkiye'deki finansal kuruluşlarda tutulan finansal hesap bilgilerinden; hesap sahibinin adı-soyadı, • adresi, • yerleşik olduğu ülke, • yerleşik olunan ülkedeki vergi kimlik numarası • yıl sonu bakiyesi • hesaba ödenen yıllık toplam brüt gelir otomatik bilgi paylaşımı kapsamında aktarılır.
İlgili 25 soru bulundu
Otomatik bilgi paylaşımının konusu nedir? Türkiye'deki finans kurumları, Almanya'da yerleşik olan hesap sahiplerinin Türkiye'deki banka ve diğer finansal hesaplara ilişkin bilgilerini prensip olarak Alman vergi makamlarına bildirir.
Otomatik Bilgi Değişimi uygulaması; kişilerin, yerleşik (mukim) olduğu ülke dışındaki diğer ülkelerde bulunan finansal hesap bilgilerinin, mukim olunan ülkeye, diğer ülke vergi idarelerince, vergisel amaçlarla kullanılmak üzere mütekabiliyet esaslı (karşılıklı) olarak her yıl gönderilmesidir.
Evlilik Birliği İçerisinde Ödenen Bes Primlerinin Hukuki Durumu Ve Paylaşımı Eşlerin evlilik birliğine nokta koyarak boşanması halinde evlilik birliği içerisinde ödenen Bireysel Emeklilik Sigortası primleri edinilmiş mallara katkı olarak kabul edilir yani mal paylaşımına konu edilir.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde vefat teminatı bulunmamaktadır. Ancak katılımcının sözleşme süresi içinde vefat etmesi durumunda, birikimleri, devlet katkısı ve getirilerinin tümü, varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehtarlara ya da kanuni varislerine ödenir.
Eğer çalışanınızı işe yeni aldıysanız ve bu çalışanın bir önceki iş yerinde yapılmış bir Otomatik BES sözleşmesi varsa; iş yeriniz Otomatik Katılım Sistemi'ne geçtiyse, çalışanın sözleşme süresi, birikimi ve getirisi sizin şirketinizdeki bireysel emeklilik sözleşmesine aktarılır.
Vergi mukimliği, esas olarak yerleşik olunan ülkede oluşmaktadır. Yerleşme ise, ikamet edilen ülke veya bir takvim yılında devamlı olarak en az 6 ay süreyle oturulan ülke olarak belirlenebilir.
o “Nakdi Değer Sigorta Sözleşmesi”: 50.000 dolardan fazla nakit değere sahip (reasürans hariç) sigorta sözleşmesi olarak tanımlanmıştır. Yukarıda yer alan açıklamalar uyarınca, hayat ve emeklilik branşlarında yapılan üretimlerin anlaşma kapsamında olduğunu söylemek mümkündür.
Sistemde 6 yılını dolduranlar devlet katkı payının %35'ini alabilir. Sistemde 10 yılını dolduranlar devlet katkı payının %60'ını alabilir. Sistemde 10 yılını doldurup aynı zamanda 56 yaşını tamamlayan ve emekliliğe hak kazanan katılımcılar ise devlet katkı payının %100'üne hak kazanır.
10. yılın sonunda devlet katkı payının %60'ı, BES'te 10 yıl süreyi tamamladığında ve sigortalı 56 yaşını doldurduğunda ise devlet katkı payının tamamı alınır.
(5) Katılımcının vefat etmesi halinde birikimleri ve varsa devlet katkısı hesabındaki tutar, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri saklı kalmak kaydıyla varsa emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehdarlara veya kanunî mirasçılarına ödenir.
Boşanmada; eşlerden sadece bir tanesinin kişisel olarak kullandığı eşyaları, evlilik öncesinde eşlerden birine ait bulunan mallar, eşlerden birine kalan miras, evlilik sırasında karşılıksız (bedel ödemeksizin) kazanılan değerler, manevi tazminat alacakları, kişisel malların yerine geçen değerler paylaşılmaz.
Çekişmeli boşanmada hakim, her bir tarafın ihtiyaçlarına ve müşterek çocukların mevcudiyetine göre evi kimin tutacağına karar verebilir. Hakim ayrıca evin ve çocukların kullanımını taraflar arasında paylaştırabilir. Evi kimin tutacağına ilişkin karar, davanın özel koşullarına bağlıdır.
Kişisel malların gelirleri ya da sosyal güvenlik kurumları tarafından yapılan ödemeler gibi. Bu çerçevede örneğin eşlerin evlendikten sonra (mal rejiminin devamı esnasında) kazandıkları paralar, satın aldıkları ev, araba, bankada biriktirilen para, ticarî bir işlet- menin kâr payı kural olarak edinilmiş maldır12.
Sözleşme, sigortalı olarak geçen bekleme süresinin ve her bir aylık cinsi için gerekli şartların araştırılmasında Alman veTürk sigorta sürelerinin birlikte hesaplanmasını sağlar. Türkiye'de emeklilik sigortasına prim ödemişseniz, bunu Alman Emeklililk Sigortasına bildirme sorumluluğunuz vardır.
Almanya'ya çalışma vizesi ile gitmek için ülkede geçiminizi sağlayacak kadar maaşınız olması beklenir. Bu rakam Mavi Kart sahipleri için yıllık brüt 58.400 eurodur.
Asgari ücret artmasına rağmen kesintiler için takvim yılının ilk altı aylık brüt asgari ücreti dikkate alınıyor. Bu nedenle 2023 yılının tamamında BES şirketlerinin yıllık kesinti üst sınırı 851 lira, 5 yıl için toplamda alabilecekleri kesinti tutarı ise 4,253 lira olarak uygulanmaya devam edecek.
2023'TE 120 BİN TL
Öte yandan 2023 yılı için açıklanan yeni brüt asgari ücret üzerinden hesaplama yapıldığında gelecek yılın devlet katkısı üst limitinden yararlanabilmek için ödenmesi gereken katkı payı tutarı 120 bin 96 TL olarak ölçülüyor.
Sistemde en az 10 yıl kaldığınızda ve 56 yaşınızı doldurduğunuzda Bireysel Emeklilik Sistemi'nden emekli olabilirsiniz.
Taraf olan ülkelerin karşılıklı olarak ülkelerinde ikamet eden kişilerin ülke dışındaki, yani diğer ülkelerde bulunan finansal hesap bilgilerinin her yıl düzenli olarak vergisel amaçlı kullanılması maksadıyla otomatik olarak paylaşılması anlaşmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri