Avrupa Standartlarında, Alman Kalitesiyle tozdan arındırılmış bu doğal Seylon Çayları Berlin'de paketlenir. Seylan Çayı olan Mevlana Çay Almanya üretimiyle dünyada başka hiçbir çay fabrikasında bulunmayan özel yöntemlerle işlenen Mevlana Çay lezzetini bu şekilde kazanmaktadır.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
Tıpkı bizim kültürümüzde olduğu gibi Alman mutfağında da kahvaltıda çay veya kahve gibi sıcak içeceklere yer verme alışkanlığı var. Ancak Almanlar çoğunlukla kahveyi tercih ediyor.
FAO istatistiklerine göre 2018 yılı dünya çay üretiminde Çin %41, Hindistan %21, Kenya %8, Sri Lanka %5, Vietnam %4, Türkiye %4, Endonezya %2, İran %2 ve diğer üretici ülkeler %13 paya sahiptir.
Ülkemizin konumundan kaynaklı olarak her ürün her bölgede yetişmez. Çay genellikle yıllık 1000 ile 1250 mm'ye kadar yağış alan yerlerde yetişmektedir. Ayrıca çayın yetişebilmesi için 10 derece ile 30 derece arasında sıcaklığa ihtiyaç bulunur.
İlgili 36 soru bulundu
Çay bitkisi çok yıllık bir bitkidir. Ekonomik verim yaşı 50 yıldır, 100 yıl yaşabilmektedir. 1881 yılında Ogust Kunntz ismindeki botanikçi çayı Camellia sinensis olarak isimlendiriyor ve bu ismin sonuna parantez içinde (L) (OK) harflerini koymak sureti ile bu ismin Linaus ve O.Kuntze'e ait olduğunu işaretliyor.
Çay nerede yetiştirilir? Çay bitkileri, en az yüksek yağış miktarı ve hafif soğuk iklimlerde en iyi şekilde büyür. Bu bitkiler asidik toprakları tercih eder ve farklı yüksekliklerde yetiştirilebilir. Çay bitkisi şimdiye kadar deniz seviyesinden 2200 metre yüksekliğe kadar büyüdüğü ölçülmüştür.
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra 'Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin' diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Yunanistan'da hem siyah hem de bitki çayı oldukça yaygın. Hatta evlerde kendi harmanlarını yapan anneanneler de mevcut.
Almanya'da bir kilogram Çay-Kur turist çayının 2.49 euro'ya (9.5 TL) satılırken Türkiye'de aynı çayın 25 lira 90 kuruşa satıldığını belirten bir market broşürü sosyal medyada gündem oldu. Çay-Kur'un konunun farkında olduğu belirtilirken ilerleyen saatlerde bir açıklama yapılabileceği ifade edildi.
Dünya çay tüketiminde Çin yüzde 36'lık oranla 1.8 milyon ton tüketimle lider ancak yıllık kişi başı tüketimi 0.75 kilogramdır. Yılık kişi başı tüketimde Türkiye 3.5 kilogramla birinci sırada yer alıyor.
Çin, aynı zamanda çayı dünya ile tanıştıran ülke olarak biliniyor. Bir çeşit yeşil çay olan Çin çayı da neredeyse ülkenin kendisi kadar meşhur.
Çin'de Da Hong Pao adıyla anılan çay bitkisinden dünyanın en pahalı çayı yapılıyor. Bu çay, ağırlığının 30 katı altın değerinde. 2002'de zengin bir müşteri, Çin'de yetişen efsanevi Da Hong Pao çayının 20 gramı için 28 bin dollar ödemişti.
Yapılan araştırmalara göre Türk halkı yıllık kişi başı ortalama 1.300 bardak çay tüketiyor.
Kilogram başına 1,2 milyon dolara satılmasıyla Da-Hong Pao Çayı dünyanın en pahalı çayıdır.
Türkler, Anadolu'ya gelmeden öncede çayı bilmelerine karşın; çayın Türkiye'ye gelmesi ancak birkaç yüz yıl önceye dayanmaktadır. Çay içiminin Anadolu'da yaygınlaşması 19. yüzyıldan itibaren olmuştur.
Pahalı bir içecek olduğu için o zamanlar sadece varlıklı aileler tarafından tüketilen Rus çayı, daha sonra yaygınlaşarak ve Rusya'da da işçi sınıfı tarafından köylerde üretilmeye başlanarak tüm halkın tüketebildiği keyifli bir içecek hâline geliyor.
İngiltere'de çay yetişmiyor fakat İngiliz kültüründe çayın büyük bir yeri var. Hatta öyle ki günün iki kısmını çaya ayırıyorlar. Bunlardan birincisi 15.00 ile 17.00 arasında yapılan “Low Tea” diğeri ise 17.00 ve 17.00'den sonra yapılan “High Tea” yani nam-ı diğer beş çayı.
Çay içen ilk Türk; 12. yy'da yaşamış olan Hoca Ahmet Yesevi'dir. İçtiği sıcak çayın ardından söylediği “Hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar” sözü günümüze kadar ulaşmıştır.
Çay içmeyen adama güvenemeyiz çünkü buralardan ve bu toprakların kadim içecek kültüründen fersah fersah uzaklaşmış bir adam bizi tedirgin eder. Çay; yoksulların, şairlerin ve yalnızların resmi içeceğidir. Ona öyle alelade bir içecek muamelesi yapamayız. Ona sıradan bir içecek gibi davranamayız.
Karadeniz illeri, çay üretimi yapılan engebeli arazileriyle meşhurdur. Bu nedenle ülkemiz için çay nerede meşhur denildiğinde en çok Rize (%85) başta olmak üzere Artvin, Ordu, Giresin ve Trabzon illerini sıralayabiliriz. Çayın yetişmesi için uygun olan iklim ve hava koşulları Karadeniz Bölgesi'nde hissedilir.
Çalıların genç tutulması ve toplayıcılar için uygun yükseklikte olması için her 4-5 yılda bir budanması gerekmektedir. Bu da “Toplama Tablosu” olarak bilinir. Bir çay bitkisi 50 – 70 yıl boyunca iyi çay üretebilir, fakat 50 yıldan sonra bitkinin verimi düşer.
Türkiye'de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri