Peki, Türkiye'de boşanma davası açmak yeterli midir? Buna evet cevabını vermek mümkün. Yani yurtdışında evlenseniz dahi özellikle Avrupa ülkeleri arasında, Türkiye'de direkt olarak dava açma imkanı bulunmaktadır. Çıkarılan kanun doğrultusunda yurt dışında evlenen vatandaşlar Türkiye'de boşanma hakkına sahiptir.
Yurtdışında gerçekleşen boşanmaların Türk makamları nezdinde bir geçerliliği bulunmamaktadır. Yabancı mahkeme kararının Türkiye'de geçerli olabilmesi için Tanıma/Tenfiz davası açmak gerekmektedir.
Yabancı ülke mahkemelerince verilen kararların Türkiye'de uygulanabilmesi için Türk Mahkemelerince verilecek tanıma ve tenfiz kararına ihtiyaç bulunmaktadır. Yabancı bir mahkemeden alınan boşanma kararının da Türkiye'de uygulanabilmesi ve geçerli olabilmesi için tanıma tenfiz davası açmak gerekmektedir.
Taraflarının ikisinin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup olmadığına bakılmaksızın yurtdışında yaşadıkları ülkede tarafların boşanmalarına imkan tanınmıştır.
3. Ben Türküm ancak eşim yabancı, yurt dışında yaşıyoruz. Türkiye'de boşanma davası açabilir miyim? Evet, taraflardan birinin Türk olduğu durumlarda yurt dışında ikamet edilse dahi Türkiye'de dava açılabilmesi mümkündür. Yani siz ya da eşiniz Türk ise yurt dışında yaşıyor olsanız dahi Türkiye'de dava açabilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Yabancı uyruklu eşten boşanmak için ayrıca yurtdışında da boşanma davası açılabilir. Yurtdışında açılan boşanma davalarında dava hangi ülkede açılıyorsa o devletin mevzuatı uygulanır. Yurtdışında verilen boşanma kararı açılacak bir tanıma tenfiz davası ile Türkiye'de de geçerli olur.
Bu hesaplama işlemi altı ay kadar sürebilir. Her şey sonuca ulaştığında, mahkeme size resmi bir boşanma için randevu verecektir. Siz, eşiniz ve avukatınız(avukatlarınız) o tarihte Aile Mahkemesinde bulunmalıdır. Siz ve eşiniz kimlik kartlarınızı, pasaportlarınızı ve (varsa) aile kayıtlarınızı ibraz etmelisiniz.
Yurtdışında boşanma kararının geçerli olması için Türkiye'de nüfus kayıtlarına işletilmelidir. Nüfus kayıtlarında yurtdışında boşanan kişi evli görünmeye devam eder. Yurtdışında boşandım Türkiye'de nasıl boşanırım diyen kişilerin Mersin Boşanma Avukatı ile iletişime geçmesi gerekmektedir.
Yurtdışında evlenen eşlerden ilgili ülkede yabancı olanı, evlilikten itibaren en geç otuz gün içinde evlilik belgesini evlendiği yerdeki dış temsilciliğe göndermelidir. Bildirimi alan dış temsilcilik, evlenme bildirimini usulüne uygun bir şekilde düzenleyip nüfus müdürlüklerine göndermekle yükümlüdür.
En hızlı ve en az yıpratıcı boşanma şekli anlaşmalı boşanmadır. Anlaşmalı boşanmaya ilişkin sürecin seyrinde ilerlemesi halinde dava tek celsede biter. Anlaşmalı olarak boşanmak için boşanma, nafaka, tazminat, çocuk varsa çocuğun velayeti konularında anlaşmış olmak gereklidir.
Yurtdışında yapılan evlilik Türk mevzuatlarına uygun olsa bile söz konusu evlilik Türkiye'de kendiliğinden geçerli olmayacak ve yapılan evliliğin Türkiye'ye bildirilmesi gerekecektir.
Bununla ilgili ayrıntıları “vatandaşlık işleri” başlığı altında bulabilirsiniz. Türkiye´de nikah kıyıldıktan hemen sonra evlendirme memuru tarafından uluslararası geçerli bir „Aile Cüzdanı“ verilir. Fakat bu aile cüzdanı Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından tanınmamaktadır.
Yasaya göre, evlilikten bağımsız oturum hakkı elde edebilmek için en az üç yıldır evli olmanız gerekmektedir. Aynı süre sınırı yasal partnerlikler için de geçerlidir. Ancak, yalnızca Almanya'da evli bir çift veya yasal partner olarak geçirdiğiniz yıllar hesaplanır.
Türk Medeni Kanunumuz bir yıldan daha az süredir evli olan çiftlerin anlaşmalı olarak boşanamayacağını belirtmiştir. Bu çiftler muhakkak çekişmeli boşanma davası açmak zorundadırlar. Üstelik açtıkları bu davada davayı açan tarafın davasını ispat etmesi gerekmektedir.
Boşanma davaları, çekişmeli ve anlaşmalı olarak ikiye ayrılmaktadır. Medeni Kanun, çiftlerin evliliklerinin bir yıl süreyi tamamlamadan anlaşmalı boşanma davası görülmesini reddetmektedir. Yani, anlaşmalı boşanma davası başlatmak için ilk şart, tarafların evliliklerinin en az 1 yıl olmasıdır.
Yurt dışında yapılan evliliğin Türkiye'de de geçerli olabilmesi için bu evliliğin Türk mevzuatlarına uygun olması şart. Tabii Türk makamlarına bir aylık süre içerisinde bildirilerek tescil ettirilmesi gerekiyor.
Konsoloslukta evlendiğiniz için evliliğiniz Türkiye'deki resmi makamlara otomatikman bildirilecektir. Sizin ayrıca bir şey yapmanıza gerek kalmayacaktır. Not: Yurtdışında konsoloslukta evlenmek için gelinin de damadın da T.C. vatandaşı olması gerekiyor, konsolosun yabancı uyrukluları evlendirme yetkisi bulunmuyor.
Evlenen kişilerin aile birliği içerisinde yaşaması gerekmektedir. Yani eşler bir aile gibi olmalıdır. Örneğin herhangi bir sebep dolayısıyla formalite icabı yapılmış olan bir evlilikte; yabancı, Türk vatandaşlığını alamayacaktır.
Eğer evliyseniz ve müşterek çocuğu yurt dışına çıkarmak istiyorsanız, eşinizin rızası zorunludur. Eşinizin rızasını Noter huzurunda imzalı beyan etmesi, diğer bir deyişle Noter onaylı muvafakatname gerekir.
Konsoloslukta Boşanma
Konsolosluk, doğrudan bir mahkeme gibi hareket ederek çiftler hakkında boşanma kararı veremez. Bu nedenle boşanmak isteyen çiftlerin bulundukları ülkedeki yetkili mahkemeye başvurması gerekir.
Tek taraflı boşanma, esasında çekişmeli boşanma davasını ifade eder. Eşlerin boşanma koşullarında anlaşması durumunda anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Ancak eşlerden birisinin boşanmak istememesi veya boşanma şartlarında anlaşamama durumunda dava çekişmeli olur.
Mahkeme kararı için doğrudan yetkili mahkemeye. Apostille ilgili ise doğrudan Almanya´daki yetkili makama müracaat edilmesi gerekir.
Nafaka yardımının miktarı kanunla ( § 1612a BGB ) belirlenmiş olup 6 yaşını doldurana kadar aylık 133 Euro , 12 yaşını doldurana kadar ise aylık 180 Euro ' dur.
Boşanma tescil işlemi için www.konsolosluk.gov.tradresinden “Nüfus / Yabancı Ülke Adli veya İdari Makamlarınca Verilen Kararların Nüfus Kütüğüne Tescili” bölümünden randevu alarak müracaat edebilirsiniz. 1)Tarafların her ikisi de bizzat, kanuni temsilcileri ya da vekilleri aracılığıyla başvurabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri