Almanya'da okula gitme zorunluluğu vardır: Çocuklar 9 yıl okumak zorundadır. Bazı eyaletlerde (Bundesländer) okul zorunluluğu, ikamet durumu (Aufenthaltsstatus) kesinleşmemiş çocuklar için de geçerlidir.
Almanya'da, tüm çocukların altı veya yedi yaşından itibaren okula başlamaları gerekir.
Almanya'da Lise Eğitim Sistemi ve Süresi
Almanya'da zorunlu eğitim 10 yıldır. Lisenin her akademik yılı 187 - 190 günlüktür. Altı haftalık kısa bir yaz tatili olsa da dönem içi tatiller daha sıktır.
Almanya'da çocukların altı yaşını bitirdiklerinde ilkokula başlama zorunluluğu vardır. Tüm çocukların birlikte eğitim aldığı bu ilkokul eğitimi 1. Sınıftan 4. Sınıfa kadar devam etmektedir. Berlin ve Brandenburg'ta ise ilkokul eğitimi 6 yıldır.
İsteğe bağlı olmak üzere anaokulu eğitimi üç ve altı yaş arasındaki tüm çocuklar için sağlanmaktadır, sonrasında ise on iki yıl sürecek zorunlu eğitim hayatı başlayacaktır. Almanya'da öğrenciler birden altıya kadar olan bir sistemle notlandırırlar; bir en yüksek, altı ise en düşük veya geçersiz not konumundadır.
İlgili 45 soru bulundu
Haftalık 20-30 ders saati, Bir ders saati 45 dk. İlkokulu bitirme sınavı yoktur. Ortaokul ve Lise bitirme sınavları vardır.
Almanya'da okula gitme zorunluluğu vardır: Çocuklar 9 yıl okumak zorundadır. Bazı eyaletlerde (Bundesländer) okul zorunluluğu, ikamet durumu (Aufenthaltsstatus) kesinleşmemiş çocuklar için de geçerlidir.
Federal Almanya'da en az 9 yıl genel eğitim, 3 yıl da zorunlu meslek eğitimini kapsayacak şekilde düzenlenmiş zorunlu eğitim süresi 12 yıldır. Oysa Türkiye'de kesintisiz temel eğitim süresi ise 8 yıldır. Ancak, bugün Avrupa Birliğine girmiş ülkelerin zorunlu eğitim süresi 9 yıldan (Yunanistan vb.) aşağı değildir.
Temel Eğitim – Grundschule
İlk iki yılında not verilmez ve sınıfta kalma gibi bir durum söz konusu değildir. Öğrenciler başarı durumlarına ve yeteneklerine göre Gymnasium, Realschule, Förderschule, Gesamtschule veya Hauptschule'ye gönderilirler.
Türkiye'de eğitim sistemi temel olarak ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimi olarak 3 aşamaya ayrılır ve bu 12 yıllık süreç zorunlu eğitim kapsamındadır. İlköğretim ilk 4 yıldır ve 1., 2., 3., 4. sınıfları kapsar. Ortaöğretim , ikinci 4 yıldır ve 5., 6., 7., 8. sınıfları kapsar.
Almanya'da yaz tatili altı hafta ile diğer ülkelere kıyasla oldukça kısadır. Ancak tatil süresi hazirandan eylül ayına kadar yayılır.
Dünyanın en iyi eğitim sistemi olan ülkelerden Norveç eğitim sistemi ile örnek teşkil etmektedir. Norveç eğitim sistemi genel olarak şu özelliklere sahiptir: Norveç eğitim sistemi, ücretsiz ve zorunlu eğitimi içeren bir sistemdir.
Önümüzde ki bir kaç yıl içinde Almanya'da tıpkı Kanada, Amerika, İngiltere gibi yabancı öğrenciler için ücretli eğitime geçmeyi ciddi olarak düşünüyor. Ancak halen 2023-2024 de eğitim alacak öğrenciler için Almanya'da eğitim ücretsizdir.
Çocuğunuzun doğumundan 18. yaş gününe kadar ödeme alabilirsiniz. 18 yaşını doldurduktan sonra eğitim veya öğrenimine devam eden çocukların ebeveynleri ödeme almaya devam ederler. 25 yaşından sonra normal şartlarda ödeme sona erer. Kendi geçimini sağlayamayan engelli çocuklar bu durumdan muaftır.
İlkokul müfredatında genel olarak “Almanca, Hayat Bilgisi, Matematik, Müzik, Resim, Beden Eğitimi” dersleri bulunmaktadır. 1. ve 2. sınıflarda sınıf öğretmenleri, 3. ve 4. Sınıflarda branş öğretmenleri derslere girmektedir.
Alman öğrenciler bir akademik yılda ortalama 190 gün okula gitmektedir. Buna karşılık öğrencilerin 6 haftalık bir yaz tatili bulunmaktadır. Ülke çapındaki kalabalığı ve trafiği önlemek amacıyla okullar 16 eyalette de aynı anda tatile girmemektedir.
Lise diplomanız, eğer ki diplomanızı düz liseden aldıysanız (meslek liseleri veya bazı bölgelerdeki düz liseler farklı değerlendirilmektedir), Alman okul sistemine göre 'Mittlerer Bildungsabschluss' yani 'Realschulabschluss' olarak değerlendirilmektedir.
Almanya'da Lise Eğitimi için Gerekenler
Gymnasium, Türkiye'deki lise eğitimine karşılık gelen süreci de kapsamaktadır. Öğrencilerin Almanya'da lise eğitimi alabilmeleri için genellikle B1-B2 seviyesinde Almanca biliyor olmaları beklenmektedir. Okulların daha yüksek seviyede dil bilgisi talep etmesi de mümkündür.
Türkiye'de ise zorunlu eğitimin süresi 8 yıl olarak belirtilmektedir. Almanya'da haftalık ders saati, her ders 45 dakika olmak üzere, 20 ile 30 saat arsında değişmektedir.
Avrupa'nın en gelişmiş sanayi ve teknoloji merkezlerinden olan Almanya'daki üniversitelerin eğitimi, dil olarak Almanca'ya dayalıdır. Ve tüm üniversitelerde neredeyse Almanca eğitim verilir. Ancak aynı zamanda bazı lisans ve master programlarında İngilizce eğitim de verilmektedir.
Abitur diplomasına sahip olmanız için Abitur derslerini almanız ve sınavlardan başarıyla geçmeniz gerekmektedir. Abitur diploma programı dâhilinde bulunan dersler temel olarak Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik ve Almancadır.
Böylece meslek yüksek okuluna giriş hakkı 11. sınıftan, lise diploması da (Abitur) 12. Sınıftan sonra edinilebilmektedir. Almanya'da Gymnasiummezuniyeti (Abitur) tüm üniversitelerin kapısını açmaktadır; ayrıca giriş sınavına gerek yoktur.
TestAS Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden Alman üniversitelerinde lisans eğitimi almayı düşünen öğrenciler için bir sınavdır. Ancak Almanya'da üniversite okumak isteyen öğrencilerin öncelikle DHS ya da TestDaF sınavlarına girmesi daha iyi bir sonuç vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri