Mesleki Denklik şu anlama gelmektedir:
Bu haberde mesleki yeterliliğinizin Almanya'da tanınıp tanınmadığı yazılıdır. Denklik işlemi daima Almanya'daki belli bir meslek, yani referans meslek için gerçekleşir. Almanya'da denklik prosedürü hakkına sahipsinizdir.
Denklik işlemleri, iş sözleşmesi, meslek ve diploma türüne göre 1 ay ile 6 ay arasında sürmektedir. Almanya'da tek bir denklik kurumu yoktur. Farklı meslekler için farklı denklik kurumları vardır.
Almanya dışında eğitim veren bir okuldan aldığınız diplomanız veya mesleki niteliklerinizi gösteren bir dereceniz varsa, bu belgelerin Almanya'da denkliğini alabilirsiniz.
Denklik prosedürünün masrafı nedir? Denklik prosedürünün maliyeti azami 600 Euro olabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Almanya'da Diplomalarınız Tanınıyor
2012 yılından beri Almanya'da uygulanan bir yasa ile, Türkiye'den aldığınız diplomalarınız kabul ediliyor. Bu yasa Almanya'nın dışından mezun olunarak alınan meslek diplomalarının Almanya'da denkleştirilmesini kolaylaştırmayı hedeflemektedir.
Yüksekokul mezuniyetlerinin tanınması
Almanya'da yasayla düzenlenmiş meslekler ve yasayla düzenlenmemiş meslekler bulunmaktadır. Yasayla düzenlenmiş bir meslek için yabancı bir yüksekokul mezuniyetine sahipseniz, mutlaka denklik beantragen. Yasayla düzenlenmiş meslekler örn. doktorluk, mühendislik ve öğretmenliktir.
Almanya'daki TÜM üniversitelerin ve yüksek öğrenim kurumlarının YÖK denkliği bulunmaktadır. Yurtdışındaki yüksek öğretim kurumlarından alınan diplomaların Türkiye'de geçerli olabilmesi için Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanarak denklik belgesi verilmesi gerekmektedir.
“Denklik kalkmadı”
Ancak şöyle bir değişiklik söz konusu: Mart 2024 itibarıyla en az 2 yıl mesleki eğitim almış, Almanca dil seviyesi A2 olan kişiler 'denklik ortaklığı' altında, denklik almadan da bir şirketle anlaşarak Almanya'ya gidebilecek.
Devlet yetkilileri genellikle diğer mesleklerde, özellikle tıp ve eğitim mesleklerinde denkliği kontrol etmekten sorumludur. Baden-Württemberg, Aşağı Saksonya, Berlin ve Saarland'da düzenlemeye tabi olmayan meslekler için bir istisna vardır; bir denklik bildirimi vermekten Yabancı Eğitim Merkez Ofisi (ZAB) sorumludur.
Almanya mahkemelerinin kararı üzerine artık 35.madde. den alınan kalfalık belgelerine denklik verilmeyecektir. Daha önceden denkliği onaylanmış ve denklik belgesi. alanların denklik belgeleri geçerlidir.
Mavi Diploma veren üniversiteler, almış olduğunuz lisans ya da yüksek lisans eğitiminin Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olduğunu gösteren bir belgedir.
YÖK Denkliğiniz olmazsa üniversite mezunu olmanızı gerektiren kamu görevlerine kabul edilmezsiniz. Erkek adaylar ise kısa dönem askerlik yapamazlar. Özel sektörde diplomanızın YÖK onaylı olmasının hiçbir önemi yoktur. Mesleğiniz, iş deneyiminiz, bireysel özellikleriniz dikkate alınmaktadır.
Almanya'da kendi mesleğinde çalışmak isteyen herkes diploma denkliği almak zorundadır. Burada bunu nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz. Yurtdışından alınan mesleki yeterlilik denkliği, Almanya'da vasıflı bir işçi olarak çalışabilmenin temel anahtarıdır.
"Diploma Tanıma ve Denklik Başvuruları" ve "Denklik Başvurularının Yeniden İncelenmesi" talepleri için 150 TL, Yükseköğretim Kurumları Tanıma talepleri için (Yükseköğretim Kurumlarının tanınıp tanınmadığına dair belge) 50 TL, İşlemler Devam Ediyor belgesi talepleri için (Askerlik Tecil Belgesi, iş başvuruları vb.)
Almanya iş davetiyesi ile vize başvurusu yapacak olan Türk vatandaşları kalacakları süreye göre vize türünde bulunmaları gerekmektedir. Almanya'dan gelen iş davetiyeleri 90 gün ve altı ise kısa süreli çalışma vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Derece Sınıflandırması: ANABIN, yabancı dereceleri üç ana gruba sınıflandırır: H+ (Alman üniversite derecesine eşdeğer), H- (eksik denklik) ve H- (denklik yok). Bu sınıflandırma sistemi, hem öğrencilerin hem de işverenlerin yabancı niteliklerin tanınmasını değerlendirmelerine yardımcı olur.
"Denklik Durum Belgesi Sorgulama ve Doğrulama" hizmetine, e-Devlet sisteminde yer alan "Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı" sayfasından ulaşılabiliyor. Belge doğrulama işlemi, kişinin T.C. kimlik numarası ve belgenin barkod numarasının sisteme girilmesiyle yapılıyor.
Bu süreçten sonra inceleme işlemleri başlıyor. 14 üniversiteden 96 öğretim üyesinin oluşturduğu komisyon gerekli incelemelerden sonra bir rapor hazırlıyor. Denklik işlemlerinde son kararı ise Yükseköğretim Yürütme Kurulu veriyor. Tüm bu işlemler ise ortalama 65 günde sonuçlanıyor.
Evet çalışabilir. 1 Mart 2020'de yürürlüğe giren göç yasasının getirdiği en önemli yenilik, üniversite mezunlarının yanı sıra, mesleki eğitimi ve iş tecrübesi olanlara Almanya'nın kapısını açıyor olması. Mesleki yeterliliği olan ve Almanca bilen kişiler, ülkede çalışmak için iş arayabilecektir.
Madde 16, hiç kimsenin Alman vatandaşlığından mahrum edilemeyeceğini savunmaktadır. Sadece bir istisna vardır: Karşılık gelen bir yasa buna izin verdiğinde ve kişinin başka bir uyruğu olduğunda. Amaç kimsenin vatansız olmamasını sağlamaktır.
Almanya'ya alınacak personel kriterleri ile ilgili neler söylersiniz? Almanca bilgisi dışında personelin Türkiye'deki deneyimleri ve yaşı önemli olmaktadır. Temel prensip olarak 24 – 45 yaş aralığı belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri