Prensip olarak, Almanya'ya gelen ve üç aydan fazla kalmak isteyen herkesin, geldikleri günden itibaren en geç iki hafta içinde, kaldıkları adresi Alman makamlarına bildirip ikametgâh belgesi ("Anmeldung") almaları gerekir. Almanya içinde taşınılsa bile, yeni adres her zaman yetkililere bildirilmelidir.
Almanya'ya geldiğinizde ilk olarak halletmeniz gereken bürokratik işlem ikamet kaydınızı yaptırmaktır. Varışını takip eden iki haftalık süre içinde ilgili daireye gidip işlemlerinizi bitirmeniz gerekmektedir. İkamet kaydı daha sonra yapacağınız işlemler için bir ön şarttır.
Almanya'da 5 yıllık oturum izninin bulunması, yerleşim izni başvurusunu yapacak kişinin kendisi ve ailesinin geçimini sağlayabilecek maddi yeterlilikte olması, Almanca yeterlilik sertifikası bulunması, herhangi bir sabıka kaydının olmaması gibi hususlar, süresiz oturum iznine başvurulmasının ön koşullarıdır.
Bir ay içinde kayıt yaptırmazsanız, 1000 avroya kadar para cezası ile cezalandırılabilecek bir idari suç işlemiş sayılırsınız.
33 ay AB Mavi Kart sahibi olduktan sonra, süresiz oturum iznine başvurabilirsiniz. Sadece 33 aylık emeklilik sigortası primi ödemiş olmanız, uygun bir işe sahip olmanız ve A1 seviyesinde Almanca konuşmanız yeterlidir. B1 seviyesinde Almanca konuştuğunuz takdirde, sadece 21 ay sonra da süresiz oturum izni alabilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
- Almanya'da en az 8 yıl yasal olarak oturmuş olmak. (Müsamaha (Duldung) statüsünde geçirilmiş süre yasal oturum sayılmamaktadır), - Vatandaşlık için başvuru yapıldığı anda “oturma izni”ne (süresiz veya sınırlı) veya “yerleşim izni”ne sahip olmak, - Yeterli derecede Almanca bilmek.
Almanya'da ev almak, mülk edinmek ve gayrimenkul yatırımı yapmak için oturum izninizin olması şart değil. Ancak, bu yatırımız oturum izni almanızı kolaylaştırabilir.
Almanya'ya ya da Almanya sınırları içinde taşınan kişilerin, isim ve adreslerini iki hafta içinde İkamet Kayıt Bürosuna ("Einwohnermeldeamt", "Bürgeramt" veya "Bürgerbüro") kaydettirmeleri zorunludur. Eğer kayıt yaptırmaz ya da geç kayıt yaptırırsanız, ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Ayrıca, Anmeldung' u yaptıktan sonra ev değiştirdiğiniz takdirde aslında posta göndererek işlemlerinizi yapabiliyorsunuz. Bunun adına da "Ummeldung" deniliyor.
Cevap: Lütfen 0641/3062280 numaralı telefonu arayarak veya [email protected] adresine e-posta göndererek elektronik oturum izninizi almak üzere randevu alınız.
Yani akrabalarınızı, tanıdıklarınızı veya iş yapacağınız kişileri davet etmek istiyorsanız, davetiyeyi yazıp davet edilen kişiye gönderirsiniz. Davet edilen kişi daha sonra vize başvurusunda bulunurken davet mektubunu Alman Büyükelçiliğine sunar.
Almanya'da Akrabam Var Nasıl Giderim? Almanya'da akrabalarınızı ziyaret edebilmek için, başvurmanız gereken vize türü aile ziyareti vizesidir. Öncelikle başvuru için gerekli olan evraklardan en önemlisi Almanya da bulunan akrabanızdan sizlere gönderilicek davetiye mektubudur.
Almanya bugüne kadar sadece akademisyen alımlarında bazı kolaylıklar sağlıyordu. Ama artık yeni yasaya göre en az lise mezunu Hasta Bakıcı, hemşire, ziraatçi, araba tamircisi, şoför, aşçı, kuaför,marangoz, tesisatçı ,kaynakçı gibi bütün meslek dallarından insanlar Almanya'ya gidip yerleşebilecek.
Almanya'ya davetiye ile gitmek için Almanya'daki yakınlarınızdan pasaport bilgilerinizi içeren ve seyahat tarihlerinizi kapsayan bir belediye onaylı davetiye almanız ve bu davetiyeyi müşteri temsilcinizin sizin için oluşturduğu vize randevu gününde hazır bulundurmanız gerekir.
İkamet kaydı (Anmelden): Almanya'da bir daireye veya müstakil eve yeni taşınan herkes iki hafta içinde ikamet kaydı yaptırmak zorundadır. İkamet kaydı, semtiniz için yetkili en yakın Vatandaş Bürosu'nda (Bürgerbüro) yaptırılabilir.
Almanya turistik vizesi ile maalesef yasal olarak çalışma izniniz bulunmamaktadır.
İkamet İzninin Sonuçlandırılması
Anılan Kanunun 21 inci maddesine göre ikamet izni başvuruları en geç doksan gün içinde sonuçlandırılmaktadır.
İkamet izni başvuruları ne kadar sürede sonuçlandırılır? İkamet izni başvuruları, başvurunun işleme alınmasından itibaren en geç doksan gün içinde sonuçlandırılır. Doksan günlük süre, bilgi ve belgelerin tam olarak yetkili makama teslim edildiği tarihten başlar. Sürenin uzaması halinde yabancıya bilgi verilir.
Adrese kayıtlı kişinin “Adres Beyanı için Muvafakat Verme” sayfası üzerinden adres bildiriminde bulunmak isteyen kişiye ait bilgileri girerek onaylaması gerekir. İstenen bilgiler, bildirimde bulunacak kişilerin isim, soyisim ve kimlik numarasıdır. Onaylama işlemi e-imza, mobil imza ya da SMS doğrulaması ile yapılır.
-İkamet izni türlerinden kişiye uygun olmayan türe başvuru yapılmış olabilir. -Talep sahibi hakkında verilmiş sınır dışı etme kararı bulunabilir. -Başvurulan ikamet izni çeşidi için gerekli şartları taşımıyor olabilir. -Talep sahibi kalmak için yeterli ve düzenli imkana sahip olmayabilir.
ADRES BEYANI
Adres bildirimi www.konsolosluk.gov.tr üzerinden randevu almak suretiyle ŞAHSEN Başkonsolosluğumuza gelerek veya gerekli belgeleri kayıtlı posta yoluyla göndermek suretiyle yapılabilir.
İkamet izni başvurusunun reddi; Türkiye'de ikamet izni almak isteyen yabancıların başvurularında usule ilişkin eksiklik bulunması, başvuru gerekçesinin ikna edici olmaması, gerekli şartların mevcut olmaması ve benzeri sebeplerden kaynaklanabilmektedir.
Almanya'daki Türkler, Kuzey Ren-Vestfalya, Baden-Württemberg ve Bavyera'da bulunan en yüksek oranlarla birkaç eyalette yoğunlaşmıştır. Örneğin, Kuzey Ren-Vestfalya'da, eyalet nüfusunun yaklaşık %6,2'sini oluşturan yaklaşık 1,1 milyon Türk kökenli insan bulunmaktadır.
Yalnız, Almanya'dan ev aldığınız anda vatandaşlık veya oturum hakkına sahip olamıyorsunuz.
Almanya oturum izni alabilmek için ulusal vize başvurusunda bulunmalı ve bu vizeyi edinmelisiniz. Almanya ulusal vize, Schengen vizesinden farklı olarak uzun süreli oturum izinlerinde Almanya Konsolosluğu tarafından verilmekte ve Schengen vizesinden farklı imkanlar sunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri