Kazakistan'ın başkenti 10 Aralık 1997'de Akmola'ya taşındıktan sonra şehir 6 Mayıs 1998 tarihinde Astana adını aldı. 10 Haziran 1998'de Astana uluslararası alanda bir başkent olarak tanıtıldı. 16 Temmuz 1999'da Astana, UNESCO tarafından "Barış Şehri" unvanı aldı.
Söz konusu kanun kapsamında imzalanan kararname ile ülkenin başkentinin ismi yeniden Astana oldu.
Kazakistan'ın daha önce Almatı olan başkenti, 1997 yılında Kazakça'da "başkent" anlamına gelen Astana ile değiştirilmişti. Almatı aynı zamanda ülkenin ticaret merkezi ve en kalabalık kenti.
Ülkeyi en iyi ziyaret edecek aylar, genel olarak mayıs ayından eylül ayına kadar olan süreçtir. Ayrıca eğer Kazakistan'a kayak sezonu gitmeyi tercih edenlerdenseniz aralık, ocak ve şubat ayları, en ideal zamanlardandır.
6 Mayıs 1998'de başkent Astana olarak yeniden adlandırıldı. Astana'nın yeni bir sermaye olarak uluslararası temsili 10 Haziran 1998'de yapıldı. 18 Eylül 2022 tarihinde, başkent Nur-Sultan'ın adı yeniden Astana olarak adlandırıldı.
İlgili 21 soru bulundu
Kazakistan'ın resmi dili Kazakça'dır ancak genç nesil hızla üç dil konuşur hale gelmektedir. Devlet daireleri ve diğer kuruluşlarda hem Kazakça hem de Rusça kullanılmaktadır.
1997'de hükûmet, Kazakistan'ın başkentini Almatı'dan başkent Astana'ya taşıdı. 23 Mart 2019'da Astana'nın adı eski devlet başkanı Nursultan Nazarbayev'e ithafen ''Nursultan'' olarak yeniden adlandırıldı.
Kazakistan'ın güney doğusunda yer alan Almatı şehri, 1854 yılında Rusların doğuda sınır kalesi olarak kurduğu bir şehirdir ve bugün ise 2.000.900 nüfusu ile Orta Asya'nın en gelişmiş kozmopolitan şehridir. Birçok alışveriş merkezi, restoranları, otelleri ve gazinoları ile zengin bir yaşam sunar.
Kazakistan'da eksi 45 dereceyi bulan soğuklar nedeniyle ülkede hayat durma noktasına geldi. Avrupa'da da Sibirya soğukları yüzünden 70'in üzerinde kişi hayatını kaybetti.
Tüm bunlara ilave olarak Astana; Moğolistan'ın başkenti olan Ulan Batur'dan sonra, dünyanın en soğuk ikinci başkenti olarak da bilinmektedir. 2023 verilerine göre Kazakistan'ın nüfusu 19 milyon 788 bin 254 kişiden meydana gelmektedir.
Almatı şehir manzarası. Kazakistan'ın güneyinde yer alan eski başkent Almatı, aynı zamanda tüm Orta Asya coğrafyasının en gelişmiş kenti olarak da biliniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi nedeniyle Ankara'da bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldi.
Şehirde görülebilecek turistik yerler arasında Cumhuriyet Meydanı, Ascension Ortodoks Katedrali ve Panfilov Parkı bulunuyor. Ülkenin ikinci büyük şehri ve başkenti olan Nursultan (eski adıyla Astana) da Kazakistan görülecek yerler listesine oldukça bol sayıda nokta sokuyor.
Astana şehir başkent olmasına rağmen gezilmesi gereken çok fazla yer yok. 1 günde çok rahat şehri gezebilirsiniz. Benim ziyaret ettiğim tarihlerde hava kötü olduğu için 2 günde ancak şehri gezebildim. İlk durağım tabilk de Astana'nın simgesi olan Bayterek Kulesi.
Yörük geleneği, yemekleri, kımız ve keçe ile ünlü olan Kazakistan hakkında bilinmesi gerekenler yazımızda...
Elektronik Vizeler. Kazakistan Cumhuriyeti 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren, yabancılar için sadece Astana ve Almatı uluslararası hava limanlarının kontrol noktalarından Kazakistan topraklarına girmek ve çıkmak için geçerli olan elektronik formatta tek giriş vizesi alma prosedürü getirmiştir.
Kazakistan'a seyahat edecek Diplomatik, Hizmet, Hususi ve Umuma Mahsus Pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bir ay süreyle vizeden muaftır.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Özellikle kış ayları oldukça soğuk olan Almaata için en iyi ziyaret edilecek zamanlar bahar ayları! Yaz aylarında hava sıcaklığı ortalama 22 derece, kış aylarında ise -8 derecedir.
Kazakistan'da İslam, ülkedeki en yaygın dindir ve ülke nüfusunun %70,2'si Müslüman'dır. Kazakların çoğu Sünnilik'in Hanefi mezhebine mensuptur. Ayrıca ülkede az sayıda Şii ve Ahmedî Müslüman yaşamaktadır.
Akademisyenlere göre günümüzde Kazakistan'da ikamet eden 150.000 Türk var. Almatı'da 45.000, Türkistan Eyaleti'nde 40.000, Jambıl Eyaleti'nde 36.000 ve Kızılorda'da 10.000.
Cumhuriyetle yönetilen bu bağımsız Türk devleti, dünyanın en büyük 9. ülkesidir. Yer altı kaynakları bakımından zengin olan ülkede madencilik önemli bir ekonomik faaliyettir. Bulunduğu coğrafya gereği çok farklı kültürlerle etkileşim halinde olan Kazakistan'ın Türk kültürüyle birçok ortak noktası vardır.
Kazakistan'da resmi dil olarak Kazakça ve Rusça kabul edilmiştir.
2 milyonun üstünde nüfusa sahip olan Almatı ise ülkenin en büyük ve en kalabalık şehridir.
Kışlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Ocak ayında sıcaklıklar -19 ile -4 derece arasında seyreder. Temmuz ayında ise 19 ile 26 derece arasında değişkenlik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri