Çenede, alt çenenin önde ya da geride olması durumu doğuştan, gelişimsel ya da kazalara bağlı deformasyonlar sonucu olabilir. Gelişme çağında geçirilen, çene travmasına sebep olan kazalar, çenenin yanlış gelişimiyle sonuçlanabilir.
Tedavisi gecikmiş çocuklara ise sabit, metal ağız içi apareyler kullanılmaktadır. Yetişkinlerde ise durum tamamen farklıdır. Büyüme dönemini tamamlayan yetişkinler için tek tedavi seçeneği bulunmaktadır. Çene cerrahisi ve akabinde devreye giren plastik cerrahi ile alt çene geriliği tedavi edilebilir.
Erken dönemlerde çeşitli kötü alışkanlıklara bağlı olarak meydana gelmiş olan alt çene ileriliği tedavisi basit alışkanlık kırıcı apareylerle yapılır . Büyüme sonlanmışsa ve uzlaşma (compromise) tedavisiyle düzeltilemeyecekse ortognatik cerrahi yöntemler kullanılır.
Örnek olarak alt çene ileriliği, alt çenenin geride olması veya üst çenenin önde olması küçük yaşlarda "ortopedik tedavi" ile düzeltilebilir. Yalnız dişlerin düzeltilmesi ise "Ortodontik tedavi" ile elde edilir, fakat çoğu zaman ortopedik tedavi ve ortodontik tedavi birlikte yürütülür.
Bazı ağır vakalarda diş hekiminiz ortognatik çene cerrahisi önerebilir. Bu prosedür, alt veya üst çenenizin ayarlanmasını veya yeniden konumlandırılmasını içerir ve genellikle diş teli (braket) gibi ortodontik düzeltmeler ile birlikte kullanılır.
İlgili 33 soru bulundu
Botoks ameliyatsız bir yöntemdir. Cerrahi operasyon gerekmediği için zahmetsizdir ve tedavi konforu üst seviyededir. Botoks uygulamasında hem yumuşak doku hareketleri hem de mimik efektleri planlanır. Böylelikle kas spazmları çözülür ve yüz hareketleri sırasında daha dengeli ve daha uyumlu bir görünüm elde edilir.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Hastanın çene yapısından dolayı fiziksel zorluk yaşıyor olması ya da fiziksel görüntüsü nedeniyle hoşnutsuz olması durumlarında ortodontiste başvurması önerilir.
Alt çene gelişim geriliği istenmeyen birçok durumun oluşmasına sebep olur. Çoğu hasta ya da velisi estetik görünüş bozukluğu nedeniyle kliniklerimize tedavi amacıyla başvurmaktadır. Ancak alt çene geriliği estetik dışında konuşma ve çiğneme fonksiyonunda bozukluklara da yol açmaktadır.
Eğer hasta 9 yaşından küçükse hareketli aygıtlar kullanılarak alt çene eğriliği tedavi edilebilmektedir. 9 yaşını geçen hastaların tedavisi ise büyüme gelişimim tamamlanmasına kadar beklenir, akabinde ameliyat ile yapılır.
Alt çene geriliği farklı nedenlere bağlı olarak yaşanabilir. Bebeklik ya da çocukluk dönemlerinde yaşanabilecek olan travmalar, doğum sırasında yaşanan durumlar, ileri ki yaşlarda görülen sorunlar ya da genetik durumlar gibi nedenler alt çenede geriliğin oluşmasına etki edebilmektedir.
Çenenin törpülenmesi ile genişlik daraltılır ve hastanın yüzüne uygun çene hattı elde edilir. Çene ucu törpüleme operasyonu genellikle genel anestezi altında uygulansa da bazı kişilerde lokal anestezi ya da sedasyon ile uygulanmaktadır. Bu işlem ile kişinin çene hattı daraltılmaktadır.
Ortodonti tedavisi; dişlerdeki konum bozukluklarını diş telleri ile belirli bir periyotta düzelten diş hekimliği tedavisi olarak bilinir. Ortodonti tedavisi bununla birlikte çene kemiklerinin kafa kaidesine ve birbirlerine göre olan konum bozuklukluklarını da düzeltir. Ortodonti tedavisi aslında çene ortopedisidir.
Çene Ameliyatı Hangi Yaşta Yapılır? Erken yaşlarda yapılan kemik ameliyatlarında, kemik gelişimi etkilenebileceği için genel olarak çene ameliyatları da 18 yaşından sonra yapılır.
Yemek yemek, konuşmak ve esnemek gibi günlük aktiviteleri kısıtlayan ve ağrıya neden olan çene eklemi rahatsızlığının en önemli nedenleri arasında diş sıkma- gıcırdatma ve stres bulunuyor.
Çene ameliyatı fiyatları 2022 yılında tek çene olarak yapıldığında 8.000 TL ile 12.000 TL aralığındayken, çift çene ameliyatı fiyatları 12.000 TL ile 16.000 TL fiyat aralığındadır. Ortognatik cerrahi fiyatları, hastanın kapanış bozukluğuna ve rahatsızlığının derecesine bağlı olarak belirlenmektedir.
Alt çenede büyüme, zamanlama yönünden üst çenedeki büyüme ile paralel olmakla birlikte alt çe- nede sagital yön büyümesi üst çeneden daha fazla ol- maktadır. Alt çenede büyüme kızlarda mensturasyonu takiben 2-3 yılda (14-15 yaş) erkeklerde ise ortalama 18 yaşında tamamlanmaktadır20.
Büyüme gelişiminin devam ettiği hastalarda ortodonti tedavisi ile diş teli uygulanarak çene ileriliği ve geriliği gibi sorunlar giderilebilir.
Çiğneme, ısırma, yutkunma, konuşma bozuklukları çene geriliği belirtileri olarak kabul edilebilir. Çene geriliği olan kişiler yemek yeme ve konuşmada sorun yaşarlar, çenelerinde ve çene eklemlerinde ağrı yaşayabilirler. Bazı durumlarda alt ön dişler üst damakla temas eder. Bu durumda diş etlerinde deformasyon gözlenir.
Türkiye'de çene ucu törpüleme fiyatları 2023 yılında tek çene 10.000 TL ile 15.000 TL civarında, çift çene ameliyatı fiyatları ise 15.000 TL ile 30.000 TL fiyat aralığında değişmektedir.
Çene bölgesine yapılan cerrahi müdahaleler genelde estetik amaçlı yapılır. Bunun dışından orotdontisler ile de yapılan zorunlu işlemler olabilir. Fakat ben 2014 yılı itibari ile bir devlet kurumunda çalışmadığım için bir devlet desteği ile bu ameliyatı yapmam söz konusu değildir.
Pek çok insanda görülebilen çene ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor. Stres, dış sıkma, sürekli aynı tarafla çiğnemek, sakız çiğneme ya da kalem ısırma benzeri sebeplerden dolayı çene ağrısı oluşabiliyor.
İdeal çene pozisyonu burun tabanından, aşağı doğru çizilen dik hayali bir çizginin 2-3 mm gerisinde olmalıdır 2-3 mm den daha fazla geriye sapmalar zayıf çene, tersi de kuvvetli çene olarak kabul edilir.
Dişler, doğru konuşmayı sağlamak için önemlidir ve eksik dişler, konuşma bozukluğuna yol açabilir. Özellikle ön dişlerin eksikliği, “f”, “v” veya “s” gibi sesleri doğru bir şekilde oluşturmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, diş kaybı, kişinin özgüvenini de etkileyebilir ve sosyal hayatında olumsuz bir etki yapabilir.
Eğer iskeletsel bir bozukluğunuz yoksa çarpık, yamuk, ayrık dişleriniz ortodonti tedavisi ile her yaşta düzeltilebilir. Çapraşıklık vakalarında diş teli uygulanması gerekir. Bunlar metal braketler, porselen (şeffaf) braketler, lingual braketler, şeffaf plaklar veya telsiz tedavi yöntemi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri