Sigara kullanmayanlarda ise hastalığın nedenleri arasında, hava kirliliği, endüstriyel toz ve küllere maruziyet, kronik astım, kistik fibroz, kronik akciğer enfeksiyonları sayılabilir.
Alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık görülen semptomu öksürüktür. Ancak daha şiddetli vakalarda hastalarda mukus öksürmeye neden olabilir ve bazıları nefes darlığı, hırıltılı solunum ve göğüste sıkışma hissi yaşayabilir.
Bakteriyel, mantar veya viral kaynaklı olabilen bu hastalık iyi bir bakım ile üç hafta içerisinde iyileşebilir.
Pneumoniae, B. Pertussis gibi etkenler düşünülüyorsa o zaman makrolid ( klaritromisin, eritromisin) veya azalid grubu (azitromisin) antibiyotikler başlanabilir. Kış aylarında influenza epidemilerinde, semptomları başladıktan sonraki 48 saat içinde oseltamivir, amantadin, rimantadin kullanılabilir.
Sonuç olarak bu üç yıllık dönemde alt solunum yolu örneklerinden en fazla balgam örneği gönderilmişti. En sık izole edilen bakteriler A. baumannii, P. aeruginosa, K. pneumoniae, E. coli ve S. aureus idi.
İlgili 28 soru bulundu
Bu amaçla ağrı kesici/ateş düşürücü ilaçlar,boğaz sprey/gargaraları,burun tıkanıklığını gidermeye yönelik ilaçlar kullanılabilir. Ayrıca yatak istirahati de önerilebilir. Eğer viral enfeksiyonun üzerine bakteri ile oluşmuş bir enfeksiyon gelişmemişse antibiyotik kullanılması önerilmez.
Alt solunum yolları, soluk borusu (trachea), bronşlar (bronchi) ve respiratuar bronşiollere kadar olan yani havayı akciğer içine ileten bölümlerden oluşur.
Aynı zamanda yatak istirahati, bol sıvı ve burun açıcı ilaçlar, öksürük kesici ilaçlar, şuruplar, boğaz pastilleri uygulır. Bazı durumlarda bu tedaviler yeterli olmayıp hastalık üst solunum yollarından yani burun ve boğazdan akciğere inebilir ve akciğerde zatürree yapabilir.
Yetişkinlerde üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtileri burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık, hafif ateş, baş ağrısı ve halsizlik gibi semptomlar içerir. Bu enfeksiyonlar genellikle bulaşıcıdır ve kişiden kişiye öksürük veya hapşırık sırasında yayılabilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin çoğu uygun ilaç ve iyi hijyen ile bir hafta içinde iyileşiyor. Tedavi edilmeyen vakalar ise otitis media, bronşit, pnömoni ve menenjit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor.
Küçük hava yollarının inflamatuvar obstrüksiyonu sonucu olan sık bir alt solunum yolu hastalığıdır. Öksürük, nezle, hafif ateş ile başlar. Ekspiratuvar wheezing, hırıltı, takipne, hava hapsi, retraksiyon, hipoksemi ve hiperkapni ile solunum yetmezliğine ilerleyebilir.
Enfeksiyon kendisini bebeklerde ateş, uyumada zorluk, huzursuzluk hissi ve burun tıkanıklığı ile gösterirken, bazı durumlarda kusma ve ishale de yol açabilir.
Tedavi edilmezse ne olur? Üst solunum yolundan başlayan infeksiyon alt solunum yoluna geçer ve zatürreye neden olur. Zatürre (pnömoni) çok daha ciddi bir hastalıktır. Uygun tedavi edilmezse durum daha da ciddileşir.
Hastalığa virüsler yol açıyor ve damlacık yoluyla yani hapşırma ya da öksürme sırasında ortama yayılan tükürük parçacıkları nedeniyle meydana geliyor. Bu damlacıklar hem ortama yayılıyor hem de eller ve eşyalar üzerine bulaşarak, temas yoluyla geçiş yapıyor.
Solunum sistemini oluşturan organlardan gırtlak altı bölge, soluk borusu ve akciğerler alt solunum yollarını oluşturur. Akciğerlerimiz, solunum sisteminin oksijen ve karbondioksit değişiminin yapıldığı yerdir.
Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları
Genel olarak inatçı öksürük, solunum kaslarının zorlanması, göğüste ağrı, akciğerlerde iltihaplanma sonucu solunum güçlüğü gibi belirtiler, akciğer üşütme belirtileri arasında yer alır. Hastalığın ilerlemesi sonucu pnömoni (zatürre) ortaya çıkabilir.
Boğaz enfeksiyonu streptokok kaynaklı ise hekim, hastalarına penisilin ya da amoksisilin gibi antibiyotikler reçete edebilir. Bazı hastaların penisilin alerjisi olduğu durumlarda penisilin yerine klindamisin denilen antibiyotik kullanılabilir.
Burun delikleri (nares) ile cartilago cricoidea arasında kalan kısım (burun, pharynx ve larynx) üst solunum yollarını oluşturur. Alt solunum yolları ise trachea, bronş (bronchus) ve akciğerlerden meydana gelir.
Gırtlak (Larinks), soluk borusu (trakea) ve akciğerler (Pulmones) alt solunum yolu organlarıdır. Solunum sisteminin son organları göğüs boşluğu içerisinde yerleşmiş olan akciğerlerdir. Tabanı aşağıda tepesi yukarıda koni şeklindedirler. Alt kısımda diyaframın üzerine oturur.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları (ÜSYE), genellikle virüsler veya bakteriler tarafından tetiklenen solunum sistemine ait enfeksiyonlardır. Influenza, Koronavirüs gibi virüsler, genellikle burun, boğaz, sinüs ve bronşları etkileyerek ÜSYE'ye neden olur.
Bakteriyel enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Viral enfeksiyonlara karşı antibiyotikler etkili değildir; bu tür enfeksiyonların tedavisi semptomlara yönelik olabilir. Mantar enfeksiyonlarına antifungal ilaçlar, parazit enfeksiyonlarına ise antiparaziter ilaçlar kullanılır.
Alt solunum yollarınız iltihaplanmıştır.
Nefes borusu sonunda iki bronşa ayrılır. Bronşlar akciğere açılır. Bu sırada bronşlar dallanmaya devam eder ve giderek küçülür. Alt solunum yollarındaki iltihaplanma çeşitli şikayetlere neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri