Su sıcaklığının kaynama noktasına ulaştığı değerlerde bile mikrobiyal yaşam varlığını sürdürmektedir. 65 Co'nin üzerinde yalnızca prokaryotik yaşam formları bulunmasına rağmen, daha yüksek sıcaklıklarda sadece Bacteria ve Archaea'nın bazı grupları varlığını sürdürebilmektedir. [1].
Bir ürünü 100 dereceye kadar ısıtırsak bir çok mikroorganizma ölür ancak sporlar kalabilir. Bunun önüne geçmek için tekrarlayan süreler ile kaynatma yapılabilir.
Psikrofilik mikropların çoğu 30-35 °C' de, mezofillerin ekserisi 65 °C' de 20-30 dakikada, termofiller ise 80-90 °C' de tahrip olurlar. Sporlar 100-110 °C' de ve bütün mikroorganizmalar da rutubetli sıcaklıkta 120 °C' de 15-20 dakika içinde ölürler (sterilizasyon).
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Evet Bakteriler çok soğuk ortamlarda ve çok sıcak ortamlarda yaşayabilirler.
Bakterilerin çoğu kalın bağırsakta yer alıyor. Emar taramalarında elde edilen bilgilere dayanarak ortalama bir insanın bağırsak hacmi hesaplanıyor. Bir gram dışkıda 90 milyar bakteri bulunduğundan yola çıkarak vücuttaki toplam bakteri sayısının 38 trilyon civarında olduğu tespit ediliyor.
İlgili 35 soru bulundu
Bakterileri öldüren ya da inhibe edebilen mikroorganizma ve bitki metabolizması ürünleri olan kimyasal maddelere antibiyotik deniyor yani antibakteriyel ilaçlar. Şimdi bunlardan ilk grubu oluşturanlar yani hücre duvar sentezini bozarak etki edenler: penisilin, sefalosporin, basitrasin, vankomisin, aztreonam...
Enerji ve Karbon Kaynağı: Bakterilerin çoğu organotroftur, enerjilerini organik bileşiklerden (şekerler, aminoasitler) alırlar. Bazı bakteriler litotroftur, enerjilerini azot-demir-sülfür içeren inorganik maddelerden sağlarlar.
En iyi çoğaldıkları sıcaklık 20-45°C arasındadır.
Bakterilerin canlı kalmasına ve üremesine izin veren en uygun sıcaklık aralığı (7.2°C ile 60°C)'dir. Ancak (15.5-48.8°C) sıcaklık aralığı, bakterilerin çok hızlı ürediği ve bazılarının da toksin üretmesi nedeniyle “EN TEHLİKELİ BÖLGE” olarak adlandırılmaktadır.
Sıvı Ortamda Üreme
Mikroorganizmalar optimal koşulları içeren sıvı ortamlarda, katı besi yerlerinden daha çabuk ürerler. Üremenin hızı, mikrop türüne özgü genetik bir karakter olmakla beraber, besi yerinin bileşimi ve çevresel koşullarla da yakından ilişkilidir.
Bakterileri sporları ultraviyole radyasyona, kurumaya, yüksek sıcaklığa, aşırı donmaya ve kimyasal dezenfektanlara dayanıklıdır. Bu dayanıklılık nedeniyle, bakteriler bu hareketsiz aşamada olağanüstü uzun yaşayabilir.
EV AKARLARI VE BAKTERİLER 60 DERECEDE YOK OLUYOR
Proteinden oluşan bu canlıları yok etmenin en etkili yolu ise, yüksek ısı uygulamak. LG “Steam” özelliğine sahip çamaşır makineleri, tamburun tamamına, ev akarlarını yok etmek için optimal ısı olan 60 derecede buhar veriyor.
Mikropların üremesi için sıcağa ihtiyaç vardır. 4 ile 18 derece arasındaki sıcaklıklarda mikroorganizmalar üreyemezler ya da çok yavaş ürerler. Mikropların üremesi için en uygun sıcaklık 5 ile 65 derece arasındadır.
'Ne kadar yüksek ısıda yıkarsam o kadar iyi temizlenir' inanışı, tamamen gerçek dışıdır. Özellikle beyaz çarşaflarda hemen herkes kaynar suda mikropların öleceği gibi bir yanılsamaya kapılır ancak size zararlı olan mikroplar 40-60 derecelik programlarda da yok olur.
Ayrıca, bakteriler çok hızlı üreyebilirler, bazıları 20 dakikanın altında ikiye bölünerek çoğalabilirler. Hatta tek bir bakteri 24 saatte 8 milyar bakteri üretebilir. Sıcak soğuk demeden hayatlarına devam edebilirler; bazı bakteriler -100 derecede yaşayabilirken, bazıları 100 derecenin üstünde bile yaşayabilir.
Üreme ısısı, 10-45 °C olmakla birlikte, optimal üreme ısısı 37 °C; spor oluşumu için gerekli minimum sıcaklık -1 °C, maksimum sıcaklık 59 °C ve optimum sıcaklık ise 30 °C'dir (Logan ve Rodríguez- Díaz 2006).
Yeryüzündeki her ortamda bakteriler mevcuttur. Toprakta, deniz suyunda, okyanusun derinliklerinde, yer kabuğunda, deride, hayvanların bağırsaklarında, asitli sıcak su kaynaklarında, radyoaktif atıklarda büyüyebilen tipleri vardır.
Kış hastalıklarına neden olan mikroorganizmalar soğuk havada yaşamlarını sürdüremezler. Diğer yandan kar yağdıkça havadaki kirliliği de beraberinde yeryüzüne indirerek daha temiz bir havanın oluşmasını sağlar.
EHEC vücut sıcaklığımız olan 37 derecede en hızlı ürer, 70 dereceye kadar sıcaklığa dayanabilir, asidik ortamlarda hayatta kalabilir. Yiyecekler 70 derecenin üzerine çıkacak şekilde pişirildiğinde EHEC ölmektedir.
ET MİNİMUM 70-72 DERECE PİŞİRİLMELİ
Zararlı bakteri ve virüsler bu sıcaklıkta kaybolacaktır.
En yaygın kullanılanlar ise etil alkol ve izopropil alkoldür. Alkollerin bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etkili olduğu söyleniyor. Ancak dirençli olan bakteri türleri üzerinde kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Alkol miktarı hacmi %50'nin altında ise, mikroplar üzerindeki öldürücü etkisi de oranda düşüyor.
Bakterilerin bir grubu üremeleri için mutlak oksijen varlığına ihtiyaç duyarken, bir kısmı için ortamda hiç oksijen bulunmaması gereklidir. bakteri ise düşük miktardaki oksijen varlığında üreyebilir. Ototrof ve heterotrof bakteriler için karbondioksit hayati önem taşır. 'li ortamda üremeleri daha kolay olur.
40 saat içerisinde, kafalarımıza kadar bakteriye gömülmüş olurduk ve birkaç gün içerisinde Gözlenebilir Evren'in tamamı bakteriler ile dolardı (uzay boşluğunda yaşayabileceklerini varsayarsak).
Bakteriler belirli bir boya kadar uzadıktan sonra eşeysiz üremeye başlarlar. Yani ikili bölünme ile ürerler. Bakterilerin büyüme hızı ve üremesi hızlı bir şekilde olmaktadır. Bir hücre bölünmesi ile birlikte iki ayrı yavru bakterinin oluşması sağlanır.
Uygun koşullarda bulunan bakterilerin son derece hızlı bir şekilde üreyip büyüdüğü görülür. İkili bölünme yoluyla üreyen bir bakteri topluluğunun sayısı genelde 10 dakika içerisinde iki katına çıkabilir. Hücre bölünmesi yoluyla üreyen iki bakteri hücresinin birbiri ile aynı olduğu bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri