Diğer bir sınıflandırmaya göre değişkenler zaman değişkeni, mekan değişkeni ve maddesel değişkenler olmak üzere üçe ayrılır. Eğer bir değişkenin almış olduğu değerler zamana göre belirleniyorsa zaman değişkeni, mekana göre belirleniyorsa mekan değişkeni, bunların dışında kalıyorsa maddesel değişken olarak adlandırılır.
Nicel değişkenler sayısal olarak ifade edilebilen değişkenlerdir. Nitel değişkenler ise sayısal olarak ifade edilemeyen ancak değişken olarak var olan değişkenlerdir. Yaş nicel değişkene örnek verilebilirken meslek nitel değişkene örnek olarak gösterilebilir.
Değişkenler yapısal anlamda sayısal ve kategorik değişkenler olmak üzere ikiye ayrılırlar: Sayısal değişken: Ölçülebilen, üzerinde aritmetik işlemler yapılabilen ve nümerik olarak ifade edilebilen veri tipidir. Boy, kilo, yaş ve hava sıcaklığı sayısal değişkenlere örnek olarak verilebilir.
iki değişken arasındaki ilişkinin, iki değişken arasındaki nedensel bir ilişkiden değil; her iki değişkeni etkileyen bir ortak değişkenden veya değişkenlerden birinde değişime neden olan bir başka değişkenden kaynaklanma durumu.
Diğer bir sınıflandırmaya göre değişkenler zaman değişkeni, mekan değişkeni ve maddesel değişkenler olmak üzere üçe ayrılır.
İlgili 28 soru bulundu
Değişken adları içinde nokta, alt çizgi ve $, # ve @ karakterleri kullanılabilir. Örneğin, A._$@#1 geçerli bir değişken adıdır. Değişken adları nokta ile başlayamaz ya da bitemez. Nokta ile başlayan adlar geçersizdir; nokta ile biten adlar, komut sonlandırıcısı olarak yorumlanabilir.
Bağımlı değişken diğer değişkenlerden etkilenir yani bağımsız değişken bağımlı değişkeni etkiler. Bağımlı değişken, başka bir değişkendeki değişikliklere yanıt olarak değişen bir şeydir. Bağımsız değişken (Independent Variable): Bağımlı değişkeni etkileyen değişkendir. Yani doğrudan ortaya çıkacak olan sonucu etkiler.
Örneğin, öğrenci başarısızlığı üzerine yapılan bir araştırmada öğrenci başarısı" (başarı ve başarısızlık ya da düzeyleri olarak) bağımlı değişkendir;nedeni ve niçini bilinmek istenen değişkendir.Bağımlı değişken, genellikle "Y" harfi ile gösterilir.
Bir durumdan diğerine, gözlemden gözleme farklılık gösteren özelliklere “değişken” adı verilir.
Zeka puanı, yaş, hız, uzunluk ve ağırlık ölçüleri birer nicel değişkendir. olarak da bilinir. Cinsiyet, medeni durum, tür, meslek gibi değişkenler nitel değişkenlerdir. Nitel değişkenler bireyleri ya da nesneleri diğerlerinden ayrılan özellikleridir ve böylece bir sınıflama sağlar.
Matematikte, değişken, sık sık bilinmeyen bir niceliğin (potansiyel değişiminin) tanımlanması için; bilgisayar biliminde ise, niceliğin depolanabileceği bir yer, alan ifade eder. Değişkenler, sıklıkla bilinen ve sabit olan değerlerle mukayase edilir.
Değişken, program yürütmesi sırasında değeri değişebilen adlandırılmış bir veri öğesidir. Bir değişken adı, bir Tanıtıcının adlandırma kuralını (alfabetik karakter, sayısal karakter ve altçizgi) izlemelidir. Tek bir bildirgede birden çok değişken tanımlandığında, ad virgülle ayrılmalıdır.
Bir bağımsız değişken, bir deneyde değiştirilen miktarı temsil eden bir değişkendir. Genelde, bir denklemdeki bağımsız değişkeni temsil etmek için değişkeni kullanılır.
Eğer değişkenin özelliği sınıflandırılıyorsa nitel değişken denir. Değişkenler aldıkları değerlere göre sürekli veya süreksiz olarak sınıflandırılır. Süreksiz değişkenler, ölçülen özellikle ilgili sadece sınırlı sayıda değer alır.
Değişken: İlk biçimiyle kalmayıp yeni değerler ya da biçimler alabilen ifade ya da nesnelerdir. – Su 100 °C'de kaynar. Suyun kaynama derecesi sabittir.
Bağımlı değişkenler, bağımsız değişkenlere tepki olarak değiştiği gözlenen değişkenlerdir. Bağımsız değişkenler ise bağımlı değişkenlerde bir değişime neden olmak için bilinçli veya kasti bir şekilde manipüle edilen değişkenlerdir.
Farklı kağıt havlu markalarını karşılaştırıp en çok sıvı tutan kağıt havluyu bulmak istiyorsanız; kağıt havlu markası bağımsız değişkeni oluştururken, kağıt havlunun emdiği sıvı miktarı ise bağımlı değişkendir. Bağımsız değişken örneklerinden bir diğeri ise lamba deneyidir.
nedir ? Bağımsız değişken bizim değiştirdiğimiz değişkendir. Bağımlı değişken ise bizim değiştirdiğimiz değişkenden etkilenen, bağımsız değişkene bağlı olarak değişen değişkendir. Kontrollü ve sabit tutulan değişken ise kontrolümüzde kalan, miktarı değişmeyen değişkenlerdir.
Bağımlı değişken araştırmacının manipüle etmediği, bağımsız değişkene bağlı olarak ortaya çıkan ve araştırmanın sonucu durumunda olan değişkendir.
Bağımlı değişken; İnsan kontrolü altında yaşanan değişkenlikten etkilenen ve buna bağlı olarak değişen değişkenlik olarak nitelendirilir. Burada bağımlı değişken ile beraber herhangi bir durumu insan kontrolü altında değiştiği düşünülmektedir.
Bağımlı değişken (etkilenen): bağımsız değişkene bağlı olarak değişiminin araştırıldığı değişken. Bağımsız (etki eden) değişken: araştırmada etkisinin olup olmadığı araştırılan değişken. Bağımlı değişken (etkilenen): bağımsız değişkene bağlı olarak değişiminin araştırıldığı değişken.
Bağımsız değişken genellikle deneyin kontrol edildiği değişkendir. Örneğin, bir araştırmada bir ilacın etkisini incelemek istediğinizi varsayalım. Bu durumda, ilaç bağımsız değişkendir, çünkü bu değişkeni denetleyebilirsiniz. Deney grubuna ilaç verirken, kontrol grubuna ise ilaç vermezsiniz.
Değişken isimleri büyük ve küçük harf duyarlıdır. Değişken isimlerinde ilk karakter bir sayı olamaz. Değişken isimlerinde JavaScript etiketleri kullanılamaz. Değişken isimlerinde sayı, harf, alt çizgi ve dolar işareti kullanılabilir; boşluk, noktalama işareti veya sembol kullanılamaz.
SABİT; ilk değerini koruyan değişmeyen veriler ve nesnelerdir. Örneğin; TC kimlik numarası her insan için sabit bir veridir. Pi sayısı ise evrensel olarak sabit bir değerdir. DEĞİŞKEN; ilk anda başlangıç değeri alabilen ve süreç içinde değerleri değişebilen veriler ve nesnelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri