Altın çileğin dış koruyucu kabuğu yenmez. Kabuğundan çıkarılarak tüketilen altın çilek, parlak sarı ile turuncu renktedir ve olgunlaştığında tatlılaşır.
Kilo vermeye yardımcı özelliğiyle bilinir. Diyabet (şeker) hastalarına faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Antioksidan açısından zengindir. Kalp, verem, idrar yolu rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olarak önerilir.
Vitamin ve mineral desteği sağlar
Altın çilek A, B1, B2, B3 ve C vitamini ile demir, kalsiyum, fosfor, potasyum gibi önemli mineralleri içerir. Vitamin ve mineral desteği sağlamak için lezzetli bir alternatiftir.
Physalis peruviana
Altın çileğin anayurdu Güney Amerika'dır, yetiştiği bölgeler arasında Venezuela, Bolivya, Kolombiya, Ekvador ve Peru yer almaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Saklama Koşulları ve Kullanımı
Verita Altın Çilek, buzdolabında saklanmalıdır.
Altın çileğin besin değeri çiğken de yüksektir. Bu yüzden meyve şeklinde tüketilebilir. Tatlı ve ekşimsi tadı ile lezzetli bir yiyecektir.
Altın çilek, dünyada en yüksek lif miktarına sahip bir meyvesidir. Altın çilek kilo kaybı sağladığı için özellikle zayıflamak isteyenler tüketebilir. Altın çilek yüksek miktarda antioksidan içerir. Altın çilek insülin direncini düzenlediği için diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir.
Hasat edilen altın çilek, 15'er adet şeklinde 100 gramlık ambalajlara yerleştiriliyor ve paketi 40 TL'den satışa sunuluyor. Kilogram fiyatı ise 400 TL'yi buluyor. Şubat ayı sonunda başlanan altın çileğin hasat süreci haziran ayı sonuna kadar devam ediyor. 1 dönümde ise ortalama 4 ton altın çilek elde edilebiliyor.
* Çileklerde bolca bulunan antioksidanlar, kan pıhtılarının oluşmasını önleyerek felce karşı koruma sağlar.
Meyve olarak da tüketilen altın çilek hem güzel bir görünümde hem de oldukça lezzetlidir. Altın çilek zayıflamak isteyenlerin tüketmesi gereken bir besindir. Özellikle meyve salatalarında, tatlılarda ve turtalarda da altın çilek rahat bir şekilde kullanılabilir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlı, mucize bitki olarak sunulan altın çilekle ilgili 27 Nisan 2011'de düzenleme getirdi. Yapılan açıklamada sadece 'meyve' olarak tüketimine izin verildiğini, 'takviye edici gıda' olarak üretim izni düzenlenmediğini bildirdi.
Kabızlık, en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Mevsiminde yenen çilek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı geçirir.
Güçlü antioksidan özellikler gösterdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirici bir etkide bulunuyor. Bu özelliğiyle vücudu hastalıklara karşı daha korunaklı hale getiriyor. Yine antioksidan özelliği sebebiyle altın çilek, kalp ve damar sağlığını koruyucu bir etki oluşturuyor.
Meyveleri oldukça değerli olan Altın Çilek kolaylıkla tohumdan yetiştirilebilen çok yıllık bir bitkidir. Anavatanı Güney Amerika'da 300-2.500 metre rakımda yetişir.
Akdeniz koşullarında Ağustos dikimlerinde Mart-Nisan'da hasat yapılır. Genelde tek yıllık yapılır, soğuk bölgelerde 2-3 yıl verim alınabilir, buralarda dikim Haziran-Temmuz'a kayar. Dikimden hemen sonra çıkan çiçekler koparılır. 2- Sonbahar- Kış dikimleri: Genellikle taze kol fideleri kullanılır.
Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekle birlikte en önemli özelliği çorak topraklarda da verim verebilmesidir. Altın çilek, büyüme aşamasında suya normalden fazla gereksinim duyar.
Kalori: 74. Karbonhidrat: 15,7 gram. Lif: 6 gram. Protein: 2,7 gram.
Günlük C vitamini ihtiyacımız yaklaşık 60 – 75 mg'dır. 1 porsiyon yani 10-12 adet çilek 90 mg C vitamini içerir ve günlük C vitamini ihtiyacımızı fazlasıyla karşılar. Çilek içerdiği tüm bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve inflamasyonu azaltmaya yardımcı oluyor.
GÜVEY FENERİ (ALTIN ÇİLEK)
' dır. Çiçekleri sarı renkli olan bitkinin meyveleri oldukça gösterişli taç yapraklar (kaliks) içinde yer alır. Meyveleri çepeçevre saran kaliks sararıp tül görüntüsünü alarak fener izlenimini vermektedir. Güvey feneri ismi buradan gelmektedir.
Birkaç yıl yaşar. Kış soğuklarına dayanıklılığı kültivarlarına göre -1C derece ile -9C derece arasında değişir. Kışın donup ölmezse yapraklıdır ve gelişmeye devam eder. İyi bir verim en fazla 3 yıl boyunca mümkündür.
Her ne kadar seracılık sayesinde artık her mevsim bu meyveye ulaşılabildiği gözlense de yaz aylarında olduğu gibi lezzetli olması mümkün değildir. Bu sebeple çileği mevsiminde almak ve doğru şekilde dondurucuya koyarak her mevsim aynı lezzette ulaşmak mümkündür.
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri