Altın Çilek Nedir? Asıl yurdu Güney ve Orta Amerika olan altın çilek, bir tür meyvedir. İnka eriği, kaz üzümü, yer kirazı, pelerinli Bektaşi üzümü gibi isimlerle anılmaktadır.
Altın çilek domates ailesine ait bir meyvedir. Yuvarlak şekilli, büyükçe bir misket ebatlarında olan olgunlaşmış bir altın çilek, adından da anlaşılabileceği gibi parlak bir sarı renge sahip olur. Oldukça tatlı olan olgunlaşmış altın çileğin içi küçük çekirdeklerle doludur. Kabuğu soyulduktan sonra tüketilebilir.
Altın çilek, orta kısmı kahverengi, sarı çiçeklere sahip bir meyvedir. İnka eriği olarak da bilinen altın çileğinin ana yurdu Güney Amerika'dır. Altın çilek yetiştiren önde gelen ülkeler; Venezuela, Bolivya, Kolombiya, Ekvator, Peru'dur. Altın çilek olarak bilinen meyvenin diğer isimleri; yer kirazı, güney feneridir.
Çilek (Fragaria), gülgiller (Rosaceae) familyası içinde yer alan bir bitki cinsi ve bu cins içinde yer alan türlerin meyvelerinin ortak adıdır.
Osmanlı Çileği - Zonguldak
Osmanlı çileği Karadeniz Ereğli'nin en önemli simgelerinden birisidir. Orta boy, oval, rengini akşam güneşinden aldığı söylenen, zengin aromalı ve güzel kokulu Osmanlı çileğinin Ereğli'deki macerası 1900'lerin başına uzanıyor.
İlgili 18 soru bulundu
18. yüzyılda Frezier adlı bir Fransız asker, görevli olarak Şili'ye gönderilir. Dönüşünde ilk kez bu ülkede yediği ve tadına doyamadığı küçük kırmızı renkli bir meyveyi, yani çileği Fransa'ya getirir. Oradan tüm dünyaya yayılan çilek, gülgiller familyasından geliyor.
Altın çilek nedir? İnka eriği olarak da bilinen altın çilek, dünya üzerinde en çok Güney Amerika, Afrika, Hindistan ve Endonezya'da yetiştirilen özel bir bitki. "Golden berry" olarak da anılan bu bitkinin giderek popüler hale gelmesinin sebebiyse tabii ki muazzam lezzetteki meyveleri!
Tarım ve Köyişleri Bakanlı, mucize bitki olarak sunulan altın çilekle ilgili 27 Nisan 2011'de düzenleme getirdi. Yapılan açıklamada sadece 'meyve' olarak tüketimine izin verildiğini, 'takviye edici gıda' olarak üretim izni düzenlenmediğini bildirdi.
GİRİŞ Çilek, üzümsü meyveler grubuna girmektedir. Meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek meyveleri, sofralık taze tüketimi yanında reçel, marmelat ve meyve suyu yapımında da yoğun olarak kullanılmaktadır. Çilek yüzeysel kök yapısına sahip otsu bir bitkidir.
Altın çileğin dış koruyucu kabuğu yenmez. Kabuğundan çıkarılarak tüketilen altın çilek, parlak sarı ile turuncu renktedir ve olgunlaştığında tatlılaşır. Karakteristik, hafif ekşi üzüm veya domates benzeri bir tada sahiptir.
Kalp, zatürree, diyabet ve idrar yolları enfeksiyonları. Altın Çilek kurusu artık kilo vermek isteyenlerin ve ünlülerin gözdesi oldu. Yüksek lifli özelliğiyle metabolizmayı hızlandıran çilek, içeriğindeki C, B1, B2 ve A vitaminleriyle de hastalıklara karşı siper oluyor.
Altın çileğe de düşük kalorisi, içerdiği besin öğeleri (vitaminler/mineraller) ve antioksidanlar nedeniyle 4-5 adedi geçmeyecek şekilde meyve porsiyonlarınız dahilinde yer verebilirsiniz.
Afrika'da, altın çilek yaprakları geleneksel olarak yaraları tedavi etmek için alçı olarak kullanılır ve bitkinin farklı kısımları ishali tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca Türkiye'nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde, özellikle de Isparta'da yetişir.
Ülkemizde Mersin başta olmak üzere Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda verimli bir şekilde yetiştirilen altın çilek bitkisini evinizde yetiştirmek isterseniz ekim için en ideal zaman olarak ekim ayını tercih edebilirsiniz.
Altın çilek, dünyada en yüksek lif miktarına sahip bir meyvesidir. Altın çilek kilo kaybı sağladığı için özellikle zayıflamak isteyenler tüketebilir. Altın çilek yüksek miktarda antioksidan içerir. Altın çilek insülin direncini düzenlediği için diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir.
GÜVEY FENERİ (ALTIN ÇİLEK)
' dır. Çiçekleri sarı renkli olan bitkinin meyveleri oldukça gösterişli taç yapraklar (kaliks) içinde yer alır. Meyveleri çepeçevre saran kaliks sararıp tül görüntüsünü alarak fener izlenimini vermektedir. Güvey feneri ismi buradan gelmektedir.
Altın çileğin besin değeri çiğken de yüksektir. Bu yüzden meyve şeklinde tüketilebilir. Tatlı ve ekşimsi tadı ile lezzetli bir yiyecektir.
golden gooseberry. Açık alan bahçe ve tarla yetiştiriciliğinden farklı olarak saksıda yetiştirmeye uygun geliştirilmiş, özel, bodur Altın Çilek tohumlarıdır. Çiçekleri sarı ve sarı-kahverengi gözlü olabilir. Ortalama 60-70 cm yükselen bitki, dışı dantel benzeri bir zarf içinde altın renkli yenilebilir meyveler verir.
Hasat edilen altın çilek, 15'er adet şeklinde 100 gramlık ambalajlara yerleştiriliyor ve paketi 40 TL'den satışa sunuluyor. Kilogram fiyatı ise 400 TL'yi buluyor.
Amerikalı bilim insanları, balık genini çileğe enjekte ederek mavi çilek ürettiler. Sadece buzlukta muafaza ediliyor. Tadı kırmızı çilekle aynı. Mavi çileğin fiyatı ise normal çileğin yaklaşık 5 ila 10 katı arasında değişiyor.
Çilek baharın ilk meyvesidir. Bu yüzden herkes, bu tatlı ve lezzetli meyve için baharı dört gözle bekliyor. Amerikalı bilim adamlarının keşfettiği Mavi Çilek'in tadı, kırmızı çilekle aynıdır fakat buzlukta saklanması gerekir.
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
İsrail'deki tarımla ilgili araştırmaların yapıldığı Volcani Enstitüsü'nde görevli araştırmacılardan Nir Dai, yerel 'Ilan' tipi çileğin normal çileklerin beş katı, 289 gram ağırlığında olduğunu söyledi. Dev çileğin boyu 18 santimetre, çapı ise 34 santimetre.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri