8.Benlik Bütünlüğü: Benlik, kendi içinde bir düzen ve anlam barındırmalıdır. Yaşamın acı, tatlı, olumlu, olumsuz, iyi, kötü tüm yönleri özümsenmiş olmalıdır.Olgun birey geçmişinden hayıflanmamalı, hatasıyla sevabıyla geçmişteki yaşantılarının tümüyle kendine ait olduğunu kabullenebilmelidir.
8.Gelişim Evresi: Benlik Bütünlüğü Karşısında Umutsuzluk (60+ Yaş) Psikososyal gelişimin son evresi olan 8. Evre huzur ve pişmanlık arasında bir çatışmayı doğurur. Kendini tamamladığına inanan ve bütünlük duygusu taşıyan kişiler geçmişinden pişmanlık duymayan ve önceki evreleri sağlıklı tamamlayan kişilerdir.
Ego bütünlüğü, bedendeki güç kaybı, bellekte zayıflama ve toplumsal açıdan da üretkenlik ve sorumlulukla ilgili kayıpların bir denge içinde bir arada tutulmasıdır. Umutsuzluk ise genellikle süreğen durağanlığın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.
Erikson'un psikososyal gelişim kuramının sekizinci dönemidir. 60'lı yaşlar ve sonrasını kapsayan geç ve ileri yetişkinlikte bireyin hayatını eksi ve artılarıyla gözden geçirmesi sonucunda, kazanım ve kayıpların bir değerlendirmesinin yapıldığı dönemdir.
Bireyin kendisiyle ilgili görüş ve algı biçimi olan benlik, doğumdan itibaren gelişmeye başlar. Burada temel faktör bireyin kendisi ve çevresiyle etkileşimidir.
İlgili 45 soru bulundu
Öz disiplin, özgüven ve benlik kavramı gibi benlikle ilgili birçok terim vardır, ancak herkesin ideal benliği ve gerçek rafı tarif etme şekli vardır. En yaygın çalışma alanları, gerçek ve ideal benliği içerir. Kişisel, sosyal ve profesyonel kimliğinizin bütünleşmesine benlik denir.
Benlik kavramının üç bileşeni vardır: öz imge, öz saygı ve ideal benlik. Kişinin kendini tanımlama şekli, kendine verdiği değer ve ne olmak istediği bu bileşenleri oluşturur. Öz imgeyi ve öz saygıyı şekillendiren birçok psikolojik ve sosyal etmen vardır.
Benlik, bireyin psikolojik ve fiziksel bütünlüğünü oluşturan, bireyi ayırt eden özellikler bütünüdür. Bir anlamda ben olmayla ilgili tüm düşünce, algı, motivasyon ve ilişkili duygularıdır. Birey kendini ayırt eden bu özellikleri benimser ve kimliğinde süreklilik hissi ona güven verir.
Özellikle batı toplumlarında ise bazı gençler kimlik kazanma çabalarında çıkmaza girince bu çabalarına bir süre ara verirler. Erikson bu süreci psikososyal moratoryum olarak tanımlamıştır. Günübirlik yaşama, boş vermişlik, vurdumduymazlık ve hedefsizlik, moratoryumun başlıca belirtisidir.
Kimlik karmaşası ise yaşadığımız çağın belirsizliğinin, çalkantısının, bocalamasının özellikle genç ve ergen üzerinde devam etmesi, toplumla ciddi uyumsuzluğun ortaya çıkması ve bunun neticesinde ise bireyin bir kimlik oluşturulamaması durumudur.
Freud'un psikanalize genel bakış: id (Alt benlik), ego (benlik), süperego (üst Benlik) Sigmund Freud daha sonra psikanalizin “yapısal kuram”ı olarak adlandırılmaya başlanacak olan Ego ve İd kitabını 1923 yılında piyasaya sürdü. Yapısal kuram, zihni üç birim ya da “yapıya” böler: İd, ego, süperego.
Ego-durumları (Benliğin üç hali)
İşte, Transaksiyonel Analiz, Eric Berne tarafından “Ebeveyn”, “Yetişkin” ve “Çocuk” olarak adlandırılan üç farklı “ego- durumu” (bazı kaynaklarda benlik durumu olarak da geçebilir) üzerine inşaa edilmiş.
İd (Alt Benlik)
İd, doğumdan itibaren var olan tek katmanı ifade eder. Kişiliğin bu katmanı bilinç altını oluşturur ve dürtüsel, ilkel, bazen mantıksız ve hayal odaklı davranışlardan oluşur.
7. Üretkenliğe Karşı Verimsizlik(Durgunluk)(30-65 yaş) 8. Benlik Bütünlüğüne Karşı Umutsuzluk(65 yaş ve sonrası) Erikson'un psikososyal gelişim kuramının, bizim çalışmamızla ilgili olan ilk beş dönemi aşağıda sırasıyla açıklanmıştır.
Bireyin kendisinin, ilgilerinin, yeteneklerinin, değerlerin ve yükümlülüklerinin farkında olmasına ve bu doğrultuda kendini algılayış biçimine benlik tasarımı denir. “Ben neyim?” sorusu benlik kavramını ortaya koyar. Yani bireyin sahip olduğu özbeni işaret eder.
Bireyin kendini algılama, değerlendirme biçimidir.Ben kimim sorusunun cevabıdır.
Gölgelenmiş Kimlik
Ailenin ve toplumun baskısı altında kalmış gölgelenmiş kimliktir. Aile ve etrafındaki bireylerin zorlamaları ile yetişir. Diyelim bir üniversite okuyacak olan kız kendi seçtiği bölüm yerine ailesinin seçtiği bölümü zorla okur.
Bu durumda borçlularla alacaklılar arasında bir anlaşma yapılarak borçların uzatılması işlemi de moratoryum olarak adlandırılır. Örneğin; dış borçlarla ilgili olarak Osmanlı İmparatorluğu 1875'te moratoryum ilan ediliyor ve 1881'de Duyun-i Umumi idaresi kuruluyor. Türkiye Cumhuriyeti de 1958'de moratoryum ilân etmişti.
Günümüzde sokak dilinde devletlerin batması ifadesiyle kastedilen şey savaşlar nedeniyle değil borçların ödenemez duruma gelmesi nedeniyle ortaya çıkan durumdur. Böyle bir durumun bir sonraki aşaması moratoryum ilanıdır.
Bireyin farklı alanlarda kendisi hakkında ne düşündüğü bir araya gelerek genel benlik algısını oluşturur. Örneğin, “ben iyi bir arkadaşım”, “ben öfkeli bir insanım”, “ben akademik alanda başarılı olabilirim, ama iş hayatında zorlanırım” gibi kişinin kendisi ile ilgili inanç ve görüşleri benlik algısının bir parçasıdır.
Kişinin tavır alışlarını, çevresini algılayışını, gösterdiği uyum tarzını ve tepkilerini "kişilik" başlığı altında topluyoruz. Kişiliğin bir alt yapısı ise, benliktir. Benlik, bireyin kişiliğine ilişkin kanıları kendini algılayış biçimi olarak özetlenebilir. Kişiliği yönlendiren, biçimlendiren bir öğedir.
Benlik çeşitleri
Benliğin tanımları farklı benlik türlerinin de açığa çıkmasına sebep olmuştur. Bunlardan bazıları bireysel benlik, kolektif benlik ve sembolik etkileşimci benliktir.
Benlik, bireyin kendisi hakkında edindiği bilinç, dış dünyanın doğrudan etkilerine açık olan dürtülerin kontrolünü sağlayan katmandır. Benlik kişinin kendisini ayrı bir birey olarak tanımlama deneyimidir. İnsanlardan gelecek olumlu tepkilere kişi kendine verdiği değeri koruyabilmesi için gerek duymaktadır.
Gerçek benlik kavramı; mutluluğa yönelik bireysel gelişmenin, sağlığın ve diğer insanlara duyulan gerçek sevginin kaynağıdır, ideal benlik ise, olumsuz değerlendirmelerle zarar görmüş benliktir ve mükemmel olmayı çabalamaktır (Mate, 1980; Akt: Akkoyun ve Ersever, 1989).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri