Altın çileğin anayurdu Güney Amerika'dır, yetiştiği bölgeler arasında Venezuela, Bolivya, Kolombiya, Ekvador ve Peru yer almaktadır.
Inka eriği olarak da bilinen altın çileğin ana yurdu güney amerika'dır. Altın çilek yetiştirciliği konusunda önde gelen ülkeler venezuela, bolivya, kolombiya, ekvator ve peru'dur.
Geçtiğimiz seneler içinde Türkiye'de de yetiştirme imkanı elde edilen altın çilek; Mersin'de yetiştirilmektedir. Ağustos ayından itibaren hasat için beklenir. Ekim ayı geldiğinde olgunlaşan altın çilekler toplanır.
Altın çilek sağlığı destekleyen besinler grubunda yer almaktadır. Bu meyve kan dolaşımını da hızlandırır. Güçlü bir antioksidan olarak bilinen altın çilek bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu lezzetli meyve genel olarak kansere karşı oldukça koruyucu olarak da bilinmektedir.
Hasat edilen altın çilek, 15'er adet şeklinde 100 gramlık ambalajlara yerleştiriliyor ve paketi 40 TL'den satışa sunuluyor. Kilogram fiyatı ise 400 TL'yi buluyor.
İlgili 16 soru bulundu
Altın çilek bitkisi, fide döneminde nemi sever, yetişme ve meyve olgunlaşma döneminde yüksek nemden hoşlanmaz. Nemli ortamlarda hastalıklar artar; ama kök çevresinin düzenli su almasını ister.
Açıklamada, altın çileğe mevcut yasal mevzuat çerçevesinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından, takviye edici gıda olarak üretim izni verilmediğinin anlaşıldığı ifade edilerek, “ Dolayısıyla, altın çilek meyvesini içeren tüm ürünler sahtedir ya da iddia ettiği etkiyi gösterme konusunda hiçbir güvenilir yanı yoktur ...
Kış döneminin uzun ve soğuk olduğu bölgelerde 1000 metre üzeri rakımda yetişmez. Oysa ılıman Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde 200-1800 metre arası rakımlarda gelişim gösterebilir. Kısa süreli +3 derecede donlara dayanabilen bitki, bu derecenin altında ölür.
Physalis peruviana
Altın çileğin anayurdu Güney Amerika'dır, yetiştiği bölgeler arasında Venezuela, Bolivya, Kolombiya, Ekvador ve Peru yer almaktadır.
Altın çileğe de düşük kalorisi, içerdiği besin öğeleri (vitaminler/mineraller) ve antioksidanlar nedeniyle 4-5 adedi geçmeyecek şekilde meyve porsiyonlarınız dahilinde yer verebilirsiniz.
Dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesi altın çileğin hasadı başladı. 1 dönümden ortalama 4 ton ürün veren meyve, üreticisine de güzel para kazandırıyor. Geçen yıl kilosu 150 TL olan altın çileğin kilosu bu yıl 400 TL'ye çıktı. Meyve, bir dönüm araziden üreticisine 1 milyon 600 bin lira getiri sağlıyor.
Bunun için küçük bir çimlendirme kabına toprağı koyun, üzerine tohumları yerleştirin ve tohumları tutacak az miktarda bir toprağı yeniden üzerine, çok bastırmadan ilave edin. Kabın üzerini bir poşetle kapatın ve güneş gören bir alanda bitkinin kısa sürede çimlenmesini sağlayın.
Şeker hastaları tarafından tüketilmesi önerilir. Şekeri dengeler. C vitamini ve mineral açısından zengin bir besindir.
Türkiye'de laboratuvar fareleri üzerinde yapılan bir vaka çalışmasında kilo kaybı için yoğun altın çilek kullanımının beyinde kanamaya ve yüksek tansiyona neden olabileceği bildirilmiştir.
Bakanlığı döneminde tropikal meyve yetiştirilmesi için çalışmalar yapan Kürşad Tüzmen'in çabalarıyla Mersin'de yılda 4 kez ürün alacak şekilde altın çilek üretiliyor.
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
Günümüzde Çilek Yetiştiriciliği
Günümüzde en çok tüketilen, bordomsu kırmızı renkli ve iri çeşidin anavatanı Amerika'dır. İki yaban çileğinin (Fragaria Virginiana – Fragaria Chiloensis) melezidir.
Bir diğer adı 'inka eriği' olan altın çilek (goldenberry) dünyanın her yerinde ılıman ve tropikal bölgelerde yetiştirilir hatta yabani olarak kendisi yetişir. Ant Dağları'nda 800-3000 metre rakımda kendiliğinden yetişebilmektedir.
Tohum Cenneti | Kokulu Çilek Tohumu | 15 TL.
Güney Amerika'da yetiştirilen ve halk arasında 'süper meyve' olarak adlandırılan 'altın çilek'in artık Karadeniz Bölgesi'nde de yetiştirildiğini belirten Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.
"Golden berry" olarak da anılan bu bitkinin giderek popüler hale gelmesinin sebebiyse tabii ki muazzam lezzetteki meyveleri! Sarı-turuncu renkte ve ekşi-tatlı bir lezzete sahip meyveleriyle dikkat çeken altın çilek, sadece tadı değil besin değerinin yüksekliği sebebiyle de son yıllarda en çok konuşulanlar arasında.
Dikim 25 x 30 cm arlık ve mesafelerle üçgen şeklinde yapılır. Dekara 7.000-8.000 adet fide dikilir. Verim dekara birinci yıl 750-1000 kg dır.
-10 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir bitki olan çilek, kumlu tınlı ve hafif toprakları sever. Kireç oranı yüksek olan topraklarda çilek yetiştirmek zordur. Çilek dikiminin ilkbahar, kış, yaz ve sonbahar olmak üzere 4 dikim zamanı vardır.
Tohumların çimlenmesinde toprağın nemli kalması önemlidir. Bu sebeple toprağı aralıklı olarak fısfısla nemlendirin. Bu işlemden sonra tohumlar 20-25 gün sonunda çimlenmeye başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri