Hasat edilen altın çilek, 15'er adet şeklinde 100 gramlık ambalajlara yerleştiriliyor ve paketi 40 TL'den satışa sunuluyor. Kilogram fiyatı ise 400 TL'yi buluyor. Şubat ayı sonunda başlanan altın çileğin hasat süreci haziran ayı sonuna kadar devam ediyor. 1 dönümde ise ortalama 4 ton altın çilek elde edilebiliyor.
Pürüzsüz, parlak bir yüzeye sahip olan altın çilek turuncu sarı renklerdedir. Taze ya da kurutulmuş olarak tüketilebilir. Altın çileği birbirinden farklı şekillerde meyve ve sebze salatalarınızda tercih edebilir, eritilmiş çikolata ya da karamele batırarak tatlı olarak tüketebilirsiniz.
Inka eriği olarak da bilinen altın çileğin ana yurdu güney amerika'dır. Altın çilek yetiştirciliği konusunda önde gelen ülkeler venezuela, bolivya, kolombiya, ekvator ve peru'dur.
Üzüm yapısında, turuncu ve sarı meyvesi olan altın çilek; kağıt inceliğinde bir kabuk içinde büyür. Ham haliyken ekşi bir tadı olan altın çilek meyvesini güneşte bıraktığınızda rengi sarıdan turuncuya, tadıysa tatlı bir aromaya döner.
Altın çileğe de düşük kalorisi, içerdiği besin öğeleri (vitaminler/mineraller) ve antioksidanlar nedeniyle 4-5 adedi geçmeyecek şekilde meyve porsiyonlarınız dahilinde yer verebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Kalori: 74. Karbonhidrat: 15,7 gram. Lif: 6 gram. Protein: 2,7 gram.
Tarım ve Köyişleri Bakanlı, mucize bitki olarak sunulan altın çilekle ilgili 27 Nisan 2011'de düzenleme getirdi. Yapılan açıklamada sadece 'meyve' olarak tüketimine izin verildiğini, 'takviye edici gıda' olarak üretim izni düzenlenmediğini bildirdi.
Altın çilek tohumu - 21,50 TL.
Ülkemizde Mersin başta olmak üzere Akdeniz ikliminin hakim olduğu alanlarda verimli bir şekilde yetiştirilen altın çilek bitkisini evinizde yetiştirmek isterseniz ekim için en ideal zaman olarak ekim ayını tercih edebilirsiniz.
Altın Çileğin Faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Kilo vermeye yardımcı özelliğiyle bilinir. Diyabet (şeker) hastalarına faydalı olduğu gözlemlenmiştir. Antioksidan açısından zengindir. Kalp, verem, idrar yolu rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olarak önerilir.
Altın çilek (Physalis peruviana), bir güveyfeneri türünün İngilizce "golden berry" sözünden çevrilmiş ticari adıdır. İnka eriği olarak da bilinir.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın satın almasıyla gündeme gelen altın çilek yalnızca ithal edilmiyor, Mersin'de üretimi de yapılıyor.
Meyve olarak da tüketilen altın çilek hem güzel bir görünümde hem de oldukça lezzetlidir. Altın çilek zayıflamak isteyenlerin tüketmesi gereken bir besindir. Özellikle meyve salatalarında, tatlılarda ve turtalarda da altın çilek rahat bir şekilde kullanılabilir.
Altın çilek inka eriği olarak da adlandırılan bir meyvedir. Tatlı ve ekşimsi bir tada sahip olan bu besinin ana vatanı ise Güney Amerika olarak adlandırılır. En çok yetiştirilen ülkeler ise Ekvator, Venezuela ve Kolombiya'dır. Altın çilek besin deposudur ve C vitamini açısından çok kuvvetlidir.
Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekle birlikte en önemli özelliği çorak topraklarda da verim verebilmesidir. Altın çilek, büyüme aşamasında suya normalden fazla gereksinim duyar.
Saklama Koşulları ve Kullanımı
Verita Altın Çilek, buzdolabında saklanmalıdır.
Fazla miktarda kimyasal gübreyi seven bir bitki değildir. Özellikle azotlu gübrelerin fazla verilmesi halinde sürekli boy verir ve çiçeklenmeyi azaltır. Bir kök altın çilek yıl boyunca 2-3 kg arası meyve vermektedir. Bu doğrultuda iyi bir bakımla dekara yaklaşık 5 ton ürünün alınabilmesi mümkündür.
Altın çilek farklı toprak türlerinde de yetişebilmektedir. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Dekara ortalama olarak 5.000 – 6.000 fide dikilir. Dikimde sette yüksekliği 20 cm, sette genişliği 60 cm, sette araları ise 40 cm olmalıdır. Fidelerin dikim aralıkları 30 cm olmalıdır. Dikim yaparken köklerin geriye doğru kıvrılmamasına özen gösterilmelidir.
Şubat ayı sonunda hasadına başlanan altın çileğin hasat süreci haziran ayı sonuna kadar devam ediyor. Bir dönümde ise ortalama 4 ton altın çilek elde edilebiliyor.
GÜVEY FENERİ (ALTIN ÇİLEK)
' dır. Çiçekleri sarı renkli olan bitkinin meyveleri oldukça gösterişli taç yapraklar (kaliks) içinde yer alır. Meyveleri çepeçevre saran kaliks sararıp tül görüntüsünü alarak fener izlenimini vermektedir. Güvey feneri ismi buradan gelmektedir.
Birkaç yıl yaşar. Kış soğuklarına dayanıklılığı kültivarlarına göre -1C derece ile -9C derece arasında değişir. Kışın donup ölmezse yapraklıdır ve gelişmeye devam eder. İyi bir verim en fazla 3 yıl boyunca mümkündür.
Altın çilek, dünyada en yüksek lif miktarına sahip bir meyvesidir. Altın çilek kilo kaybı sağladığı için özellikle zayıflamak isteyenler tüketebilir. Altın çilek yüksek miktarda antioksidan içerir. Altın çilek insülin direncini düzenlediği için diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri