Sözünü tartmadan konuşan, densiz.
Obur, açgözlü kimse. Uğursuz adam.
[2] (halk ağzı)(Yozgat ağzı) Sözünü tartmadan konuşan, densiz.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit güdümlü kelimesi, 'Yönetme işi ve idare' anlamı üzerinden ele alınmaktadır. Aynı zamanda yönetim ile beraber belli bir durumun düzenleme şeklinde de anlatılmaktadır.
Güdüm kelimesi, gütmek fiilinin isim halidir. Gütmek, bir şeye yön vermek ve idare etmek anlamına gelir. Güdüm ise sevk edilen ve belli bir amaç doğrultusunda hareket eden kişi ya da nesne demektir.
İlgili 29 soru bulundu
Güdümleme TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Bir görüş, kanı veya inancı benimsetme çabası
Amaca yönelik davranışı başlatan, yönlendiren, ona güç ve enerjisini veren, amaca ulaşılana kadar ısrarlı olmasını sağlayan güçler toplamı olarak tanımlanabilir. Örneğin kitap okuma güdüsü sizin diğer etkinlikler arasından kitap okumayı seçmenizi ve okumaya başlayıp sürdürmenizi sağlayan güçler toplamıdır.
Güdülemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Amaçlanan davranışa yönelirken bireye güç vermek, hedefe yoğunlaştırmak.
EŞ GÜDÜMLÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Aralarında eş güdüm bulunan, koordine anlamına gelen bu kelime bitişik yazılarak hata yapılır. Ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle eşgüdümlü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı eş güdümlü şeklinde olmalıdır.
gudumsuz ne demek? Obur, açgözlü kimse. Uğursuz adam.
Güdülmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nesnesiz Gütme işi yapılmak. mecaz Bir kimse veya topluluk birinin düşünce ve amacı doğrultusunda yönetilmek.
Güdü kelimesi TDK'ya göre, bilinçli veya bilinçsiz olarak davranışları doğuran anlamına sahiptir. Bir işin gizli sebebi anlamına da sahiptir.
Arapçadan dilimize geçmiş olan gudubet kelimesi, ''gazub'' kökünden türetilmiştir. Gazup, yüzüne bakılmayacak kadar çirkin olan kişi anlamına gelir. Gudubet sözcüğü ise sadece kadınlar için kullanılır. Bu kelime hem yüzü hem de huyu tahammül edilemeyecek kadar çirkin olan kadın demektir.
Okurken satırları izlemekte kullanılan araç. Doğumdan sonra dağıtılan çerez. güdümek, 7 karakter ile yazılır.
Güdüm sistemi, bir füze, uydu, roket, uçak, helikopter, gemi veya benzeri aracın, iki veya üç boyutlu ortamdaki bir konumdan ayrılarak varmaya programlandığı bir başka konuma ulaşabilmesini sağlayan elektromekanik aygıt veya aygıtlara verilen genel isimdir.
Belirli amaçlar doğrultusunda bütünleşen bilişim dizgeleri ya da çalışma takımları içerisinde, ilişkilerin, uyumun sağlanması ve ilişkilerin, en yüksek toplam verimi en kolay şekilde sağlayacak olan bir düzen içerisinde yapılabilmesi adına iş ve eylem birliği gütme olarak ifade edilir.
TDK sözlük sitesinde nirengi kelimesinin anlamı şu şekilde açıklanmıştır: - Belli sayıda noktanın konumunu belirlemek için, bu noktaların tepe kabul edilmesi ile birlikte bir alanı üçgene bölme işi.
Farklı maddeleri bir araya getirmek suretiyle yapay bir şekilde oluşum sentez olarak ifade edilmektedir. Özellikle değişik maddeler bir araya gelerek ortak bir şekilde tek bir yapı meydana gelir.
Kalburüstü TDK sözlük tanımları şu şekilde sıralanmaktadır; Seçkin, önde gelen, sivrilmiş Değerli olan, güzel. Başarılı
Ayrıca bir davranış için isteklilik yok ise yani istenmeden yapılan davranışlar güdülenmemiş davranışlardır. davranıştan kolay vazgeçme gibi durumlarda ortaya konan davranışlar da güdülenmemiş davranışlardır. Güdülenmiş bir davranışta organizma mutlaka harekete geçer. çalışarak güdüler davranışa yön verir.
b) Güdüleme: Öğrencilere işlenecek konunun kendileri için ne kadar önemli olduğunu ve öğrencilerin ne işine yarayacağını vurgulamaktır. Öğrencilere, konuyu niçin öğrendikleri açıklanır.
Güdüleme, bireyi davranışa sevk eden, bir davranışı başlatan ve bu davranışın yön ve sürekliliğini belirleyen içsel bir güçtür. Başka bir perspektiften bakıldığında, güdüleme, bir hedefe doğru ilerleme davranışıdır. Yani güdüleme hedefe ulaşmak için yapılan amaçlı bir davranıştır (Keser, 2009, s. 88).
En genel tanımıyla dürtü, insanın yaşamını devam ettirmesi için giderilmesi gereken doğuştan gelen ilkel fizyolojik ihtiyaçların psikolojik boyutudur. Güdü veya motiv ise insanın davranışta bulunmasının nedenleri altında yatan ihtiyaç, dürtü, arzu, istek ve ilgileri kapsayan genel bir kavramdır.
Güdüler, gereksinim, arzu, istek gibi birçok ilgiyi üzerinde barındıran bir kavram olmakla beraber hoşlanma, merak etme, kendini verme gibi birçok duyguyu da içeren karmaşık bir güçtür. Güdüler duyusal, psişik ve fizyolojik olarak ilgi alanına göre bireyi uyarır ve davranışını belli amaç doğrultusunda yönlendirir.
Merak, canlıları yeni şeyler öğrenmeye yönlendiren bir histir. Sadece insanlar değil, pek çok başka canlı türü de meraklıdır. Doğuştan gelen temel bir duygu olan bu his, bir güdü olarak sınıflandırılamaz. Çünkü merak sonucunda oluşan belirli bir davranış biçimi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri