Cevap: Altın ve gümüşün alım ve satımının peşin ve malların teslimi şarttır. Bankalardaki altın hesabında sanal olarak altın gözükmekte hakiki anlamda ise altın bulunmamakta ve teslim şartı yerine getirilmediği için caiz değildir.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Vadeli altın hesabı, seçtiğiniz süre boyunca belli bir faiz oranı üzerinden kazanç sağlar. Bu hesabı, bankalara göre değişmekle birlikte en az 10 gr altınınız varsa açabilirsiniz. Vade sonunda faiz kazancı üzerinden %15 stopaj kesilir. Ayrıca altınlarınız, 150.000 TL'lik nakit bedeline kadar devlet güvencesine alınır.
Bu tür alışveriş şekilleri sarf akdinin şartlarından biri olan her iki bedelin peşin olması kuralını ihlal ettiğinden dinen caiz değildir.
Altınlarınızı Ziraat Bankası Şubeleri veya Anlaşmalı Kuyumcularına getirin, altın hesabınızda gram cinsinden güvence altına alın! Altınlarınızı Şubelerimize veya Anlaşmalı Kuyumcularımıza getirerek uzman eksperler tarafından değerinin hesaplanmasını sağlayabilir ve güvenli bir şekilde altın hesabınıza yatırabilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
ALTIN HESABI MI YASTIK ALTI MI? İAR Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Esen AA muhabirine yaptığı açıklamada altın hesabının yastık altında tutulan altından daha faydalı olduğunu açıkladı. Altının yanı sıra gümüş için de açıklama yapan Esen, gümüşün de gramlarının satıldığını ve değerli bir yatırım aracı olduğunu açıkladı.
Bu ayete dayanarak kesinlikle diyebiliriz ki, en zararlı ve iğrenç davranış, servetin, özellikle altın ve gümüşün biriktirilmesidir. Bütün İslam bilginleri de bu görüştedirler. Servet biriktirme, İslami öğretinin ilkelerinden sapmaya başlandıktan sonra Müslümanlar arasında revaç buldu.
İslam'ın getirmiş olduğu genel finans, iktisat ve ticaret esaslarına aykırı olmamak kaydıyla kâr-zarar ortaklığı adı altında yürütülen kurumsal ya da bireysel ticari işlemlerde ve bu işlemler sonucunda elde edilen kârın katılımcılar arasında paylaşılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde fiziki altın almak yerine altın hesabı açmak çok daha verimli bir yöntem olarak görülüyor. Fiziki altın yatırımının en büyük dezavantajı her zaman çalınma ya da kaybolma riskinin bulunmasıdır. Saklamanın maliyetli olması gibi sorunlar da önemli bir dezavantajdır.
Altına Altın Katılma Hesabı, altına faizsiz getiri sağlayan ilk hesap türüdür. Hesap sahiplerine hem tasarruf etme hem de kazanç elde etme imkânı sağlar. Hesaba yatırılan her gram altın reel sektörde değerlendirilir, buradan elde edilen kâr ise size yine altın olarak geri döner.
Sarf akdinde bedellerin peşin olması gerekir. Aksi takdirde yani, bedellerden birinin veresiye olması halinde yapılan işlem faize (nesie ribasına) dönüşür. Buna göre altının, vade farkı uygulanmasa bile veresiye olarak satılması faiz olacağından caiz değildir.
Özellikle hangi bankaların altın faiz oranı fazla sorusunun cevabı olarak, Odeabank, Burgan Bank ve İNG bank altın hesapları ilk sıralarda.
1) Türev nitelikli işlemler: Yani kasada da başka bir yerde de altın bulunmadığı halde, elektronik ortamda veya kâğıt üzerinden kaydi şekilde altın alım ve satımı, hatta fon işletimi yapılmaktadır. Bu tür işlemler fıkhın konuya ilişkin birçok kuralının ihlalini barındırdığından fıkhen caiz değildir.
Altın fonu ve altın hesabı arasındaki fark şöyle anlatılabilir: Altın hesabı olan kişiler 1TL karşılığında bile altın alabilir. Herhangi bir hesap işletim ücreti yoktur; ancak %1 civarında altın altım satım farkı vardır. Altın fonunda ise yatırımcılar ulusal ve uluslararası borsalarda işlem gören altına yatırım yapar.
“Fiyatları tayin eden Allah'tır” fetvası veren Diyanet, “Bankaların vadesiz mevduat hesaplarına para yatırmanın dini hükmü nedir” sorusuna “Zorunluluk olmadıkça paranın vadesiz bir hesapta tutulması dinen uygun değildir” yanıtını verdi.
Türkiye'de Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Emlak Katılım ve Vakıf Katılım bankaları İslami esaslarda faizsiz kredi desteği veren bankalardır. Bu bankalar ihtiyaç, konut, taşıt gibi finansman türlerinde tüketicilerin ihtiyaçlarına İslami usullerde destek sunmaktadır.
Dünyanın önde gelen finansal hizmetler kuruluşu Cambridge IFA tarafından bu yıl dördüncü kez düzenlenen IRBA'da (Islamic Retail Banking Awards) Kuveyt Türk, “Türkiye'nin En Güçlü İslami Bankası” ödülüne layık görüldü.
Cevap: Altın ve gümüşün alım ve satımının peşin ve malların teslimi şarttır. Bankalardaki altın hesabında sanal olarak altın gözükmekte hakiki anlamda ise altın bulunmamakta ve teslim şartı yerine getirilmediği için caiz değildir.
Günümüzde birçok kişi ev veya araba almak için para biriktirebiliyor. Biriktirilen para helal yoldan kazanılıyorsa, içinden zekâtı veriliyorsa; böyle bir malı biriktirmenin hiçbir sakıncası yoktur. İslam âlimlerinin bir kısmı ihtiyaç fazlası tüm malların biriktirilmesi caiz değildir demektedirler.
konusu ihtiyaçlar karşılanmadıkça ve zaruretler bertaraf edilmedikçe ihtiyaç fazlası malları biriktirmek caiz görülemez. Mülkiyet altındaki malların kullanımı ve harcanması konusunda bazı sınırlamalar getirilmiştir. Toplumsal bolluk ve refahın olduğu hallerde de aşırı lükse ve israfa izin verilmemiştir.
Ziynet Altın Katılma Hesabı %40-%60 paylaşım oranlı yüksek kar getirisi sunmaktadır. 3 ay ile 1 yıl arasında istenilen vade seçeneği ile hesap açılabilir. Açılış tarihi dışında hesaba altın yatırılamamaktadır ve vade tarihlerinde elde edilen kar payları cari hesaba aktarılmaktadır.
Altın zaten değeri sürekli değişen bir yatırım aracı olduğundan uzun süreçte kâr getiriyor. Fakat altını yüksekken alıp ilerleyen zamanda değerinin düşmesi de söz konusu. Vadeli altın hesabı açtırdığınızda altının değeri değişse de siz belirlediğiniz vade süresince kâr elde etmeye devam ediyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri