Kol böreği, Türk mutfağına özgü bir tepsi böreği çeşididir. Peynirli, kıymalı, ıspanaklı, patatesli çeşitleri vardır. Hazır yufka kullanıldığı gibi, elle açılan yufka da kullanılır. Bosna-Hersek'in milli yemeklerindendir.
Börek, Türk mutfağında bir açılmış hamurun veya yufkanın arasına çeşitli malzemeler konularak değişik biçimlerde pişirilebilen hamur işi.
Yemek:Su böreği
Has tereyağı kullanılarak hazırlanan börekler Erzurum ilinde rağbet görmektedir. Su böreğinin tarifine 1844 yılında Mehmet Kamil'in kaleme aldığı Aşçıların Sığınağı (Melceü't-Tabbâhîn) adlı kitapta da rastlanıyor.
Eski kaynaklarda su böreğinin doğum yeri Kırşehir olarak geçse de aslında ülkemizin hemen her yöresinde bilinen ve farklı malzemelerle pişirilen bir börek türü. Su böreğinin tarifine 1844 yılında Mehmet Kamil'in kaleme aldığı 'Aşçıların Sığınağı' adlı kitapta da rastlanıyor.
Bosna Hersek'in milli yemekleri arasında yer alan çarşaf böreği, Türklere özgü bir lezzettir. Özellikle Trakya mutfağından eksik olmayan bu besin, Rumeli ve Balkan ülkelerinde de tüketilir.
İlgili 44 soru bulundu
Sonradan "Kürt böreği" olarak anılan bu böreğin yaratan ve yaygınlaştıran kişi Bileceli Mehmet Efendi'dir. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Şii Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.
Sigara böreği veya diğer önerilen adıyla kalem böreği, Türk mutfağına özgü bir börek çeşididir.
Ülke genelinde Laz böreği olarak bilinen tatlının Hopa yöresine ait olduğunu ortaya koyan yetkililer, tatlıyı Türk Patent ve Marka Kurumu'na tescil ettirdi. Geçmişi 200 yıl öncesine dayanan Laz böreği, Hopa bölgesinde daha çok özel günlerde misafirler için hazırlanan bir tatlı olarak biliniyor.
RESİMLİ ANLATIM : Aydınlı olduğumdan şimdi sizlere aydın yöresinde çok yapılan ve sevilen ayran böreğini tarif edeceğim. Çok basit olduğu kadar lezzetlide olduğunu denediğinizde göreceksiniz.
Kol böreği, Türk mutfağına özgü bir tepsi böreği çeşididir. Peynirli, kıymalı, ıspanaklı, patatesli çeşitleri vardır. Hazır yufka kullanıldığı gibi, elle açılan yufka da kullanılır. Bosna-Hersek'in milli yemeklerindendir.
Anadolu'nun geleneksel lezzetlerinden olan su böreği ise fırında pişirilmeyen bir börektir. Ocak üzerinde, kısık ateşte ve alt üst edilip çevrilerek pişirilen bu lezzetli böreğin ev ortamında yapımı bu nedenle oldukça zordur. Erzurum Su Böreği, coğrafi işaret tescilini alırken, pişirilme yöntemi ile de tescillenmiştir.
Bayburt yöresi ile özdeşleşmiş nefis süt böreği, hamur ve şerbet ile hazırlanır. Hamurların arasına fındık ve tereyağı eklenir. Şerbet yapımında ise su yerine süt kullanılır.
Yufkalar suda haşlandığı için bu böreğe “su böreği” adı verilmiş. Katları arasına peynir veya kıyma konarak hazırlanan bu eşsiz lezzet, yapılış şekli itibariyle Türk mutfağını en iyi yansıtan yiyeceklerden biri.
En baştan söylemek gerekirse Kürt böreğini yaratan kişi lakabı Rengo olan ve çevresi tarafından Rengo olarak bilinen Bileceli Mehmet Efendi'dir. Bu böreği tanıtan ve yayanlar da Bileceli Kürtlerdir. Bu nedenle böreğin adı Kürt böreğidir.
Independent Türkçe'ye 29 Mayıs 2019 tarihinde konuşan Cemil İpekçi, böreğin adının 'Kürt böreği' olduğunu dile getirerek şunları söyledi: "Anlattığım tarih yaklaşık 140-150 yıl önce. Yani 1800'lü yılların sonları.
Hem okuduğu kaynaklardan hem de büyüklerinden ismi Kürt Böreği olarak bildiklerini aktaran Karatapan, “Osmanlı döneminden günümüze kadar bu isim böyle bilinmiş ve bu şekilde tescillenmiştir.
Bugün Erzurumun en güzel böreği soğanlı börek'le geldim tatmadıysanız daha fazla beklemeyin diyorum çünkü bilen bilir efsane'dir.
Aydın'ın yöresel yemeği olan paşa böreğinin yufkaları burada bolca yapılır ve toz almayacak şekilde saklanır. İstenildiği zaman haşlanıp kıymalanır ve yoğurtlu sosla servis edilir.
Bir Sinop'lu olarak belirteyim aslında yöresel bir böreğimizdir. Bizde bayramlarda muhakkak yapılır. Sulu et yemeğinin yanında sunarız. Bu böreği sacda üst üste döşeyerek yaparız.
Tatlı mı tatlı bir börektir kendisi. Servisinde kullanılan pudra şekeri dışında herhangi bir iç malzemeye ihtiyaç duymaz. Tek tek ayrılan ve nar gibi kızaran çıtır yufka katları pudra şekeriyle damaklar tatlanıyor. Ağızda dağılan bu tatlı börek, çayla güzel bir ikili oluşturuyor.
Ülke genelinde Laz böreği olarak bilinen tatlının Hopa yöresine ait olduğunu vurgulayan Akyürek, "Araştırmalarımız sırasında Laz böreğinin geçmişinin 200 yıl öncesine dayandığını öğrendik.
Birçok Karadenizliye göre ise Laz böreği şöyle oluşmuştur: Börek yörede ilk kez Karadenizli bir kaynana tarafından yapılmıştır.
Kökeni. Özellikle, Artvin'in Hopa bölgesi, en az 200 yıldır Laz böreği ile bilinir. Bu özelliğiyle 2019 senesinde Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılmıştır.
Lezzeti 1968'den beri uzayıp giden efsane börek...
Levent Usta geceden hazırlardı malzemelerini. Günün ilk ışıkları ile börekleri satışa hazır şekilde karşılardı müşterilerini. Upuzun kuyruklar oldu tezgahının önünde. İnsanlar erkenden çıkıp, bu tazecik börekleri tatmak için şehrin dört bir yanından gelirlerdi.
Bosna Hersek'te yaklaşık 6 asırdır sofraların vazgeçilmezi olan ve ünü ülke sınırlarını aşan Boşnak böreği, hem vatandaşların hem de ülkeyi ziyaret eden turistlerin en çok aradığı lezzet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri