Batıp batmadığını görmek için altını bir sürahi suya bırak. Taklit altın çok daha hafiftir ve yüzer. Gerçek altın ayrıca ıslandığında paslanmaz veya kararmaz, bu nedenle bir solma görürsen muhtemelen elindeki kaplama bir altındır.
Bir kez altın kaplama kaplandıktan sonra, gerçek altını ile kaplama yapılmış olan takıları ayırt etmek oldukça zor hatta neredeyse imkansızdır.
Bunun yanı sıra, kaplama parçaların fiyatları; normal takılara kıyasla daha uygundur. Bu yüzden, altın kaplama takılar; fiyatları sayesinde de ayırt etmek mümkündür. Buna ek olarak, takıların her birisinde ayar kontrolü için damga yer alır. Bu kıstasa dikkat etmelisiniz.
Metal nesneyi elinde sıkıca tut ya da masanın üstüne koy. Üstüne birkaç damla sirke damlat. Eğer damlalar metalin rengini değiştirirse nesne altın değildir. Eğer renk değişmezse som altındır.
Çünkü, altın ile yapılan kaplama gerçek altındır. Fakat, yine de kaplama işlemi sırasında çok az altın kullanılmasından mütevellit bu tür mücevherlerin gerçek altın değerini taşıması söz konusu değildir. Ayrıca, altın kaplama işlemi sırasında kullanılan altının saflığı; tıpkı gerçek altın gibi değişkendir.
İlgili 35 soru bulundu
Altının gerçekliğini test etmek için en kesin yöntemlerden biri altını bir seramik üzerine sürtmektir. Seramiğin sırlanmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için bir tabağın arkasını kullanabilirsiniz. Altını hafifçe sürttüğünüzde eğer gerçek değilse siyah bir iz bırakır.
İmitasyon takıların parlatılması işlemi için gerekli olan tek şey limon ve karbonat oluyor. Takıları limonu karbonata batırarak iyice ovun. Ardından sıcak suda bekletin bu şekilde imitasyon takılarınızı da parlatabiliyorsunuz.
Damga Yöntemi: Temin edilen altının üzerinde ayar damgası, marka patent damgası ve sertifika numarasının bulunması gerekir. Altının üzeri dikkatle incelenmeli ve damga olup olmadığına bakılmalıdır. Herhangi bir damga yoksa sahte altındır. Damgasız altın satın alınmamalı ve satılmamalıdır.
Altının ayarı ve saflığı genellikle takıların üzerine damgalanmaktadır. Bu damga; 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi üründe 1000'de kaç altın olduğunu gösteren rakamlar (milyem) ya da 22K, 18K, 14K, 10K, 9K, 8K gibi ayar bilgileri olabilir.
Altın ya da gümüş, hala ergimiş haldeyken numunelendirilmelidir. En güvenilir yöntemde, vakumlu örneklendirici de kullanılır. Alınan altın külçesi numuneleri genellikle 0,5 gr büyüklükte olup, 2:1 ve 4:1 altın ve gümüş oranları verecek biçimde maden potasına atılırlar. Bu şekilde, ayırma işlemi başarıyla tamamlanır.
Altın ürünün yüzeyinde resmi damga gibi ürünün ayar ve imalatçısının kim olduğunu belirten bir ibare aramalısınız. Damga altının ya saflığını (1-999 ya da 0,1-0,999) ya da karat değerini, yani ayarını gösterir (10K, 14K, 18K, 22K, 24K vb..). Büyüteç kullanmanız bu işlemi kolaylaştıracaktır.
Altın kaplama takılar uygun koşullarda saklanırsa uzun süre kararma yapmaz. Altın Kaplama Gümüş Kararır mı? Uygun koşullarda saklanan gümüş takılarınız uzun süre parlaklığını korur.
Altının ayarı ve saflığı genellikle takıların üzerine damgalanmaktadır. Bu damga; 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi üründe 1000'de kaç altın olduğunu gösteren rakamlar (milyem) ya da 22K, 18K, 14K, 10K, 9K, 8K gibi ayar bilgileri olabilir.
Gümüş doğası gereği oksitlenen ve kararan bir maden olduğundan gümüşe yapılan hiç bir kaplama modeli uzun Ömürlü olmamaktadır. Altın kaplama gümüş takılar 2 veya 3 kullanım sonrası, deniz, havuz, çamaşır suyu vb maddelere temasından sonra kararır.
Altınların çamaşır suyuyla teması, altınların kararmasına neden olacaktır. Altınların kararmasını istemeyen kişiler, çamaşır suyundan uzak tutması gerekir.
Altın ve çelik ürünler yapıları gereği kararma yapmaz. Farklı ham maddelerden üretilen takılarınızda kullanıma bağlı renk değişimleri olabilir. Contem kolye, zarif detayları ile deniz tatilinizde tercih edebileceğiniz takılardan bir tanesidir.
Zira genel olarak altın yer altından çıkarıldıktan sonra işlemden geçer ve belli bir şekli alır. Fakat işlenmemiş olan altın ise dünya yüzeyinin katmanlarından çıkarılır ve şekilsiz bir görünümü bulunur. Genel olarak ise çok küçük, minik bir yapı altında çıkarılır.
Altın küpelerin ayarı ile ilgili en net bilgiyi kuyumculardan öğrenebilirsiniz. Almış olduğunuz altın küpelerin ayar damgasının olmaması durumunda ilk olarak akla gelen şeylerden biri de sahte olabileceğidir. Ancak her ayarı yazmayan küpenin sahte olması doğru değildir.
Isırma testi; Gerçek altını ısırın içeri doğru çökme oluyorsa gerçektir. Sahte altın da diğer metaryallerden olduğu için içeri çökmez. Mıknatıs testi; Mıknatıs altını çekerse sahtedir. Altın manyetik metal olmadığı için mıknatıs çekemez.
Altın ayarının bulunmama nedeni üretim hataları nedeniyle de ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle altında ayar damgası olmadığında kuyumcunuzla görüşerek durumun neden kaynaklandığını ifade etmek gerekir. Son ve önemli ihtimal de altının sahte olabileceği durumudur.
DARPHANE ALTIN SERTİFİKASI
Darphane Altın Sertifikası, 0,995 saflıkta 5 ton altın ihraç tavanı kapsamında her biri 0,01 gram altını temsil edecek şekilde vadesiz olarak ihraç edilen ve sahibine KAP'ta yayınlanan İzahname kapsamında fiziki altına dönüşüm imkânı tanıyan sermaye piyasası aracıdır.
Tuz ve karbonat ve sıcak su altın temizliğinde oldukça verimli sonuçlar veren bir karışım elde etmenizi sağlar. Yeterince derin bir kâsede kaynar suya tuz ve karbonat ilave ederek yeterince karıştığından emin olun. Akabinde parlatmak istediğiniz altınlarınızı bu karışım içerisinde 10 dakika banyo yaptırın.
Kararan altın takıların temizliği için bir kabın içine yeterince su konur. 2 yemek kaşığı karbonat ve iki yemek kaşığı sirke eklenerek güzelce karıştırılır. Bu suya batırılan diş fırçası ile takılar hafif hafif fırçalanır. Ardından ılık suyla durulanan takılar bir bezle güzelce kurulanır.
Bir kabın içerisinde ılık su ve birkaç damla bulaşık deterjanı karıştırılır. Altın takılar bu kabın içerisine koyulur ve en az 15 dakika boyunca beklenir. Ardından takılar, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile ovulur, ılık su ile durulanır ve bir bez yardımıyla kurulanır.
Takıları koyacağınız kabın içine biraz bulaşık deterjanı ve su ekleyerek bunları güzelce karıştırın. Temizlemek istediğiniz takıları bu kabın içine alın ve diş fırçası ile fazla bastırmadan fırçalayın. Uygulama sonrasında takıları sudan çıkarıp durulayın ve temiz bir bez ile güzelce kurulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri