Besin öğeleri, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olarak sınıflandırılmaktadır. Bu besin ögeleri vücut işleyişinde birbiri ile doğrudan veya dolaylı olarak ilişkilidirler.
Besinler, vücudumuz için gerekli bileşenleri sağlayan, yenilebilir bitki ve hayvan dokuları olarak tanımlanır. Besin yerine, gıda veya yiyecek ifadeleri de kullanılmaktadır. Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineraller ise besin öğeleri olarak tanımlanmaktadır.
Funda Elmacıoğlu, yeterli ve dengeli beslenme için dört temel besin grubunu süt ve ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllar olarak sıraladı, çocukların beslenme çantalarının mümkün olduğunca bu dört grupta bulunan besinlerden seçilerek hazırlanmasını tavsiye etti.
İlgili 23 soru bulundu
Besin öğeleri, karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olarak sınıflandırılmaktadır.
Vücudun büyümesi, onarımı ve bakımı için 45-50 tane besin maddesi vardır. Bunlar 6 grupta sınıflandırılmıştır. Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller, ve su. Besin maddelerinin tüketilmesi yaşa, cinsiyete vs göre değişiklik gösterir.
Besin piramidinin en üstünde yer alan yağ ve şeker grubu, en az tüketmemiz gereken besinlerden oluşmaktadır. Yağ ve şeker grubundaki besinler önemli bir besin kaynağı olmanın yanında hem düşük besin içerir hem de aşırı tüketimi pek çok hastalığa neden olmaktadır.
b) Süt grubu: Süt, yoğurt, peynir, çökelek gibi besinler bu gruba giriyor. Bu gruptaki besinler, protein ve kalsiyumdan zengindir. Ayrıca yağ, fosfor, magnezyum ile bazı B grubu vitaminlerinin iyi kaynağıdır.
Besin; yenilebilen bitki ve hayvan dokularıdır. Karbonhidrat, protein, yağ, su, vitamin ve mineraller ise “Besin Öğesi” olarak adlandırılır.
- Besinler enerji vericidir. - Besinler aynı zamanda yapıcı ve onarıcıdır. - Besinler düzenleyici bir özelliğe sahiptir. Günlük ihtiyacımızı karşılamak ve yaşamımızı devam ettirmemiz için bazı temel besin içerikleri bulunmaktadır.
Doğrulanmış Cevap. Besinler içeriğine göre 5 gruba ayrılır.
Besin piramidinde en çok tüketmemiz gereken gıda türünün yer aldığı en alt katmanda tahıl grubu bulunur. Daha sonra ise sırasıyla piramitte meyve-sebzeler, süt, süt ürünleri, yumurta ve et çeşitleri, en üst kısımda ise yağ ve şeker yer alır.
Yapıcı ve onarıcı besinler, bu besinler canlıların yıpranan hücrelerinin onarılmasını sağlar. Bunlar protein, yağ ve karbonhidrat içeren besinlerdir. Yine su ve madensel besinlerde yapıcı ve onarıcı grupta yer alır. Enerji verici besinler, bu besinler yağlar, karbonhidratlar ve proteinlerdir.
Proteinler, yağlar, karbonhidratlar enerji veren besin öğeleridir. Mineraller, vitaminler ve su enerji vermeyen besin öğeleridir.
Besin piramidi özellikleri genellikle benzer olmakla birlikte geliştirildiği ülkenin yapısına göre değişebilir. Kısaca sıralanırsa; Beş temel besin grubundan oluşur. Bunlar et, yumurta ve kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, tahıllar, sebze ve meyveler, yağ ve şekerdir.
Tahıl ve tahıl ürünleri vitaminler, mineraller, karbonhidratlar (nişasta, lif) ve diğer besin öğelerini içermeleri nedeniyle sağlık açısından önemli besinlerdir.
Vücudumuz canlılığını devam ettirdiği sürece, çeşitli yaşamsal olayların düzenli bir şekilde devam etmesi gerekir. Düzenleyici besinler vücudumuzdaki yaşamsal olayları düzenlemekten sorumludur. Düzenleyici maddeler su, madensel tuzlar ve vitaminlerdir.
TDK'ya göre besin şu karşılıklara sahip; Gıda. Herhangi bir organizmanın beslenmesi için gerekli olan maddeler.
Taşıdıkları bilgi türüne göre tanımlanabilen üç ana sistem veri yolu(bus) türü vardır. Bunlar arasında address bus, data bus ve control bus tır.
Tüm canlılar yaşamak için beslenmek zorundadır. Canlılar beslenme şekillerine göre; ototrof, heterotrof ve hem ototrof hem heterotrof olmak üzere 3 grupta incelenir. İnsan heterotrof olarak beslenir ve Holozok beslenme tipinde hem etcil hem de otcul beslenme bünyesine sahiptir.
Doğrulanmış Cevap
=) Üçe ayrılır. Bunlar : Besin kaynakları ; hayvansal,bitkisel,madenseldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri