Ancak kimya biliminin bu duruma oldukça kışkırtıcı bir cevabı var: Metaller kokmaz!
Sıvı fondöten ve pudrayı sürdüğünüz yere altın takınızı hafifçe bastırın. Cilde değen altın, siyah bir iz bırakırsa, altın gerçek demektir. Altın takınızın yanına bir mıknatıs koyarak bu testi yapabilirsiniz. Altın manyetik olmadığından mıknatısın takıyı çekmemesi gerekir.
Bir altının sahte olup olmadığını anlamanın en kolay yöntemi, suda batıp batmadığını kontrol etmektir. Ilık su dolu büyük bir kap alın ve altını atın içine. Eğer dibe batıyorsa gerçek altındır çünkü altın yoğun bir metaldir. Sahte altınlar ise çoğu zaman hafif malzemeden yapıldığı için suda yüzer.
Altının doğal rengi, parlak sarı tonlarıdır ama yumuşak yapısını güçlendirmek için bazı metallerle karıştırıldığında rengi beyaza döner. Çinko, gümüş, paladyum gibi metallerin altın alaşım içerisindeki oranı çok düşük tutulduğu için altın bu işlemden sonra değerini pek yitirmez.
Eğer altın bir küpe, beyaz seramik bir tabak üzerine sertçe sürülürse altın renginde sarı bir iz bırakır. Bu test sonucunda eğer sarı dışında farklı bir renk çizgi gözlemliyorsanız, elinizdeki ürünün altın olmadığını söyleyebiliriz.
İlgili 26 soru bulundu
Ürün parçasını küçük bir paslanmaz çelik kaba koyunuz. Ürünün üstüne bir damla nitrik asit damlatıp asitte bir tepkime gerçekleşip gerçekleşmediğine bakınız. Asit yeşile döndüyse bu nesne ya bir baz metaldir ya da altın kaplamadır. Altın rengine dönerse nesne altınla kaplanmış pirinç alaşımıdır.
Her altın takıda olduğu gibi altın küpelerde de mutlaka ayar yazan damga yer almalıdır.
Gerçek altın takılarda, altının karatı ve saflığı genellikle takının üzerine damgalanır. Eğer takının üzerinde herhangi bir bilgi yoksa, sahte olma olasılığı yüksektir. Altın takı üreten firmalar, ürünlerinin uygun yerlerine kendi damgalarını vururlar.
Altın aksesuarların kararmaması ve uzun ömürlü kullanılması adına çamaşır suyu ve deterjan gibi ev kimyasallarından uzak tutmanız tavsiye edilir.
Altın, Au (Latince aurum'dan) sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir.
Altın alındığı zaman ilk olarak altın üzerinde yer alan damgalara bakılması gerekiyor. Altının üzerinde bir damga bulunmuyorsa, altının sahte olduğunu anlaşılır. Günümüze kadar gelen yöntemlerden biri de, altını ısırmaktır. Altın ısırıldığı zaman altın üzerinde herhangi bir iz oluşuyorsa, altın gerçektir.
Damga testinde altının üzerindeki damga detayları kontrol edilmelidir. Altının karatı ve saflığı gibi bilgileri imalatçı tarafından altının üstüne damgalanmaktadır. Eğer bir damga yoksa bile bu altın gerçek olabilir ancak profesyonel destek almadan bu tür altın ürünlerinin gerçekliğinden emin olmamalısınız.
Uzun süre kullanımlar sonucu altın takılarınız kirlenerek kararabilir. Kullandığınız kozmetik ürünler, cildinizdeki yağ oranı, ter ya da vücut parfümleri gibi dış etkenler altınların kararmasını hızlandıran unsurlardan sadece birkaçıdır. Kararan takılar eski parlaklığını kaybettiği için kullanılmak istenmez.
Altın, yüzyıllardır mücevher dünyasının en özel materyali olmuştur. İhtişamı, saflığı, zarafeti yansıtan; bu nedenle mücevher yapımında sıklıkla kullanılan altının saf hali parlak sarı bir renktir. Farklı alaşımlar ile karıştırıldığında rengi değişebilir.
Suya batırdığınız bileklikte paslanma ve kararma olmamasına dikkat etmelisiniz. Sudan çıkardığınız bilekliğin renginde bir solma olması bilekliğin sahte olduğunu gösterir. Altın Bileklik Ciltte Yeşil Leke Bırakmaz: Herkesin başına gelmiştir.
Altın ayarının bulunmama nedeni üretim hataları nedeniyle de ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle altında ayar damgası olmadığında kuyumcunuzla görüşerek durumun neden kaynaklandığını ifade etmek gerekir. Son ve önemli ihtimal de altının sahte olabileceği durumudur.
Gerçek altın nasıl anlaşılır yöntemlerinden biri de altının üzerine birkaç damla sirke damlatmaktır. Altın gerçek değilse rengi değişecektir. Altının gerçekliğini test etmek için en kesin yöntemlerden biri altını bir seramik üzerine sürtmektir. Seramiğin sırlanmamış olmasına dikkat etmelisiniz.
Takılar, toza ve havaya temas etmesiyle birlikte altın parlaklığını kaybeder ve matlaşır.
Gümüş ve altını bir arada kullanırken, dengeli bir dağılım hedeflemelisiniz. Örneğin, gümüş bir kolye kullanıyorsanız, altın bir bilezik veya yüzükle bu kombini tamamlayabilirsiniz. Ancak her iki metali de aynı takı türünde (örn. iki kolye veya iki bilezik) kullanmaktan kaçının.
Mıknatıs Testi
Altın, manyetik bir madde değildir. Bundan dolayı da altın takı veya külçeler, bir mıknatıs kullanarak test edilir. Eğer altın manyetik ise, o zaman altın sahte çıkar.
925 ayar gümüş içinde ne var? Genellikle takı ve mücevher yapımı için kullanılan gümüş ayarı 925'tir. Sterling Silver adı verilen bu ayarın içeriği % 92,5 gümüş ile % 7,5 bakırdan meydana gelir.
Diğer elementlere güçlükle tepki verir. Fakat yine de 118 farklı seçeneğin bulunduğu periyodik tabloda, insanın, para birimi olarak seçtiği tek element.
Altının üzeri dikkatle incelenmeli ve damga olup olmadığına bakılmalıdır. Herhangi bir damga yoksa sahte altındır. Damgasız altın satın alınmamalı ve satılmamalıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, buluntu eşyaya sahiplenmenin caiz olmadığına hükmetti. Kurul, büyükşehirlerde nüfus yoğunluğu sebebiyle sahibine ulaşılamayan buluntu eşyaların ise devlet yetkililerine teslim edilmesi tavsiye edildi.
“Ayar” kelimesi ürün içerisindeki altın oranını ifade eder. 14 ayar içerisinde %58,5 oranında altın bulunmaktadır. 22 ayar içerisinde %91,6 oranında altın bulunmaktadır. Almak istediğiniz takının altın ayarı düştükçe, ürün sertleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri